Hyppää sisältöön

Uuten kaivoslakiin suunnitelluilla muutoksilla ei ole suoraa vaikutusta Sotkamoon: kaivosveron lakiluonnos kiinnostaa kunnanjohtajaa

Yksi lakiesityksen keskeisiä muutoksia on se, että jatkossa kaivostoiminta edellyttäisi kunnan hyväksymää yleis- tai asemakaavaa, kun tähän asti kaivosten maankäytöstä on päätetty maakuntakaavassa.

Terrafame kaivaa nykyiseltä Kuusilammen-louhokselta nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja pieniä määriä muita metalleja. Kuva: Timo Sihvonen
Tanja Heikkonen

Laaja-alainen kunta ja sopivalla etäisyydellä matkailukeskuksesta sijaitsevat kaivokset ovat olleet Sotkamossa apuna kaivostoiminnan ja matkailun yhdistymisessä arvioi Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.

Uusi kaivoslaki antaisi luonnoksensa mukaan kunnalle aiempaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa. Yksi lakiesityksen keskeisiä muutoksia on se, että jatkossa kaivostoiminta edellyttäisi kunnan hyväksymää yleis- tai asemakaavaa, kun tähän asti kaivosten maankäytöstä on päätetty maakuntakaavassa.

Sillä ei ole suoraa vaikutusta Sotkamoon. Kunnassa jo toimii kolme kaivosta ja uusista ei ole tietoa.

– Keskustelu kannattaa aloittaa ennen kuin kuokkaa ollaan lyömässä maahan. Avoimuus on tärkeää kaivosyhtiön osalta. Jos on pientäkään sattunut, tieto tulee heti meille Terrafamelta. Pimittäminen kääntyy äkkiä toimijaa vastaan, Kilpeläinen summaa.

Aivan kitkatta yhteistyö ei ole kuitenkaan sujunut.

– Historiassa oli hajuhaittaa, sitten asennettiin pesurit, niin se saatiin kuriin.

Sotkamon kunnanhallitus muotoili oman lausuntonsa hallituksen esitykseen uudesta kaivoslaista tiistaina.

Kilpeläinen sanoo, että Sotkamossa on toki eri tilanne kuin muissa matkailukunnissa, joissa kaivostoimintaa voi olla suunniteltu lähelle matkailualueita. Keskustelu Vuokatissa on pysynyt siistinä, koska sitä on koordinoitu yhden toimijan kautta.

– Jos on kipukohtia, ne pitää tuoda esille. Meillä on hyvä, että Vuokatin matkailukeskus kokoaa toimijat yhteen ja kertoo niiden mielipiteen, Kilpeläinen sanoo.

Kilpeläinen kertoo, että vuosien aikana ollaan menty myös eteenpäin.

– Terrafamen aikaan vastuullisuus on ollut eri luokkaa kuin Talvivaaran aikana.

Vaikka nyt suunnitteilla oleva kaivoslaki ei tuo suuria muutoksia Sotkamoon, Kilpeläistä kiinnostaa enemmän kaivosveron lakiluonnos. Se voisi parhaillaan tuoda potin euroja kuntaan.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle