Hyppää sisältöön

Chariots of Fire -elokuvan ikonisen tunnusmusiikin säveltänyt Vangelis on kuollut 79-vuotiaana

Kreikkalaissäveltäjä loihti musiikit myös muun muassa vuoden 1982 Blade Runneriin ja useisiin muihin elokuviin.

 Evángelos ”Vangélis” Odysséas Papathanasíou aurinkolasit päässään.
Kreikkalainen säveltäjä Vangelis puhui kesällä 2001 Ateenassa konserttinsa tiedotustilaisuudessa. Kuva: Simela Pantzartzi / EPA
Anna Näveri

Etenkin _Tulivaunut (Chariots of Fire) -_elokuvan mahtipontisesta musiikista tunnettu kreikkalaissäveltäjä Vangelis on kuollut 79-vuotiaana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vangelis, eli syntynimeltään Evangelos Odysseas Papathanassiou yhdisteli musiikissaan ainesosia kreikkalaisesta kansanmusiikista, kirkkokuoroista ja elektronisesta musiikista.

Chariots of Fire nousi yhdeksi kaikkien aikojen ikonisimmista elokuvamusiikeista. Mahtipontinen melodia lienee monille tuttu, vaikka vuoden 1981 elokuvaa ei olisi nähnytkään. Sävellys toi Vangelikselle samana vuonna Oscar-palkinnon.

Siitä tuli aikanaan listaykkönen Yhdysvalloissa ja vuoden 1981 myydyin single Japanissa. Sen sävelet ovat kajahtaneet urheilukisoissa, kuten vuoden 1984 talviolympialaisissa Sarajevossa, vuoden 1996 Atlantan kesäolympialaisissa ja Lontoon olympialaisissa vuonna 2012.

Vangelsi sävelsi musiikkia myös lukuisin muihin elokuviin, kuten Ridley Scottin vuoden 1982 Blade Runner -elokuvaan ja niin ikään Scottin ohjaamaan elokuvaan 1492 – Paratiisin valloitus vuodelta 1992. Vangeliksen musiikkia kuullaan myös muun muassa Aleksanteri Suuresta kertovassa Oliver Stonen Aleksanterissa vuodelta 2004 sekä Roman Polanskin elokuvassa Katkera Kuu vuodelta 1992_._

Vangelis voitti vuosien varrella liudan palkintoja ja kunnianosoituksia ja hänen musiikkinsa pääsi myös avaruuteen. Hän sävelsi kappaleen fyysikko Stephen Hawkingin hautajaisiin vuonna 2018, ja Euroopan avaruusjärjestö ESA kajautti kappaleen avaruuden ääniaalloille.

Uutistoimisto AFP kuvailee kreikkalaissäveltäjän viihtyneen viimeisinä vuosinaan poissa julkisuudesta. Yksityisyydestään tarkan muusikon henkilökohtaisesta elämästä ei AFP:n mukaan tiedetä juurikaan.

Lue lisää Chariots of Firen tunnusmusiikin synnystä tästä jutusta.

Suosittelemme sinulle