Hyppää sisältöön

Luokanopettaja Paraisilta tekee historiaa Mestarien liigan finaalissa – Lina Lehtovaara luopui kokopäivätyöstä saavuttaakseen jalkapallounelmansa

Naisten Mestarien liigan loppuottelussa oikeutta jakaa suomalainen erotuomari. Huipputuomari Lina Lehtovaara kolkuttelee myös miesten Veikkausliigan portteja.

Lina är rastvakt på skolgården i Malms skola, Pargas
Finaali Torinossa on Lina Lehtovaaran tuomariuran toistaiseksi suurin ottelu. Kuva: Magnus Eklöv / Yle
Matias Strozyk
Avaa Yle-sovelluksessa

TURKU. Toukokuisena tiistaina Lina Lehtovaara, 40, kiiruhtaa harjoittelemaan. Työpäivä opettajana Paraisilla on vastikään päättynyt ja vielä pitää ajaa parisenkymmentä kilometriä Turkuun.

Viikko on alkanut normaalisti arkisilla asioilla. Viikko kuitenkin päättyy Lehtovaaran uran toistaiseksi merkittävimpään otteluun.

Kun naisten jalkapallon kaksi parasta joukkuetta pelaa lauantaina yhdestä lajin himotuimmista pokaaleista, Lehtovaara tekee historiaa toimiessaan erotuomarina Mestarien liigan finaalissa.

– Tämä on ehdottomasti urani suurin yksittäinen ottelu. Onhan se hienoa päästä viheltämään Mestarien liigan finaali. Sitä voi verrata johonkin EM-finaaliin. Ehkä MM-finaali menisi sen edelle, Lehtovaara sanoo.

Finaali pelataan tänä vuonna Torinossa espanjalaisen FC Barcelonan ja ranskalaisen Lyonin välillä.

Vielä viime viikonloppuna tuomarihommat veivät Lehtovaaran pääkaupunkiseudulle. Silloin ohjelmassa oli Kansallisen liigan ottelu HPS:n ja FC Hongan välillä Paloheinän tekonurmella. Mestarien liigan huipennusta isännöivä Juventus Stadium vetää noin 41 000 katsojaa enemmän, mutta kokeneelle tuomarille kirkkaat valot eivät enää tunnu häikäiseviltä.

Lina Lehtovaara dömer en VM-kvalmatch mellan Tyskland och Portugal.
Lina Lehtovaara on jo kokenut erotuomari. Kuva: IMAGO/pmk/ All Over Press

Lehtovaaran oma tiimi täydentyy avustavilla erotuomareilla Kreikasta ja Virosta, neljännellä erotuomarilla Tshekistä ja portugalilaisilla videotuomareilla. Ottelu on hänelle kauden neljäs Mestarien liigassa ja aiemmat komennukset ovat vieneet Madridiin, Müncheniin ja Lontooseen. Finaalikokemusta on jo neljännen erotuomarin paikalta vuodelta 2010, jolloin erotuomarina toimi Kirsi Heikkinen. Nyt Lehtovaaran harteilla on ensimmäistä kertaa päävastuu ottelun tuomitsemisesta.

Ympärivuotinen jalkapallokausi

Lehtovaara aloitti kansainvälisenä erotuomarina jo vuonna 2009. Pitkään hän ajoi kahta kaistaa tasapainoilemalla jalkapallon ja opettamisen välillä, mutta nyt tilanne on muuttunut.

Painopisteen siirtäminen yhä enemmän tuomariuraan on kannattanut.

– Välillä olemme menneet ihan äärirajoilla ja tuntuu, että siitä kärsivät molemmat puolet. Kun tuli tieto MM-kandidaattipaikasta, mietin, että nyt pitää tehdä joku muutos. Oma tavoite ei toteudu, jos ei muuta jotain juttuja. Palan itse loppuun, Lehtovaara kertaa.

– Toimin nyt resurssiopettajana, mikä vie vähän painetta pois siviilityöstä. Olen voinut lähteä kansainvälisiin otteluihin stressaamatta ja nyt tuntuu, että se on tosiaankin kantanut hedelmää. EM-kisapaikka on saavutettu ja kruununa päälle tulee tämä Mestarien liigan finaali, joten kyllä se tuntuu oikealta päätökseltä.

Lina Lehtovaara istuu jalkapallokentän laidalla.
Lehtovaara harjoittelee fysiikkavalmentajan kanssa kahdesti viikossa. Kuva: Mika Puska

Jalkapallon kattojärjestöt Uefa ja Fifa antavat omia harjoitteluohjelmiaan tuomareiden käyttöön. Lehtovaara on mennyt vielä askeleen pidemmälle ja palkannut henkilökohtaisen fysiikkavalmentajan, aluksi omasta pussistaan. Kaksi yhteistä treenikertaa viikossa kehittävät erityisesti nopeus- ja kestävyysominaisuuksia.

– Varsinkin kansainvälisellä puolella peli on viime vuosina nopeutunut huomattavasti. Pitää jaksaa 90 minuuttia ja vähän päälle olla skarppina ja tehdä päätöksiä. Jos on äärirajoilla ja syke punaisella, pääkään ei toimi parhaalla tavalla.

Lehtovaaran kohdalla kausi ei katkea koskaan. Suomessa pelataan alkukeväästä loppusyksyyn, jolloin Euroopan kentillä sarjat ovat vasta alkumetreillä. Kunnollista aikaa palautumiselle tai nollaamiselle ei ole.

Kansallisten sarjojen päälle tulevat kansainväliset komennukset. Täksi kesäksi Lehtovaara on nimetty ainoana suomalaistuomarina EM-kisoihin Englantiin. Ensi vuoden horisontissa häämöttävät myös MM-kisat Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

– Jos käy niin hyvin, että paikka MM-kisoihin varmistuu, seuraava askel olisivat olympialaiset. MM-kisoissa toimineista tuomareista valitaan osa olympialaisiin. Sekin olisi hieno tavoite saavuttaa. Sen lisäksi totta kai kotimaassa tavoite on päästä ensimmäisenä naisena tuomitsemaan Veikkausliigan ottelua.

Veikkausliigan kynnys yhä ylittämättä

Lehtovaarasta ja Veikkausliigasta on puhuttu samassa lauseessa jo jonkin aikaa. Vielä kutsua miesten korkeimmalle tasolle ei ole tullut kuin neljäntenä tuomarina.

Tällä kaudella Lehtovaara on jo kantanut vastuun Ykkösen otteluista, joten historiallisen muurin murtuminen on lähempänä kuin koskaan.

– Koen, että nyt olisi oikea hetki, jos miettii näitä saavutuksia, eli EM-kisapaikkaa ja Mestarien liigan finaalia. Jotta MM-kisapaikka varmistuisi, olisi äärimmäisen tärkeää päästä toimimaan oman maan miesten huipputasolla. Aika moni muu kandidaatti toimii omassa maassaan miesten ykkössarjassa, Lehtovaara selittää.

Tuomari Lina Lehtovaara näyttää keltaista korttia Barcelonan Aitiana Bonmatille.
Maaliskuussa Lehtovaara tuomitsi Real Madridin ja Barcelonan klassikko-ottelun Mestareiden liigassa. Kuva: Getty Images

Euroopan kovimmissakin sarjoissa on viime kausina alettu nähdä naistuomareita, mutta Suomessa askelta ei ole vielä otettu. Kesällä 41 vuotta täyttävä Lehtovaara uskoo nykyisen tuomariuransa jatkuvan realistisesti vielä ainakin muutaman vuoden, joten kehityskulku lähemmäs Veikkausliigaa voisi pian tuoda odotetun uutisen.

– Kilpailen siitä paikasta kaikkien muiden suomalaistuomareiden kanssa. Kaikki muutkin Ykkösessä viheltävät haluavat ottaa seuraavan askeleen ja nousta Veikkausliigaan. Töitä täytyy tehdä, mutta sanoisin itse, että pelit Ykkösessä ovat tähän mennessä menneet hyvin.

– Toivon kuitenkin, että myös kansainväliset meriitit painavat vaakakupissa ja Palloliittokin ymmärtää seuraavan askeleen tärkeyden.

Lehtovaara on kokenut tuomari, jonka voi viimeistään lauantain finaalin jälkeen sanoa viheltäneen keskimääräistä Veikkausliigan ottelua kovemmissakin paikoissa. Veikkausliigassa tuomitseminen vaatisi muun muassa sille määritettyjen kuntotestien läpäisemistä, mutta niihin Lehtovaara sanoo kuntonsa riittävän tällä hetkellä hyvin.

Työtä suurempien näyttöpaikkojen eteen tehdään jatkuvasti, kuten tässäkin tapauksessa lähes tyhjän urheiluhallin juoksuradalla, jonka laidalla nuoret yleisurheilijat pysähtyvät katsomaan sadan metrin vetoja ravaavaa huipputuomaria.

– Olen pystynyt parantamaan etenkin nopeuttani, jotta vaadittavat testit menevät läpi. Pitää olla tarpeeksi nopea pysyäkseen pelin mukana, mutta korostaisin myös pelin lukemista ja sen tärkeyttä. Sanoisin, että siinä olen äärimmäisen hyvä.

Jalkapallon naisten Mestarien liigan loppuottelu pelataan lauantaina kello 20. Ottelussa ovat vastakkain FC Barcelona ja Olympique Lyon.

Juttua korjattu 20.5. klo 9.30: Kirsi Heikkinen toimi erotuomarina vuoden 2010 finaalissa.

Lue myös:

Lina Lehtovaara päätuomariksi naisten Mestarien liigan finaaliin – "Kuin viheltäisi MM-loppuottelun"

Tuija Hyyrynen juhlii viidettä peräkkäistä Italian mestaruttaan grillaten – konkarin tulevaisuuden suunnitelmat täysin auki EM-kisojen jälkeen

Uefa sulkee Venäjän kesän EM-kisoista – venäläisjoukkueet ulos myös seurajoukkuekilpailuista

Lyon yrittää ryövätä valtaistuimen takaisin Barcelonalta Mestarien liigan finaalissa – PSG:n komea yleisöennätys ei auttanut välierissä

Suosittelemme