Hyppää sisältöön

Näin huippuarvosanoin valmistunut ylioppilas neuvoo muita: "Mieti, mikä kiehtoo oikeasti ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa"

Pudasjärven ja Posion lukioiden abiturientit ovat saavuttaneet kevään parhaat arvosanapisteet ylioppilaskirjoituksissa. Suurin yksittäinen laudatur-saalis meni Espoon Otaniemen lukioon.

Jesse Pyykkönen kuvassa
Pudasjärven lukion abiturientti Jesse Pyykkönen, taustalla Iso-Syötteen laskettelukeskus, jossa hän viihtyy sekä lumilaudan että suksien päällä. Kuva: Jesse Pyykkönen
Paula Tiainen,
Juha Hintsala
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylioppilaskirjoitusten tulokset on julkaistu tänään. Parhaisiin arvosanapisteisiin ylsi Jesse Pyykkönen Pudasjärven lukiosta ja Erno Virtanen Posion lukiosta. Molemmat saavuttivat kirjoituksissa 74 arvosanapistettä.

Pyykkönen kirjoitti kaikkiaan yksitoista ainetta, joista kahdeksan oli laudaturin ja kolme eximian arvoisia suorituksia. Tiedonjano auttoi hänet hurjaan suoritukseen, sillä kaikki aineet kiinnostivat häntä tasaisesti.

– Kun on opiskellut asiat hyvin, niin mikä siinä oli käydä kokeessa pyörähtämässä, Jesse Pyykkönen naurahtaa.

Omaan suoritukseensa Pyykkönen on tyytyväinen. Tällä hetkellä nuorta miestä houkuttelee erityisesti konetekniikan diplomi-insinöörin tutkinnon opiskeleminen Oulun yliopistossa. Toisaalta myös psykologian opinnot ovat vielä harkinnassa.

Pudasjärven lukiota Pyykkönen pitää hyvänä opiskelupaikkana, koska kyseessä on keskivertoa pienempi lukio. Se tarjoaa Pyykkösen mukaan oppilaille henkilökohtaisempaa opetusta kuin isommassa lukiossa. Kun opettajat ja oppilaat tuntevat toisensa, opiskelukin voi olla vapaampaa ja joustavampaa.

– Esimerkiksi ensimmäisenä keväänä pystyin kirjoittamaan biologian, vaikka jouduin opiskelemaan yhden kurssin itsenäisesti.

Nykyinen asuinpaikka Pudasjärven Iso-Syötteellä on Pyykköselle mieluinen. Kirjoitusten alla hän suoritti hiihdonopettajan pätevyyden ja syksyllä suunnitelmissa on lumilautailunopettajan pätevyys.

– Täällä pohjoisessa laskettelu ja lumisesta talvesta nauttiminen on vielä mahdollista. Siksi en haluaisi lähteä opiskelemaan etelään, Pyykkönen huomauttaa.

Yhdeksän laudaturin saalis Posiolle

Posion lukion Erno Virtanen kirjoitti kaikkiaan 11 ainetta, joista hän sai 9 laudaturia, yhden eximian ja yhden magnan. Arvosanoja tärkeämpänä hän pitää kuitenkin asioiden oppimista.

– Toki huonompi tulos olisi ehkä ollut pieni pettymys, koska niin kova lukuinto oli kuitenkin päällä. Tietenkin elämä olisi jatkunut huonommallakin tuloksella, Virtanen pohtii.

Erno Virtanen saavutti huipputuloksen Posion lukiossa.
Erno Virtanen saavutti huipputuloksen Posion lukiossa. Kuva: Erno Virtanen

Hän myöntää, että lukeminen meni välillä jopa "överiksi" ja saattoi jatkua aamukolmeen saakka. Tuore ylioppilas haaveilee lääketieteen opiskelusta, näillä näkymin Tampereella.

Sitä ennen edessä on ainakin omat ylioppilasjuhlat.

– Ihan normaalisti juhlitaan, niin kuin asiaan kuuluu, sanotaan näin, Erno Virtanen päättää.

Eniten laudatureja, yhteensä kymmenen, kirjoitti Espoon Otaniemen lukion abiturientti, joka kieltäytyi haastattelusta.

Pudasjärven lukiossa huipputuloksen saavuttanut abi Jesse Pyykkönen lähettää vielä lopuksi terveisiä kaikille Suomen lukiolaisille ja neuvoo heitä miettimään perimmäistä syytä lukio-opiskeluun.

Hänen mielestään jokaisen olisi hyvä löytää sisäinen motivaatio siihen, mikä kiehtoo oikeasti, ja mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa.

– Se auttaa löytämään intoa myös siihen lukemiseen, Pyykkönen vakuuttaa.

Lue myös:

Onnea uusille ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin ja millaisia arvosanoja eri lukioissa on kirjoitettu

Suosittelemme