Hyppää sisältöön

Koiran haukkuminen toi omistajalle tuomion kotirauhan rikkomisesta – hovioikeus vahvisti poikkeuksellisen tuomion

Tuomittu aikoo hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Ylen tietojen mukaan kyseessä olisi ensimmäinen kerta kun koiran haukunnasta johtuvaa kotirauhan rikkomista käsitellään korkeimmalla oikeusasteella.

Suomenpystykorva Äijä ja Kyösti Husu pihalla, taustalla hirsitalo.
Äijä-nimisen suomenpystykorvan haukunta täytti käräjäoikeuden mukaan rikoksen tunnusmerkistön. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikki koirat haukkuvat. Mutta milloin haukkuminen voidaan tulkita niin häiritseväksi, että se täyttää rikoksen tunnusmerkistön?

Tästä on kyse erikoislaatuisessa oikeudenkäynnissä, jonka tuomio vahvistettiin toukokuussa Helsingin hovioikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu on syyllistynyt kotirauhan rikkomiseen, koska hänen koiransa haukkuvat liikaa. Helsingin hovioikeus vahvisti tuomion viime viikolla. Yle kertoi käräjäoikeuden tuomiosta viime syksyllä.

Koiran haukunta päätyy harvoin koiranomistajan tuomioon

Ylen MOT-toimitus on selvittänyt koiran haukkumista koskevaa oikeuskäytäntöä tässä jutussa.

Oikeuskäytäntö on ristiriitaista. Välillä syyte hylätään esimerkiksi näytön puutteen takia, joskus harvoin koiran haukkuminen poikii tuomion.

Tuomion saamisen kannalta olennaista on se, pitääkö oikeus koiran haukkumista kohtuuttomana rasituksena. Eli haukkuuko koira esimerkiksi yöaikaan niin lujaa, että mölyssä on vaikea nukkua. Tätä arvioidaan muun muassa kuulemalla todistajia, eli tyypillisesti muita naapureita.

Hovioikeuden juuri ratkaisemassa tapauksessa naapurien lausunnot olivat ristiriitaisia. Yhden 200 metrin päässä asuva naapurin mukaan koirat olivat joskus haukkuneet aamuyöhön saakka. Sen sijaan toinen 40–50 metrin päässä asuva naapuri ei ollut kuullut haukkumista juuri ollenkaan.

“...tätä voi selittää henkilöiden erilainen subjektiivinen kokemus siitä, kuinka häiritsevänä henkilö pitää koiran haukuntaa taikka ylipäänsä muuta meteliä tai ulkopuolisia ääniä”.

Hovioikeuden pohdintaa siitä, miksi naapurien näkemykset haukkumisesta ovat niin ristiriitaisia.

Koiranomistajan mukaan naapurien väitteet hänen koiriensa yhtäjaksoisesta haukkumisesta ovat perättömiä.

Tuomittu oli yrittänyt todistaa kantaansa esimerkiksi haukkumisesta tietoa keräävien tutkapantojen avulla. Hän oli myös tuonut hovioikeuteen kuvaamansa videon, jolla hän yritti todistaa, että naapurien väitteet haukkumisen häiritsevyydestä eivät pidä paikkansa.

Videolla koiranomistaja on valituksen tehneiden naapurien asunnossa, samalla kun hänen koiransa haukkuu pihalla. Hovioikeuden tuomiossa todetaan, että videon perusteella haukunta ei kuulu naapuriasunnon sisätiloihin. Hovioikeus ei kuitenkaan pitänyt todistetta ratkaisevana, koska sitä ei oltu kuvattu aikavälillä, jota syyte koski.

Valituksen tehneet naapurit eivät enää asu tuomitun viereisessä talossa, vaan ovat muuttaneet paikkakunnalta.

Koiranomistajan todisteluista huolimatta hovioikeus päätyi samaan kuin käräjäoikeus: koirien haukkuminen täytti kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistön. Koiranomistaja tuomittiin 50 päiväsakkoon ja maksamaan omat yli 20 000 euron oikeudenkäyntikulunsa.

Tuomittu aikoo hakea tuomiostaan valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Ylen tietojen mukaan kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun korkein oikeus käsittelee koiran haukkumista koskevaa kotirauhan rikkomista.

Ylen MOT-toimitus kertoi tapauksesta viime vuonna naapuririitoja koskevassa selvityksessään.

Lue myös:

Äijä-koiran haukkuminen toi omistajalle tuomion kotirauhan rikkomisesta – poikkeuksellista naapuririitaa käsitellään hovioikeudessa asti

Suosittelemme sinulle