Hyppää sisältöön

Analyysi: Kylian Mbappe, 23, saa poskettoman määrän rahaa ja valtaa – jopa Ranskan presidentti sekaantui jalkapallon puhutuimpaan siirtosaagaan

Ranskan maajoukkuehyökkääjä Kylian Mbappe jatkaa uraansa Paris Saint-Germainin riveissä kolmevuotisella jatkosopimuksella. Mbappen sopimussaagassa on riittänyt käänteitä, vaikka siirtoa Real Madridiin ei tullutkaan.

Kylian Mbappe teki päätöksensä ja jatkaa maaliensa tuulettamista Pariisisissa. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi

Ranskan maajoukkuehyökkääjä ja yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista, 23-vuotias Kylian Mbappe on solminut jatkosopimuksen (siirryt toiseen palveluun) Paris Saint-Germainin kanssa.

Mbappen aiempi sopimus oli päättymässä tulevan kesäkuun loppuun. Nuori supertähti on PSG:n avainpelaajia ja yksi jalkapallon suurimmista nimistä, minkä vuoksi jatkosopimus pariisilaisten kanssa on erittäin merkittävä. Uusi sopimus on kolmen vuoden mittainen, eli se päättyy kesäkuun lopussa vuonna 2025.

Ranskalainen on ollut viimeisen vuoden ajan varsinaisen siirtovuoristoradan kyydissä. PSG ja espanjalainen Real Madrid ovat käyneet jättiläisseurojen vääntöä siitä, missä Mbappe jatkossa pelaa. Nyt vaunu on pysähtynyt takaisin lähtöpisteeseen.

Toisten seurojen esittämät siirtotarjoukset pelaajille kesken sopimuksen eivät ole poikkeuksellisia. Mbappen tilanteesta teki kiivaan sopimuksen umpeutuminen ja sen jälkeen tapahtuvaksi odotettu siirto.

Real ennätti tietojen mukaan tekemään useamman satojen miljoonien eurojen arvoisen tarjouksen Mbappelle hänen siirtymisestään Madridiin. Kaikki vaikutti tähtiinkirjoitetulta, sillä Madrid oli Mbappen lapsuuden suosikkiseura, jota hän kannatti palavasti. Siirron odotettiin olevan sinetöity.

Siirtosaaga sai lopulta usean lopputuleman, mitkä osoittavat Mbappen massiivisen arvon jalkapallolle ja sen ympärillä olevalle bisnekselle.

Mbappe saa mediatietojen mukaan 23-vuotiaana poikkeuksellisen suuren päätäntävallan PSG:n sisällä, sekä satojen miljoonien eurojen arvoiset sopimusrahat. Lisäksi hänen U-käännöksensä aiheutti Real Madridin puheenjohtajalle Florentino Perezille pahan arvovaltatappion.

Päävalmentaja ja urheilujohtaja vaihtoon

PSG on tehnyt kaikkensa Mbappen pitämiseksi. Ranskalaisnuorukainen on imagoltaan ja markkina-arvoltaan Qatarin valtion omistaman seuran kruununjalokivi.

PSG:n puheenjohtaja Nasser Al-Khelaifi ja Kylian Mbappe poseerasivat jatkosopimuksen julkistustilaisuudessa. Kuva: PSG via Getty Images

Vuonna 1998 syntynyt Mbappe on parhaimmillaan vielä vuosikymmeniä jalkapallon suurin nimi, minkä vuoksi hänen arvonsa on muutakin kuin urheilullinen.

Tästä syystä PSG ja Qatar ovat valmiita maksamaan vuonna 2017 AS Monacosta 180 miljoonalla eurolla siirtyneestä kärjestään kaiken mitä voivatkaan. Hänelle halutaan tarjota ideaalinen ympäristö, myös muutenkin kuin pelikaverien suhteen.

Muun muassa ESPN:n ranskalainen jalkapallon erikoistoimittaja Julien Laurens on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että Mbappen päätös jäädä Pariisiin on samalla lähtölaukaus kahdelle henkilölle seuran urheilujohdossa.

Seuran päävalmentajana tammikuusta 2021 alkaen toiminut Mauricio Pochettino ei tule jatkamaan seurassa päättyvän kauden jälkeen. Pochettinon alkuperäinen sopimus ulottuu kesään 2023 saakka. Argentiinalaisen tavoin PSG:n urheilujohtaja Leonardo on saamassa kenkää pestistään, uutisoi L'Equipe-lehti (siirryt toiseen palveluun) myöhään lauantaina.

Vaikka molempien johtohenkilöiden pestien päättämiseen on myös urheilullisia syitä, on päätöksien takana muun muassa Le Parisien (siirryt toiseen palveluun)- ja L'Equipe -lehtien mukaan erityisesti Mbappen suhteet Pochettinoon ja Leonardoon. Brasilialaisen urheilujohtajan korvaajaksi on huhuttu nuoren supertähden kanssa jo Monacossa työskennellyttä Luis Camposia.

PSG:n sopimusneuvotteluissa antama viesti on ollut monien lähteiden mukaan selvä. Kylian Mbappe tulee kaikessa ensin.

Realin Perezille arvovaltatappio

Mbappen jatkosopimuksen arvoa ei ole vielä paljastettu. Sen suuruudesta on kuitenkin osviittaa.

Florentino Perezin halua hankkia Mbappe Real Madridiin on kuvattu pakkomielteiseksi. Kuva: Getty Images

Real Madrid teki useita tarjouksia Mbappesta kesästä 2021 alkaen. Viimeisimmän tarjouksen arvoksi on kerrottu noin 205 miljoonaa euroa. PSG:n kerrotaan vastanneen lähes identtisesti omalla jatkosopimustarjouksellaan "Los Blancosin" tarjoukseen. Eurosport (siirryt toiseen palveluun) on väittänyt Qatarin tukeman mahtiseuran maksavan Mbappelle 300 miljoonaa euroa allekirjoitusbonuksia ja 100 miljoonaa euroa per sopimuskausi.

Ranskalaishyökkääjä olikin lopulta tilanteessa, jossa hän oli suostunut Realin henkilökohtaisiin ehtoihin sopimuksessa. Siirto Madridiin oli pelkän puumerkin päässä, mutta Mbappen kerrottiin pyytäneen lisäaikaa miettimiseen. Lopulta hän kaikkien yllätykseksi teki U-käännöksen ja päätti jatkaa PSG:ssä.

Uutinen Mbappen jatkamisesta Ranskassa on herättänyt jalkapalloilevassa maailmassa ihmetystä, niin varmana hänen siirtoaan Espanjaan pidettiin. Eurooppalaisessa jalkapallossa on totuttu siihen, että kun Real Madrid haluaa pelaajan, se myös sen saa. PSG:n edustajat ovat kuitenkin kertoneet muun muassa urheilumedia The Athleticille (siirryt toiseen palveluun), että madridilaisten varmuus Mbappen saapumiseen oli koko ajan "ylimitoitettua".

Se, että Mbappe käänsikin selkänsä Real Madridille, on erityisen suuri arvovaltatappio Realin puheenjohtajalle Florentino Perezille. Mbappen hankkimista Madridiin on kuvattu Perezin osalta "pakkomielteiseksi" (siirryt toiseen palveluun). Nyt valkopaitojen kannattajien odotus on kääntynyt hämmennykseksi ja pettymykseksi.

"Al-Khelaifi on vaarallisempi kuin Superliiga"

Lopulta Mbappen siirtoa hänen lapsuutensa suosikkiseuraan ei tullutkaan. Hän päätti jäädä Pariisiin, saatuaan ensin taivuttelua (siirryt toiseen palveluun) jäämiseen muun muassa Qatarin emiiriltä, sheikki Tamim bin Hamad Al Thanilta sekä jopa Ranskan presidentiltä Emmanuel Macronilta.

Mbappe ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat tavanneet useasti. Tässä toukokuun kuvassa Macron on ojentamassa PSG:lle Ranskan cup -pokaalia. Kuva: Getty Images

Kosiskelijat osoittavat myös Mbappen arvon jalkapallokentän ulkopuolella.

Madrid-siirron kariutuminen sai myös "viholliset" yhdistymään samalle puolelle. Espanjan pääsarjan La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas oli käärmeissään hyökkääjän jäämisestä Pariisiin.

– PSG:n sopimustarjous Mbappelle on loukkaus jalkapalloa kohtaan. He tekevät tarjouksen noin suurella summalla, vaikka ovat viime kausina tehneet 700 miljoonaa euroa tappiota ja heillä on 600 miljoonan euron palkkabudjetti. (PSG:n qatarilainen puheenjohtaja Nasser) Al-Khelaifi on vaarallisempi kuin Superliiga, Tebas tykitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Tebas moitti viimeksi maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) kovin sanankääntein juuri Real Madridia Superliigan suunnittelemisen jatkamisesta.

Espanjalaispomon reaktio on ymmärrettävä. Mbappe on jo 23-vuotiaana suuruus, jolla on mahdollisuus nousta yhdeksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Hän vetää myös tulevaisuudessa tähtiarvollaan massoittain ihmisiä katsomaan pelejään, mikä tekee hänestä seuroille kullanarvoisen markkinointimielessä.

Lue myös:

Kommentti: Vain vuosi sitten Mestarien liigan taika oli uhattuna – Real Madridin ihmekevät osoittaa, mistä suurseurat olivat valmiita luopumaan

Fifan puheenjohtaja väitti Qatarin MM-kisojen työläisten kokevan ylpeyttä raskaasta työstään ja sivuutti vaivihkaa kuolemat: "Emme ole maailmanpoliisi"

Venäläisestä rahasta tuli urheilumaailmalle liian likaista, mutta Saudi-Arabian jätti-investoinnit kelpaavat – brittitohtori: "Äärimmäisen masentavaa"

Onko Karim Benzema maailman paras jalkapalloilija? Kohuissa ryvettynyt konkari voi nousta lopullisesti Cristiano Ronaldon varjosta

PSG suli Mestarien liigassa uskomattomalla tavalla – Karim Benzeman hattutemppu siivitti Real Madridin jatkoon

Kymmenet fanit juoksivat Ranskan tähtipelaajien luokse MM-karsintapelin jälkeen – Palloliitto myöntää, että ryntäilijät pääsivät yllättämään

Suosittelemme sinulle