Hyppää sisältöön

Valtiolta 14 miljoonaa euroa Kemille uuden sellutehtaan tietöihin – Katri Kulmuni: Kemistä olisi tullut kriisikunta ilman tukea

Hallitus on sisällyttänyt lisätalousarvioonsa 14 miljoonan euron tuen Kemin Sahansaarenkadun tietöihin. Jos tukea ei olisi tullut, Kemi olisi joutunut korottamaan kuntaveroa.

Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdas
Metsä Fibre rakentaa Kemiin uutta sellutehdasta. 1,8 miljardin euron investointi on Suomen metsäteollisuuden historian suurin. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Hallitus on sisällyttänyt lisätalousarvioonsa 14 miljoonna euron tuen Kemiin rakennettavan uuden Metsä Fibren sellutehtaan vuoksi tarvittavaan Sahansaarenkadun tieyhteyteen. Kolme miljoonaa euroa myönnetään tälle vuodelle ja loput jakautuvat seuraaville vuosille.

Torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että on erittäin poikkeuksellista, että valtio tukee kunnan omistamaa infraa.

– Jos tukea ei olisi myönnetty, Kemistä olisi tullut kriisikunta, mistä olisi seurannut valtiolle raskas menettely. Takana on myös keskustan ja SDP:n yhteistyötä. Meillä oli suora vaikutuskanava, kun molemmat puolueet ovat hallituksessa, Kulmuni sanoo.

SDP:n rovaniemeläinen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kirjoittaa iloitsevansa siitä, että Lappiin saadaan tärkeä liikenneinvestointi.

– Hankkeen eteen on tehty merkittävää edunvalvontatyötä, joten on hienoa nähdä, että asia etenee, Ojala-Niemelä kommentoi tiedotteessaan.

Kulmuni kertoo, että parin vuoden aikana asiasta on käyty lukuisia neuvotteluja. Hän toteaa, että myös Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Tiitinen (sd.) ovat tehneet paljon töitä asian eteen.

– Tämä on esimerkki hyvästä vaikuttamistyön tuloksesta. Aina ei onnistuta, Kulmuni toteaa.

Kemi välttyy nyt veronkorotukselta

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen sanoo, että nyt tuntuu hyvältä. Takana on vajaan puolentoista vuoden työ, että ratkaisu saatiin aikaiseksi.

– Tämä on ollut kokonaisuudessaan iso prosessi, jossa on ollut mukana useita ministeriöitä, ministereitä, iso osa luottamusmiehiä ja kansanedustajia, kiittelee Ruotsalainen.

Jos tukea tieinvestointiin ei olisi saatu, olisi Kemissä jouduttu korottamaan veroja yhdellä prosenttiyksiköllä.

– Tänään tullut päätös on helpottava, vaikka se ei tuo etua Kemin käyttötalouteen. Tämä leikkaa meidän lainakertymää eli meidän liikkumavara paranee tulevien investointitarpeiden varalta.

Suosittelemme sinulle