Hyppää sisältöön

Venäläisen maakaasun tulo Suomeen loppuu lauantaiaamuna kello 7 – Suomi vuokraa kaasulaivan 10 vuodeksi

Venäläinen Gazprom Export ilmoitti suomalaiselle Gasumille kaasutoimitusten katkeamisesta. Gasum toimittaa jatkossa maakaasua Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä.

Maakaasuputken pääteasema.
Balticconnector -kaasuputken kompressoriasema Inkoossa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Minna Pantzar
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläisen maakaasun tulo Suomeen loppuu lauantaiaamuna kello seitsemän. Asiasta kertoo pohjoismainen energiayhtiö Gasum tiedotteessaan.

Gasum arvioi jo keskiviikkona, että maakaasun tulo Venäjältä voi loppua, koska he eivät suostuneet maksamaan kaasulaskuja ruplilla.

Työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin perjantaina, miten Suomi on varautunut venäläisen kaasun loppumiseen.

Gasgrid Finland Oy ja yhdysvaltalainen Excelerate Energy allekirjoittivat perjantaina LNG-terminaalilaiva Exemplaria koskevan kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Laiva auttaa kattamaan Suomen kaasuntarvetta Venäjän putkikaasun tuonnin katketessa.

– LNG-laiva on merkittävä askel energian huoltovarmuuden parantamiseksi Suomessa. Käytännössä se mahdollistaa irtautumisen venäläisestä energiasta. LNG mahdollistaa myös ympäristöystävällisemmät ratkaisut erityisesti raskaassa liikenteessä, sanoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Terminaalilaiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi, ja sen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa. Laivaa varten rakennetaan tarvittavat satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille.

Jos ne valmistuvat Viroon ennen Suomea, voidaan terminaalilaiva sijoittaa väliaikaisesti Viron rannikolle, kunnes tarvittava infrastruktuuri Suomessa valmistuu.

– Sopimuksen myötä me saamme Etelä-Suomen rannikolle laivan, joka on käytännössä satamaan ankkuroitava terminaali. Laivan mittakaavasta kertoo se, että sen yhdellä lastilla pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta, sanoo Gasgridin omistajaohjauksesta vastaava Saarikko.

Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta täältä.

Laivasopimus maksaa puoli miljardia euroa

Suomeen tuleva LNG-terminaalilaiva Exemplar on tilavuudeltaan 151 000 kuutiometriä, mikä vastaa noin 68 000 tonnia nesteytettyä maakaasua (LNG).

LNG toimitetaan terminaalilaivaan tankkereilla globaaleilta markkinoilta. Tankkereiden odotetaan vierailevan terminaalilla 2–3 kertaa kuukaudessa. Nesteytetty maakaasu höyrystetään laivassa uudelleen kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon.

Gasgridin mukaan projektin aikataulu tarkentuu kesäkuussa.

LNG-terminaalilaivahankkeen kokonaiskustannukset ovat sen arvion mukaan 10 vuoden vuokrasopimuksella noin 460 miljoonaa euroa. Lisänä summaan tulee käytön volyymiin liittyviä kustannuksia.

Kaasulla yritykset valmistavat vaikkapa näkkäriä

Vain vähän yli viisi prosenttia Suomessa käytetystä energiasta on maakaasua, mutta siitä huolimatta kaasun tulon katkeamisella on ennustettu olevan vaikutuksia, jopa kovia, talouteen ja työllisyyteen.

Kaasun pääkäyttäjät löytyvät teollisuudesta. Suurimpia teollisia käyttäjiä ovat Nesteen Kilpilahden jalostamo sekä metsäteollisuus. Monet ovat jo tehneet sopimuksia vaihtoehtoisista kaasutoimituksista, mutta esimerkiksi elintarviteollisuudessa leipomoita saatetaan joutua jopa sulkemaan.

– Maakaasua käytetään putkiston varrella leipomo- ja paahtimoteollisuudessa sekä osittain liha- ja valmisruokateollisuudessa kyllä aika laajasti, sanoo johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta.

Monet yritykset suunnittelevat jo energiamuodon vaihtoa, mutta tarvittavat investoinnit ja viranomaisten luvitus vievät aikaa.

– Korvaavat energialähteet ovat pääsääntöisesti nestekaasu ja kevytpolttoöljy, mutta ne tarvitsevat investointeja ja lupia, jotka ovat kuukausien prosesseja eikä ne monellakaan ole tähän mennessä ehtineet valmistua, Tammivuori sanoo.

Kesäksi kaasua riittää

Kaasun tulon loputtua korvaavaa kaasua tuodaan Baltiasta Suomen ja Viron välisen Balticconnector-siirtoputken kautta.

Suomeen saadaan kaasua myös nyt hankittavaa selvästi pienempien LNG-terminaalien kautta Tornioon ja Poriin sekä syksyllä Haminaan valmistuvan terminaalin kautta.

Kesän ajaksi kaasua on Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tarjolla hyvin.

Talviaika on sitten jo toinen juttu ja silloin Suomen ja Viron vuokraama LNG-laiva tulee tarpeeseen.

– Kyllä sillä on merkitystä sitten, kun se on toiminnassa. Silloinhan se syöttää kaasua putkistoon ja mahdollisuudet jatkaa kaasun käyttöä ovat paremmat, Elintarviketeollisuusliiton Tammivuori sanoo.

Päivitetty 13.55 Saarikon kommenteilla ja tarkemmilla tiedoilla LNG-aluksesta.

Päivitetty 14.48, että kesän aikana kaasua saadaan riittävästi mm. Balticconnector-siirtoputken kautta.

Voit keskustella aiheesta 21.5. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Tällainen on kelluva LNG-terminaali, jonka Suomi ja Viro haluavat kiireisesti – ruotsinlaivan kokoinen, tuotanto ylittäisi Suomen tarpeet

Itärajan energiayhtiöt neuvovat kotitalouksia varautumaan Venäjän kaasuhanojen sulkemiseen – näin hanojen sulkeminen etenisi

Mitä tapahtuu, jos Venäjä sulkee pian maakaasuhanan Suomeen? Lue asiantuntijan vastaukset neljään avainkysymykseen

Yritykset yrittävät korvata maakaasua, mutta luvissa voi kestää useita kuukausia – leipomo: "Jos kaasua ei tule, kaupassa ei ole leipäämme"

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Venäjän kaasuhanojen katkaisu voi nostaa maakaasun hinnan tappiin – Summasen perhe keksi, kuinka välttää isot laskut: "Pakko miettiä muita ratkaisuja"

A-studio Kuinka pysyvästi Suomen suhde Venäjään muuttuu?

Suomi varoo paljastamasta Venäjälle, miten kova isku kaasusulku olisi: arvion yksityiskohdat julistettiin salaisiksi

Suurlähettiläs Mikko Hautala: Suomi elää nyt vaaran vuosia, jokaisen tulee pitää katse pallossa

Suosittelemme