Entisen ja nykyisen jättiläisen kohtaaminen.
Sellaiseksi voisi kuvailla jalkapallon naisten Mestarien liigan lauantaista finaalia, jossa kohtaavat ennätykselliset seitsemän Mestarien liigan voittoa vienyt Lyon ja vasta viime vuosina naisten puolella huipulle ponnistanut, hallitseva mestari Barcelona.
Barcelonan voittokulku ei ole jättänyt ketään kylmäksi, ja esimerkiksi kotimaansa liigassa se vei mestaruuden ylivoimaisesti voittaen kaikki kolmekymmentä otteluaan käsittämättömällä maalierolla 159–11.
Mestarien liigassa ainoa tappio tuli Wolfsburgille 0–2 vieraissa, mutta lopputuloksella ei lopulta ollut merkitystä – olihan Barcelona vienyt ensimmäisen osaottelun 5–1 ennätysyleisön eli yli 91 000 katsojan edessä.
Voiko Barcelonaa siis pysäyttää mikään matkalla kohti toista peräkkäistä Mestarien liigan voittoa?
Ei, ainakaan jos kysytään Yle Urheilun asiantuntijalta Pauliina Miettiseltä.
– Lyon hallitsi pitkän aikaa näyttämöitä, mutta Espanja ja Barcelona ovat nyt menneet ohi. Barcelona on se, jota kaikki katsovat ja joka on kaikkien esikuva tällä hetkellä. Lyonin peli ei ole ollut hirveän vakuuttavaa, en usko, että he pystyvät antamaan tällä hetkellä vastusta, Miettinen sanoo.
Lyon hallitsi naisten seurajalkapalloa läpi 2010-luvun. Se voitti Ranskan mestaruuden peräti 14 kertaa peräkkäin, kunnes PSG pilasi voittoputken kauden 2020 päätteeksi. Mestarien liigan voittoa joukkue juhli seitsemästi: 2011, 2012, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020.
Viime kaudella joukkueen taival Mestarien liigassa päättyi jo puolivälieriin, kun PSG eteni jatkoon vierasmaalisäännön turvin. Tällä kaudella sääntöä ei enää ollut, eikä sitä tarvittukaan, sillä Lyon pudotti välierissä PSG:n yhteismaalein 5–3.
Mestarien liigan voittoa viime kaudella juhli Barcelona, joka kukisti loppuottelussa tällä kaudella katastrofaalisesti jatkopelien ulkopuolelle jääneen Chelsean.
Lyon on pelannut Sonia Bompastorin alaisuudessa viime kauden lopulta lähtien joukkueen näytettyä ovea Jean-Luc Vasseurille huhtikuun lopulla. Miettisen mukaan entinen Ranskan maajoukkueen ja Lyonin pelaaja ei kuitenkaan ole saanut parasta porukasta irti.
– Sieltä on puuttunut ydinajatus. He ovat pelanneet todella ailahtelevasti. Sellainen levottomuus, jota ei ole aikaisemmin näkynyt, näkyy pelaamisesta. Kokonaisuus ei ole samalla tavalla hallinnassa kuin Barcelonalla. Pelaaminen on vähän sekaisin, Miettinen luonnehtii.
Suurelle yleisölle joukkueen tunnetuin pelaaja on historian ensimmäisen Ballon d'Orin pokannut norjalaistähti Ada Hegerberg, joka palasi viime vuoden lokakuussa pelikentille pitkän loukkaantumisen jälkeen. Sen jälkeen verkko on heilunut 12 kertaa, mutta vielä Mestarien liigan kaikkien aikojen maalintekijä ei ole entisessä iskussa.
– Hän on toki edelleen parhaita pelaajia maailmassa, mutta ei ihan vielä erottunut. Toki kyseessä on vaarallinen ja hyvä pelaaja ja toivon, että hän pystyisi parhaaseen suoritukseensa loppuottelussa.
Lyonista löytyy maailman parhaita pelaajia, mutta Barcelona ei tähtiloistolle kalpene. Kapteeni Alexia Putellas pokkasi viime vuonna komean suoran, kun hän juhli Ballon d'Orin lisäksi myös valintaa Fifan ja Uefan vuoden parhaaksi pelaajaksi ollen ensimmäinen pelaaja, joka voitti kaikki kolme palkintoa samana vuonna.
Moni Barcelonan tähdittämistä pelaajista marssinee kentälle myös heinäkuussa Helmareita vastaan, muun muassa Jennifer Hermoso, Claudia Pina, Irene Paredes ja maalivahti Sandra Panos.
Erityisesti Miettinen vinkkaa seuraamaan heistä kahta.
– Porukka on täynnä hyviä pelaajia, mutta Putellas ja Hermoso ovat kaksi, keitä kannattaa seurata: miten he ratkaisevat pelin ja miten suoritus näkyy varmasti pitkään aikaan katsotuimmassa Mestarien liigan finaalissa.
"He tietävät olevansa maailman paras joukkue"
Lyonin menestys on pohjautunut ennen kaikkea puheenjohtaja Jean-Michel Aulasin ajatukseen siitä, että miehillä ja naisilla pitää olla samanlainen toimintaympäristö.
Barcelonassakin menestys sai alkunsa, kun seuran varapuheenjohtajana vuosina 2014–2019 toiminut Jordi Mestre esitti naisten joukkueen muuttamista ammattilaiseksi. Silloinen seuran presidentti Josep Maria Bartomeu tuki ajatusta.
Mestaruuksia ei kuitenkaan satanut välittömästi. Mestre nimitti aikaa "muutosten vuosiksi" ja niiden hedelmää korjataan nyt.
Viime toukokuussa Mestarien liigan finaalissa pelanneesta 25 pelaajasta peräti 20 oli espanjalaisia. Yhdeksän pelaajaa on käynyt läpi seuran akatemian.
– Halusimme, että joukkueen juuret muodostuvat pelaajista, jotka ovat eläneet muutoksen amatööriydestä ammattilaisuuteen ja jotka tietävät, miten vaikeaa se on ollut. Ketkä todella kantavat seuran värejä intohimolla. Emme vain hankkineet todella hyviä pelaajia ympäri maailman, Maria Teixidor, seuran naisten toiminnasta vuosina 2018–2020 vastannut johtaja kertoi Goalille.
Pauliina Miettisen mukaan Barcelonan itseluottamus on niin korkealla, että lauantain loppuottelussa voidaan nähdä taululla tylyjäkin lukemia.
– En näe, että Lyon pysty Barcelonaa estämään, heillä on sellainen putki päällä. He huokuvat itseluottamusta ja tietävät olevansa maailman paras joukkue tällä hetkellä. Barcelonan peli murtaa Lyonin puolustuksen jossain vaiheessa, vaikka siellä on (Ranskan maajoukkuetoppari) Wendie Renardia ja muuta. Voi olla, että näemme isolukuisenkin finaalivoiton, Miettinen päättää.
Vaikka suomalaisia ei löydy kummastakaan joukkueesta, nähdään kentällä kuitenkin suomalaisväriä. Ottelun tuomitsee suomalaiserotuomari Lina Lehtovaara.
Lue myös:
Lina Lehtovaara päätuomariksi naisten Mestarien liigan finaaliin – "Kuin viheltäisi MM-loppuottelun"