Hyppää sisältöön

Suomi löi ällikällä Netflix-koomikot, jotka saapuivat etsimään onnellisuuden reseptiä: "Yksi osa saunaa, kaksi osaa lonkeroa ja loput tätä vihreyttä"

Stand up -koomikot Tumi Morake, Liza Treyger ja Aditi Mittal kiertävät Suomea tv-sarjan kuvauksissa. Siinä koomikot pyrkivät selvittämään, mistä suomalaisten onnellisuus johtuu.

Koomikot Aditi Mittal (vas.), Tumi Morake ja Liza Treyger ovat saaneet viime päivinä pikaperehdytyksen Suomeen. Kotkan ja Haminan lisäksi he suuntaavat esimerkiksi Lappiin. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

– Yksi osa saunaa, kaksi osaa lonkeroa ja loput tätä vihreyttä. Oikeasti, jos asut Suomessa, asut kirjaimellisesti keskellä maalausta, sanoo eteläafrikkalainen koomikko Tumi Morake.

Morake on pyrkinyt viime päivinä kehittelemään suomalaisuuden onnellisuuden reseptiä. Morake ja kollegansa, yhdysvaltalainen koomikko Liza Treyger ja intialainen koomikko Aditi Mittal ovat paraikaa Suomessa.

Kolmikko osallistuu suomalaisen tv-sarjan kuvauksiin. Siinä kolmikko vierailee ja tekee töitä eri puolilla Suomea ja selvittää samalla suomalaisten onnellisuuden salaisuutta.

Suomi koomikoiden silmin -sarjaa on kuvattu tällä viikolla Kotkassa ja Haminassa. Kolmikko oli muun muassa maanantaina Kotkassa töissä satamassa ja kalastajan mukana merellä. Tiistaina he vierailivat Haminassa kolmessa eri koulussa.

– Tämä on hyvin ainutlaatuinen projekti. On mielenkiintoista kuulla, miten Suomi näyttäytyy ulkomaisin silmin, sanoo sarjan ohjaaja Anssi Rimpelä.

Suomi koomikoiden silmin -sarja esitetään Ylellä joulukuussa.

Vilpittömyys teki vaikutuksen

Sarjan esiintyvät koomikot Tumi Morake, Liza Treyger ja Aditi Mittal ovat kansainvälisesti tunnettuja stand up -koomikoita. Esimerkiksi Moraken (siirryt toiseen palveluun) ja Mittalin (siirryt toiseen palveluun)keikkoja voi katsoa Netflixistä.

Treyger kertoo olevansa Suomesta enemmän kuin vaikuttunut.

– Ajattelin etukäteen, että olisin enemmän kyyninen, mutta ei. Lasten vilpittömyys ja luottamus on tehnyt minuun suuren vaikutuksen, Treyger sanoo.

Hän kertoo olevansa vaikuttunut suomalaisesta koulusta ja siitä, kuinka rauhalliselta elämä vaikuttaa.

– Täällä on enemmän tilaa elää omaa elämäänsä ja löytää oma intohimonsa. Suomessa identiteettisi voi olla muutakin kuin vain tekemäsi työ, Treyger tunnelmoi.

Sarjassa koomikot on laitettu töihin. Treygerille esimerkiksi kalastusreissu oli hieno kokemus.

– Lihakseni ovat hellänä kaikesta fyysisestä työstä, sillä en ole tottunut siihen, Treyger sanoo.

Sarjan ohjaa Anssi Rimpelä. Rimpelä on tuottaja, joka on tuonut Suomeen useita formaatteja, kuten Vain Elämään ja Idolsin. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Inspiraatiota saunasta

Suomi koomikoiden silmin -sarja on dokumentaarinen reality, jossa seurataan kolmikon matkaa Suomen halki. Sarja huipentuu kolmikon yhteiseen stand up -keikkaan New York Comedy Festival -tapahtumassa New Yorkissa. Keikan sisältö perustuu koomikkojen Suomen kokemuksiin.

Tumi Morake kertoo saaneensa jo inspiraatiota.

– Olen keksinyt keinon pelastaa karille ajautuneet avioliitot. Riisuutuminen saunaan yhdessä voi tehdä paljon toisistaan vieraantuneelle pariskunnalle.

Morake kertoo muutenkin pohtineensa onnellisuutta. Hänen mukaansa vaikuttaa enemmän siltä, että Suomi on maailman tyytyväisin maa, ei onnellisin.

– Jokainen, jonka kanssa olen puhunut, tuntuu olevan hyvin tyytyväinen. Rakastan sitä, kun kaikki sanovat, että ei tämä ole täydellistä, mutta olemme silti tyytyväisiä, Morake sanoo.

Rakenteet luupin alla

Kotkan ja Haminan lisäksi sarjaa kuvataan myös esimerkiksi Raumalla ja Lapissa. Ohjaaja Anssi Rimpelän mukaan sarjassa on haluttu tutkia onnellisuutta nimenomaan tekemisen kautta.

– Ideana on selvittää, onko yhteiskuntamme rakenteissa jotain, mikä mahdollistaa onnellisuutta, Rimpelä sanoo.

Treygerille on selvää, mitä hän veisi mukanaan takaisin kotimaahansa Yhdysvaltoihin.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän, hän sanoo.

Suomi koomikoiden silmin -sarja alkaa Yle TV2:lla ja Yle Areenassa 2. joulukuuta.

Suosittelemme sinulle