Hyppää sisältöön

Lahden kaupunginjohdon päätös Kymiring-lainasta menee poliisitutkintaan

Apulaisoikeuskansleri on lopettanut asiasta tehdyn kantelun käsittelyn. Viranhaltijan tekemästä lainapäätöksestä on tehty myös rikosilmoitus.

Droonikuva KymiRingin moottoriradan ja varikkoalueen yläpuolelta.
Lahden kaupungin viranhaltijapäätös lainasta Kymiring Oy:lle kirvoitti kantelun ja tutkintapyynnön poliisille. Arkistokuvassa Iitin moottorirata syyskuussa 2021. Kuva: Antro Valo / Yle
Sini Ojanperä

Lahden kaupungin lainapäätös Kymiringille menee poliisin tutkittavaksi.

Entinen lahtelaisvaltuutettu Seppo Korhonen teki oikeuskanslerille kantelun kaupungin johdon toiminnasta. Kantelun mukaan kaupungin viranhaltija myönsi marraskuussa 2019 Lahti Eventsille 2,8 miljoonan euron pitkäaikaislainan Kymiring-yhtiön rahoittamiseen.

Hallinto-oikeus oli jo määrännyt täytäntöönpanokieltoon aiemman valtuuston päätöksen Kymiringin tapahtumajärjestäjäksi valitun kaupungin yhtiön, Lahti Eventsin, pääomittamisesta.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen on nyt päättänyt asian käsittelyn, ja se siirtyy Hämeen poliisille. Oikeuskansleri ei vakiintuneen käytäntönsä mukaisesti pääsääntöisesti tutki kantelua, joka koskee toimivaltaisen viranomaisen käsiteltävänä olevaa asiaa.

– Koska asiasta on tehty myös tutkintapyyntö poliisille, ei apulaisoikeuskansleri ryhdy arvioimaan kaupungin menettelyn lainmukaisuutta ainakaan tässä vaiheessa, ratkaisussa todetaan.

Hämeen poliisin mukaan esitutkinta alkaa, kun käsittely oikeuskanslerinvirastossa päättyy. Tutkinnanjohtaja ei vielä tässä vaiheessa kommentoi, millä rikosnimikkeillä asiaa tutkitaan ja ketkä ovat epäiltyinä.

Lahden kaupunki toteaa, ettei se ole koskaan antanut lainaa Kymiringille. Kaupunginjohtaja kiistää, että Lahti Eventsin luottolimiitin muutos olisi ollut samalla Kymiring Oy:n rahoittamista.

Juttua on muokattu 20.5.2022 kello 11.19: Lisätty Lahden kaupungin näkemys asiasta ja linkki uutiseen aiheesta.

Lue myös:

Kaupungin tuki vielä pohdintaan – "Kymiringin menestyminen on Lahden etu"

Lahden osakkuus ratayhtiö Kymiringiin kaatui – hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen

Suosittelemme sinulle