Hyppää sisältöön

Kommentti: Leijonien NHL-tähti häikäisee, mutta yksi Suomen sankari jää aina kaikilta huomaamatta

Leijonien puolustuksesta löytyy tähtiä, mutta myös yksi näkymätön ja täysin korvaamaton sankari, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Leijonien puolustaja Juuso Hietanen.
Juuso Hietaselle sattui Ruotsia vastaan epätavallinen asia. Hän teki virheen. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Täysin toisesta maailmasta. Aivan omaa luokkaansa.

Miro Heiskanen näytti perjantaina MM-kisayleisölle, minkälainen on NHL:n eliittitason pelaaja.

Liike, kiekonkäsittely, liuku, harhautukset. Kaikki. Heiskanen saa lajin näyttämään naurettavan helpolta. Hänelle ei tainnut tulla pelissä edes hiki.

Heiskanen joutui pelaamaan vielä aavistuksen varovaisesti, sillä MM-kiekko on melkolailla erilaista lätkää kuin mitä suomalaistähti on tottunut Atlantin toisella puolella pelaamaan.

Laatulohi, kuten Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen kuvaili. MM-torikokouksessa Lehkonen avasi seikkaperäisesti, kuinka poikkeuksellisesta pelimiehestä on kyse.

MM-torikokous: Miro Heiskanen on poikkeuksellinen jääkiekkoilija, valitseeko Sami Vatanen Jutin vai Raipen?
MM-torikokous: Miro Heiskanen on poikkeuksellinen jääkiekkoilija – valitseeko Sami Vatanen Jutin vai Raipen?

Heiskanen hurmaa, samoin tekee Suomen puolustuksessa myös moni muu. Mikko Lehtonen ja Sami Vatanen juhlivat välillä riehakkaasti vastustajan maalilla. Esa Lindell kuuluu Heiskasen tavoin NHL:n eliittiin.

Ja samaan aikaan Leijonien takalinjoilla häärii pelaaja, joka on taas kerran jäänyt vähemmälle, likipitäen olemattomalle huomiolle.

Juuso Hietanen.

Yleensä Hietanen huomataan vasta kisojen jälkeen. Mistä se johtuu?

Ensinnäkin siitä, että hän tekee näkymätöntä työtä Leijonien puolustuksessa. Työtä, joka ei villitse yleisöä. Työtä, josta ei kirjoiteta otsikoita. Työtä, jota ilman Suomi ei menestyisi.

Sitä Hietanen on tehnyt häkellyttävän pitkään. Toistakymmentä vuotta hän on ollut Leijonien puolustuksen tärkeimpiä tekijöitä. Kaikessa hiljaisuudessa. Hietasen huomaa vasta siinä silloin, jos hän ei pelaa Leijonien takalinjoilla.

Katsokaapa seuraavassa pelissä Hietasen otteita. Ensimmäinen syöttö lähtee aina nopeasti ja tarkasti. Ja menee takuuvarmasti perille.

Ismo Lehkonen kehotti tarkkailemaan erityisesti Hietasen suoritusvarmuutta. Yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa Hietasen ohi ei tulla. Ei kiekolla, eikä ilman.

Hietanen pelaa jäähyttömästi. Riskikontrolli, jota Jukka Jalonen arvostaa erityisen paljon, on Hietasella täydellisesti hallussa. Hän tietää, miten pelin eri vaiheissa tulee pelata. Turhia riskejä ei Hietasen pelaamisesta yksinkertaisesti löydy. Rutiinitaso on uskomattoman kovaa luokkaa.

Kaiken lisäksi Hietanen pysyy terveenä. Läpi koko uransa Hietanen, 36, on pelannut seurajoukkueissa vain ehjiä kausia, ilman loukkaantumisia.

Tämän kevään MM-kisoissa Hietanen on pelannut juuri niin kuin Hietanen aina pelaa. Varmasti, virheettömästi, näkymättömästi.

Tosin Ruotsi-ottelun kolmannessa erässä tapahtui jotain kummallista. Hietaselle sattui yksi virhe. Se taisikin sitten olla kisojen ainoa.

Suosittelen lämpimästi seuraamaan pelaajaa numero 38.

Lue myös:

Yle seuraa MM-jääkiekkoa: Leijonat kohtaa Itävallan ilman kokoonpanomuutoksia – Yhdysvallat löi Ruotsin jatkoajalla

Leijonien puolustajat pääroolissa murskavoitossa – NHL-tähdet säväyttivät heti: "He ovat huippuvahvistuksia"

Korona piti Kalervo Kummolan päiväkausia pois MM-kisoista – Näin rautakansleri kommentoi tautia Tampereen areenalla

Erikoinen ilmiö hämmentää MM-kisoissa – miksi yleisö on Leijonien peleissä niin hiljaa? 

Suosittelemme