Sähköpotkulautaa korjataan maahantuojan huollossa Järvenpäässä. Huoltoliikkeiden työmäärää ovat lisänneet asiakkaiden itse tilaamien huoltojen ja korjausten lisäksi vakuutusyhtiöiden lausuntopyynnöt.
– Kyseessä on ollut joku onnettomuustilanne, jossa lauta on vaurioitunut ja vakuutusyhtiö on pyytänyt lausunnon, onko lauta korjattavissa, kertoo Eego oy:n Toni Lindholm.
Esimerkiksi If vakuutuksen omaisuusvakuutuksista korvatut sähköpotkulautoihin liittyvät tapaukset kaksinkertaistuivat viime vuonna edellisvuodesta. Ripeä tahti on jatkunut myös tänä vuonna, ja esimerkiksi toukokuussa tapauksia on ollut jo selvästi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.
– Tyypillinen vahinko meidän vahinkodatan perusteella on ollut sellainen, että sähköpotkulaudalla kaadutaan ja lauta rikkoutuu ja ehkä henkilöllekin aiheutuu ruhjeita, sanoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen.
Hänen mukaansa vahinkoa on kaatumisen yhteydessä aiheutunut usein myös puhelimelle, silmälaseille tai aurinkolaseille. Vahinkoja tapahtuu eniten heinä- ja elokuussa.
Korvauksia maksettu myös vastuuvakuutuksista
Turvaa on tuonut myös kotivakuutuksen vastuuvakuutus, josta voidaan korvata esimerkiksi lapsen laudalla toiselle aiheuttamia vahinkoja.
– Vastuuvakuutus turvaa sekä vakuutuksenottajaa että kotitalouden jäseniä, neuvoo Rantanen.
Vakuutuskorvauksia on maksettu myös varastetuista potkulaudoista.
Vaikka sähköpotkulautojen kanssa sattuneista vakavistakin vammautumisista on keskusteltu julkisuudessa, pysynevät ne myös jatkossa tavanomaisten vakuutusten korvattavuuden piirissä.
Esimerkiksi Pohjola vakuutuksessa sähköpotkulaudoilla sattuneisiin vahinkoihin suhtaudutaan kuten polkupyörällä sattuneisiin vahinkoihin.
Rajauksia ei suunnitteilla
– Tällä hetkellä sähköpotkulautailu ei näyttäydy ilmiönä tai toimintona, jonka takia vakuutuksiin olisi tarpeen tehdä muutoksia, luottaa Pohjola vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo.
Hän kuitenkin muistuttaa, että monissa tapauksissa yksityinen tapaturmavakuutus ei kuitenkaan ole ensisijainen korvaajaa.
– Lakisääteiset vakuutukset ovat kuitenkin aina ensisijaisia korvauksen suhteen. Jos onnettomuuden osapuolena on tieliikennelaissa vakuuttamisvelvolliseksi määritetty ajoneuvo, kuten henkilöauto, henkilövahinkoja korvataan ensisijaisesti ajoneuvon liikennevakuutuksesta, toteaa Erkamo.
Sähköpotkulautojen kanssa sattuneista tapaturmista korvausta ei välttämättä heru, jos mukana on ollut päihteitä.
– Vakuutusyhtiöllä on oikeus alentaa korvausta tai evätä se kokonaan, jos siihen liittyy alkoholin tai huumausaineen käyttöä, muistuttaa Rantanen.
Lue myös:
Sähköpotkulautailuun liittyvät säännöt huonosti hallussa, selviää liikenneturvan kyselystä