Hyppää sisältöön

Vaalit tuovat Australiaan suuren muutoksen – muutoksen kärjessä uutta ilmastopolitiikkaa vaativat koulutetut naiset

Vaalit voittanut Työväenpuolue joutunee taipumaan itsenäisten edustajien vaatimuksiin ilmastopolitiikassa.

Penny Wong, Anthony Albanese,  Jodie Haydon ja Nathan Albanese lavalla.
Australian tuleva pääministeri Anthony Albanese (keskellä) juhlimassa vaalivoittoa. Vasemmalla Työväenpuolueen ulkoasioiden varjoministeri Penny Wong, oikealla Albanesen avopuoliso Jodie Haydon ja Albanesen poika Nathan Albanese. Kuva: Bianca De Marchi / EPA
Yrjö Kokkonen

Australian lauantaiset parlamenttivaalit tuovat maan politiikkaan suuren muutoksen. Maata lähes kymmenen vuotta hallinnut konservatiivinen Liberaalipuolueen ja Kansallispuolueen koalitio kärsi vaalitappion. Pääministeri Scott Morrison on jo tunnustanut tappionsa.

Valtaan nousee Työväenpuolue Anthony Albanesen johdolla. Kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Työväenpuolue saa tarvittavia 76 paikkaa maan 150-paikkaiseen parlamenttiin, vaan hän tarvitsee apua vihreiltä ja itsenäisiltä edustajilta, jotka näyttävät saavan yhteensä noin 15 paikkaa.

Albanese on itse sanonut haluavansa muuttaa Australiaa siten, että erilainen vastakkainasettelu poistuisi. Hän haluaa ottaa mukaan päätöksentekoon laajemman yleisön ja erilaiset kansalaispiirit. Julkisten palvelujen tasoa on määrä parantaa.

Ilmastopolitiikan mullistaminen

Merkittävin muutos on kuitenkin tulossa ilmastopolitiikkaan. Konservatiivien johtama Australia koettiin kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ongelmaksi, koska maa ei ollut halukas tinkimään laajasta hiili- ja kaasuteollisuudestaan. Australia on ollut yksi maailman suurimpia kivihiilen viejiä ja maan oma energiantuotanto perustuu pitkälti fossiiliraaka-aineisiin.

Morrisonin hallituksen ilmastotavoite oli vähentää maan päästöjä 28 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tätä on maailmalla pidetty hyvin vaatimattomana tavoitteena, joka ei auttaisi globaalin ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Anthony Albanese juttelee ja poseeraa ihmisten kanssa.
Australian tuleva pääministeri Anthony Albanese yhdessä avopuolisonsa Jodie Haydonin (etualalla) kanssa. Kuva: Dean Lewins / EPA

Työväenpuolue on kipuillut oman ilmastopolitiikkansa kanssa. Puolue menetti viime vaaleissa paikkoja konservatiiveille juuri hiilikaivosalueilla. Eräät työväenpuolueen edustajat ovat avoimesti kannattaneet uusia fossiilisen energian projekteja.

Puolueen tavoite on nyt vähentää päästöjä 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Puolue panostaa myös liikenteen sähköistämiseen.

Naiset vaativat enemmän

Vaalit toivat Australian politiikkaan uuden ilmiön: tiukempaa ilmastopolitiikkaa vaativat naiset.

Vaaleissa oli ehdolla joukko koulutettuja, työelämässä olleita ja varakkailta alueilta kotoisin olevia naisia, jotka ilmoittivat olevansa läpeensä kyllästyneitä konservatiivien vastahankaisuuteen ilmastotoimissa.

Naisia yhdisti voimakas suuttumuksen kokemus, kun he olivat katsoneet uutiskuvia Australian metsiä tuhoavista valtavista paloista, peltoja näivettävistä kuivuuskausista ja näitä seuraavista tulvista. He olivat jättäneet työnsä esimerkiksi liike-elämässä, tiedotusvälineissä ja lääketieteessä, ja heittäytyneet politiikkaan muuttaakseen maansa ilmastopolitiikan.

Tähän kansalaisryhmään kuuluvat ihmiset ovat perinteisesti äänestäneet vaaleissa konservatiiveja. Tällä kertaa heille eivät kelvanneet myöskään Työväenpuolueen hieman tiukemmat tavoitteet, vaan he vaativat todellisia tekoja.

Itsenäisten edustajien ilmastovaatimus on vähintään puolittaa Australian päästöt vuoteen 2030 mennessä. Tähän lienee Työväenpuolueenkin tyytyminen, jos itsenäiset edustajat ovat vaa'ankieliasemassa.

Itsenäiset naisedustajat vaativat myös tasa-arvoisempaa tulonjakoa ja naisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän lopettamista. Australiassa on suurta huomiota nostattanut jopa maan parlamentissa rehottava sukupuolinen häirintä.

Australian vihreä puolue on saamassa ainakin kaksi edustajaa läpi parlamenttiin. Vihreiden ilmastovaatimus on vieläkin tiukempi: nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä, uusien hiili- ja kaasuhankkeiden pysäyttäminen sekä hiilivoiman alasajo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Lisää aiheesta:

Valta vaihtuu Australiassa – konservatiivihallitukselle vaalitappio

Suosittelemme sinulle