Hyppää sisältöön

Moni kakkoskodista maalla kiinnostunut helsinkiläinen unelmoi pienestä talosta veden äärellä

Kakkosasunnosta haaveileville suunnatussa kyselyssä ilmeni, että luonnon rauha ja elämän hidastaminen menevät kunnallisten palvelujen edelle.

Postilaatikkorivi maaseututien varrella
Moni helsinkiläinen, joka haluaisi asua sekä isossa kaupungissa että maalla, on kiinnostunut myös esimerkiksi yhteisöllisyydestä. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kakkosasunnosta maalla haaveilevat helsinkiläiset kaipaavat helppoa asumista järven rannalla.

Citymaalaiset-työryhmä ja Yhteismaa ry toteuttivat kyselytutkimuksen helsinkiläisille, jotka ovat kiinnostuneita elämään sekä maaseudulla tai pikkukaupungissa että isossa kaupungissa.

Kyselyyn vastasi noin 750 kohderyhmään kuuluvaa ihmistä, ja se toteutettiin osana Päijänne Leaderin kehittämishanketta, Heinolan kaupungin kanssa. Niin sanottu monipaikkaisuus kiinnostaa kuntia yhtenä vaihtoehtona saada lisää asukkaita.

Valtaosa kyselyyn vastanneista pitäisi ihanteellisena maaseutuasuntona omakotitaloa jonkin vesistön äärellä. Pieni ja vanhakin omakotitalo kelpaisi, mutta moni haluaisi välttyä tekemästä itse isoa remonttia.

Matka-ajan Helsingistä maaseudun rauhaan pitäisi olla enintään pari tuntia. Harvalle vastaajalle tätä pidempi matka olisi optimaalinen.

Citymaalaiset-työryhmässä toimiva Pauliina Seppälä kuitenkin muistuttaa, että vaikka unelmien kakkosasunto olisikin järvenrantatalo lähellä pääkaupunkia, olisivat vastaajat myös valmiita vaikkapa luopumaan omasta rannasta, kunhan vesille pääsisi helposti.

– Osa tinkii matka-ajasta, osa kustannuksista ja osa siitä, että ostaa sittenkin sen vähän modernimman talon. Ihmisiä pitää auttaa löytämään se jokin, mikä ei vastaa täsmälleen ihannetta mutta tekee elämästä hyvää, Seppälä toteaa.

Yhteisöllisyys kiinnostaa muuttajia

Pauliina Seppälän mukaanon huomionarvioista, etteivät sekä Helsingissä että maaseudulla asumisesta kiinnostuneet juurikaan puhu kunnan palveluista kertoessaan tarpeistaan.

– Luonnon rauha ja hiljaisuus sekä elämän hidastaminen korostuvat. Erilaiset kaupunkimaiset palvelut eivät välttämättä ole niin tärkeitä, Seppälä sanoo.

Eniten vastaajia mietityttävät kuitenkin etäisyydet palveluihin ja julkisen liikenteen vähyys. Vastauksissa moni kertoi miettivänsä, miten paikalliset maaseudulla tai pikkukaupungissa ottaisivat tulokkaat vastaan.

– Yhteisöllisyys kiinnostaa. Millaisia ihmisiä siellä asuu ja millaisiin ihmisiin tutustuu, se on tärkeää muuttajille, Sari Seppälä Citymaalaisista kertoo.

Kyselyä tehdessä aineistoa kertyi myös ihmisistä, jotka haluaisivat muuttaa maalle kokonaan. Heillä tarpeet ovat erilaisia kuin monipaikkaisuudesta haaveilevilla esimerkiksi juuri palvelujen osalta.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme