Hyppää sisältöön

KHSHP haluaa paikallisen sopimuksen hoitoalan työkiistaan – ratkaisu ostaisi alueen hoitajat joukkoirtisanoutumisten ulkopuolelle

Hoitajien paikoilleen jämähtäneet palkkaneuvottelut uhkaavat kärjistyä joukkoirtisanoutumisiin. Jo tällä hetkellä ne aiheuttavat ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Sairaanhoitajat täyttävät lomakkeita Kanta-Hämeen keskussairaalan osastolla.
Hoitajapula heikentää mahdollisuuksia purkaa korona-aikana syntyneitä jonoja. Kuvituskuva. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Riitta Tapiomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri suunnittelee paikallista sopimista ratkaisuksi hoitoalan työkiistaan. Sopimisen tavoitteena olisi muun muassa välttää suunnitellut hoitajien joukkoirtisanoutumiset.

Sairaanhoitopiirin johto hakee tiistaina 17. toukokuuta piirin hallitukselta lupaa aloittaa paikalliset neuvottelut suoraan valtakunnallisen pääsopijajärjestö Sote ry:n kanssa. Sote ry:hyn kuuluvat Tehy, Super ja ERTO.

Tehy ja Super aloittivat joukkoirtisanoutumisten valmistelun kun hoitajalakko peruttiin.

Paikallisissa neuvotteluissa olisi tarkoitus käsitellä työoloihin ja palkkaukseen liittyviä järjestelyitä. Jos neuvottelut onnistuvat, päästäisiin eroon tälläkin hetkellä voimassaolevista ylityö- ja vuoronvaihtokielloista.

Ylen tietojen mukaan kunta-alalle pyritään solmimaan uudet työehtosopimukset vielä tämän viikon aikana. Tunnusteluja palkansaajien ja kuntatyönantajan kesken on käyty viime viikon lopulta lähtien.

Tunnusteluissa ei ole enää mukana Tehyn ja Superin muodostama neuvottelujärjestö Sote ry, joka viime keskiviikkona torjui työkiistaan annetun sovintoehdotuksen.

Hoitajapula johtanut Kanta-Hämeessä laittomuuksiin

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan hoidon saatavuus on merkittävästi heikentynyt Kanta-Hämeessä kuluvan vuoden aikana. Tämä on johtunut osin hoitajapulasta, eikä sairaanhoitopiiri tällä hetkellä täytä terveydenhuoltolain mukaista vaatimusta hoitoon pääsyn määräajoista.

Pitkät odotusajat hoitoon pääsyn osalta aiheuttavat paitsi laittoman tilanteen, myös sen, että potilaat hakeutuvat hoitoon Kanta-Hämeen ulkopuolelle. Tästä aiheutuvat kustannukset ovat usein suuremmat kuin jos potilaat hoidettaisiin omalla alueella.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan hoidon saatavuus on merkittävästi heikentynyt tämän vuoden aikana. Hoitajapula myös heikentää mahdollisuuksia purkaa korona-aikana syntyneitä jonoja.

Erikoissairaanhoidon puolella hoitohenkilökunnan saatavuuden heikentyminen näkyy muun muassa leikkaussalien ja vuodeosastopaikkojen sulkuna. Jatkohoidossa hoitajapula on ajoittain heikentänyt terveyskeskusvuodeosastojen paikkatilannetta.

Myös kesäsuluista tulee pidempiä, sekä kotihoidon ja hoivan järjestäminen on vaikeaa ellei ratkaisuja löydy.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tavoitteleekin paikallisella sopimisella myös työviihtyvyyden edistämistä, mikä lisäisi työpaikan vetovoimaa.

Suosittelemme