Hyppää sisältöön

Mihin Mikael Granlund katosi Ruotsia vastaan? Asiantuntija puuttuisi tilanteeseen – "Kyllä valmennus sitä myös vähän miettii"

Leijonat taipui Ruotsille voittomaalikilpailun jälkeen 2–3. Asiantuntija Ismo Lehkosen mukaan Suomen peli kaipaa pieniä viilauksia niin kaukalossa kuin ehkä kokoonpanossakin.

Mikael Granlund laukoo kiekkoa Ruotsia vastaan jääkiekon MM-kisoissa 2022.
Ismo Lehkonen pohtisi edelleen Mikael Granlundin siirtämistä sentteriksi Leijonien joukkueessa. Kuva: Tomi Hänninen
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Leijonat hävisi Ruotsille jääkiekon MM-kisoissa voittomaalikilpailun jälkeen 2–3 keskiviikkona Tampereella. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa tässä jutussa kolme poimintaa Suomen pelaamisesta.

1. Päätypelaaminen ei tuota maalipaikkoja

Leijonien pitkät hyökkäyspään pyöritykset olivat Ruotsia vastaan vähissä etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä. Suomi menetti kiekkoja nopeasti, ja päätypeleistä kyettiin rakentamaan maalipaikkoja vain toisessa, Leijonien vahvimmassa erässä.

Suomen maalit syntyivät vastahyökkäyksestä sekä aloituskuviosta, kun puolustajat Mikko Lehtonen ja Sami Vatanen osuivat kahden minuutin välein toisessa erässä.

– Kyse on ennen kaikkea rohkeudesta suojata kiekkoa, tehdä stop and go -tyyppisiä pysähdyksiä ja vaihtaa suuntaa. Jos hyökkäyspäähän tulee apu, kiekollisen pitää tietää, mikä pelisuunnitelma on. Siellä ei voi improvisoida, Lehkonen toteaa.

Lehkonen pohtii, että lääkkeeksi voisi miettiä esimerkiksi lisää viivan kautta pelaamista. Osa Leijonien peliä on myös välttää riskejä hyökkäysalueella, jotta vastustajat eivät pääse iskemään nopeasti vastaan.

– Uskon valmennusjohdon miettivän kovasti parasta vaihtoehtoa, koska vastaan tulee joukkueita, jotka pelaavat nopeaa suunnanmuutospeliä.

Ruotsin Emil Bemström laukoo rankkarin maaliin ohi Harri Säterin.
Emil Bemström onnistui ainoana pelaajana voittomaalikilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen

2. Vahvistuksista apua avauspelaamiseen

Jotta suoria ja pitkiä hyökkäyksiä pääsee rakentamaan hyvillä vauhdeilla, paineen alta täytyy pystyä kiekottelemaan pois. Leijonilla oli haasteita Ruotsia vastaan, ja syöttölaatu ei aina riittänyt Tre Kronorin puristuksessa.

– Kun vastustaja antaa kolmella tai neljällä pelaajalla kunnolla painetta, miten sieltä päästään nopeilla syötöillä nopeisiin, suoriin hyökkäyksiin? Tänään puolustajat saatiin hyvin mukaan niihin, ja se oli hyvä asia.

Lehkonen odottaa Leijoniin torstaina liittyvien Dallas-puolustajien Miro Heiskasen ja Esa Lindellin tuovan paljon lisää avauspelaamiseen.

– Se kaksikko on sitä hommaa tehnyt erittäin laadukkaasti. Varsinkin Miro pystyy pienillä harhautuksilla ja nopeilla askeleilla nostamaan jalalla itse. Se onkin iso juttu, jos pystyt itse nostamaan, ohittamaan karvaajan ja löytämään murtavia syöttöjä.

Sami Vatanen kuljettaa kiekkoa Ruotsia vastaan jääkiekon MM-kisoissa 2022.
Suomella oli vaikeuksia ja hermostuneisuutta kiekollisessa pelissä etenkin ottelun alussa. Kuva: Tomi Hänninen

3. "Granlund pitää saada paremmin kiekkoon"

Lehkonen pohti jo viime viikolla, pitäisikö NHL:n laatusenttereihin kuuluva Mikael Granlund istuttaa sittenkin keskelle laidan sijaan. Nyt Nashville-peluri on ollut Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen rinnalla ykkösketjun laidassa, ja Ruotsi-ottelussa hän jäi ensimmäistä kertaa ilman pisteitä.

Välipäivän jälkeen Suomi pelaa perjantaina Britanniaa ja lauantaina Itävaltaa vastaan. Ne ovat Lehkosen mukaan pelejä, joissa kokeiluja voisi vielä tehdä.

– Mites jos Granlundia kokeiltaisiin sentterinä? Uskaltaisin väittää, että kyllä valmennus sitä myös vähän miettii, koska hänet pitää saada paremmin kiekkoon, se on ihan selvä asia.

– (Päävalmentaja) Jukka Jalonen ei tosin yleensä halua kauheasti lähteä räpläämään, jos homma toimii ok. Se yleensä riittää hänelle, koska nytkin on nähty, ettei Suomen viisikkopeli vuoda ja puolustaminen on kunnossa.

Suomi on tehnyt turnauksessa tasaviisikoin kuusi maalia, yhden tasavajaalla ja kuusi ylivoimalla. Lehkonen muistuttaa, että tasaviisikoin tulosta tekeviä täsmäaseita olisi syytä löytää.

– Emme voi ihan tukeutua ylivoimiin, jos tärkeissä peleissä vihulainen ei juuri otakaan jäähyjä.

Leijonat jatkaa MM-pelejä perjantaina kello 16.20 Iso-Britanniaa vastaan.

Lue myös:

Tämä maali puhutti Leijonien ottelussa Ruotsia vastaan – suomalaispuolustaja paljasti, mitä 15 sekuntia aikaisemmin tapahtui

Ruotsin NHL-apu ratkaisi Tampereella – Leijonien uskomaton MM-putki sai silti jatkoa

Toimittajan törkeä vihjailu järkytti jääkiekon MM-historiaa tehnyttä naisvalmentajaa: "Anteeksi, mitä yrität oikein sanoa?"

"Kaukalon taskuvaras" – tällainen on Leijonien tuore NHL-vahvistus Esa "Nahka" Lindell, kuka putoaa Suomen puolustuksesta pois?

Kommentti: Täysi farssi! Kansainvälinen jääkiekkoliitto viestitti, että pelaajien turvallisuus ei heitä kiinnosta – päähän saa taklata

Esa Lindell liittyy Leijoniin – Suomen MM-joukkueessa on nyt yhdeksän puolustajaa

Suosittelemme