Hyppää sisältöön
Vihreiden puoluekokous Joensuussa. Puolueväkeä kuuntelemassa puheita. 21.5.2022
Vihreiden puoluekokous on koolla Joensuu Areenalla. Kuva: Jani Saikko / Yle

Vihreät torjui ehdotuksen sunnuntain tuplapalkan poistamisesta, Yle seurasi puoluekokousta

Vihreät päätti poliittisesta ohjelmastaan, jolla puolue lähtee ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Anniina Luotonen
  • Vihreiden puoluekokous oli viikonloppuna koolla Joensuussa ja hyväksyi poliittisen ohjelmansa lähivuosille.
  • Yle seurasi kokousta lauantaina ja sunnuntaina. Voit lukea kokouksen ensimmäisestä päivästä tästä jutusta.
  • Ohjelmaesityksen ehdotus sunnuntain tuplapalkan poistamisesta äänestettiin nurin.
  • Toinen kuuma aihe kokouksessa oli jälleen kannabis. Puoluekokouksessa harkittiin, pitäisikö aiempi linjaus kannabiksen laillistamisesta perua.
  • Vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto puhui hänkin puoluekokoukselle. Haavisto varoitti globaalista ruokakriisistä.
Anniina Luotonen

Analyysi: Vihreiden puolueväki teki korjausliikkeen viime hetkellä – puoluekokous jää mieliin torjutusta ehdotuksesta

Lauantain pikkutunneille kestänyttä juhlintaa seurasi vihreiden puoluekokouksessa pitkällinen äänestysrupeama muutoksista poliittiseen ohjelmaan.

Poliittinen ohjelma hyväksyttiin kokouksessa sunnuntaina iltapäivällä kokouksen päätteeksi.

Yksi ehdotus – sunnuntain tuplapalkan poistaminen – vei valtaosan huomiosta. Puoluejohto huolehti, että poliittiseen ohjelmaan tyrkyllä ollut kiistanalainen aloite vietiin kokouksen äänestettäväksi. Vihreiden puoluekokousväen poliittinen pelisilmä oli paikallaan ja ehdotus torjuttiin.

Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela painotti pitkin viikonloppua, että uudistus voitaisiin toteuttaa siten, etteivät työntekijöiden kokonaisansiot laske. Asia olisi hänen mukaansa työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteisesti neuvoteltavissa.

Iloinen yhteisviikonloppu kahden vuoden korona-ajan jälkeen jäänee silti monille mieliin siitä, että vihreät oli puuttumassa pienipalkkaisten palvelu- ja hoitoalojen työntekijöiden lakisääteiseen etuuteen.

Ylen seuranta vihreiden puoluekokouksesta päättyy tähän.

Anniina Luotonen

Vihreät haluaa säilyttää Pohjoismaat ilman ydinaseita – “Suomen ei ole välttämätöntä linjata juuri nyt”

Vihreät pitää tärkeänä, että Pohjoismaat säilyvät vapaina ydinaseista.

Puheenjohtajan sijaisen Iiris Suomelan mukaan Suomella ei ole erityistä kiirettä linjata asiasta.

– Kyse ei ole asiasta, josta olisi välttämätöntä linjata juuri nyt, vaan siinä kohtaa kun Suomi toivottavasti Natoon hyväksytään, Suomi päättää edelleen itse, mitä maaperällämme tapahtuu ja mitä tämän ydinasekysymyksen osalta tehdään, Suomela sanoi toimittajille.

Anniina Luotonen
Vihreät äänestää.
Vihreiden puoluekokous päättyi sunnuntaina useamman tunnin kestäneeseen äänestysrupeamaan. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Anniina Luotonen

Vihreät haluaa viinit ruokakauppoihin

Täpärällä enemmistöllä vihreiden puoluekokous päätyi ajamaan viinejä ruokakauppoihin.

Vihreät haluaa nostaa alkoholituotteiden vähittäismyyntirajan 15,5 prosenttiin, jotta viinienkin myynti on jatkossa sallittua muuallakin kuin Alkossa. Lisäys hyväksyttiin poliittiseen ohjelmaan äänestyksen jälkeen.

Anniina Luotonen

Vihreät torjui sittenkin ehdotuksen sunnuntain tuplapalkan poistamisesta

Voimakasta arvostelua herättänyt vihreiden ehdotus sunnuntain tuplapalkan poistamisesta kumottiin puoluekokouksessa äänestyksen jälkeen. Vihreät ei siis lähdekään ajamaan asiaa.

Kiistanalainen linjaus oli valmisteltu vihreiden puoluehallituksen nimeämässä työryhmässä.

Poliittisen ohjelman luonnoksessa esitettiin, että kolmikantaisesti haettaisiin malli, jolla uudistettaisiin sunnuntailisiä “vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta”. Käytännössä ehdotus olisi tarkoittanut sitä, että sunnuntain tuplapalkka poistettaisiin laista ja korvaus jätettäisiin työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavaksi.

Lauantaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa vihreiden puoluejohto ei vielä ottanut suoraan kantaa ehdotuksen puolesta tai sitä vastaan.

Puheenjohtajan sijaisena vielä pari viikkoa toimiva Iiris Suomela kuitenkin korosti sitä, etteivät työntekijöiden kokonaisansiot saisi laskea. Lakisääteisen lisän poistaminen lisäisi hänen mukaansa kannusteita pitää kahviloita ja ravintoloita auki myös sunnuntaisin.

Sunnuntaina asia vietiin puoluejohdon tuella äänestykseen, ja ehdotus torjuttiin.

Iiris Suomela kertoi äänestyksen jälkeen toimittajille, että puoluejohto mahdollisti sen, että puoluekokous pääsee ilmaisemaan kantansa. Viestiä ehdotuksen torjumisen puolesta kuului hänen mukaansa vahvasti kentältä ja puoluekokousväeltä.

Jenni Pitko ja IIris Suomela pöydän takana Vihreiden infossa Joensuusa 2022.
Kansanedustaja Jenni Pitko ja puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela tiedotustilaisuudessa puoluekokouksen yhteydessä. Pitko toimi poliittista ohjelmaa valmistelleen työryhmän toisena puheenjohtajana yhdessä ex-kansanedustaja Oras Tynkkysen kanssa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

– Kaikista aktiivisimpia tämän sunnuntailisäkeskustelun suhteen olivat meidän aktiivit ja puoluekokousväki, joka on käynyt tästä hyvin tiiviin ja aktiivisen keskustelun ja sen perusteella tehnyt tänään päätökset.

Vihreät ehti saada lauantain ja sunnuntain aikana runsaasti negatiivista palautetta ja arvostelua matalapalkka-alojen unohtamisesta.

Anniina Luotonen

Haavisto vihreiden puoluekokouksessa: Olemme maailmanlaajuisen ruokakriisin kynnyksellä

Maailma on ruokakriisin kynnyksellä, mikä koskee niin ruoan saatavuutta kuin hintaakin. Näin varoitti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puoluekokoukselle pitämässään poliittisessa puheessa.

Rauhan palauttaminen Eurooppaan on hänen mukaansa nyt kaikkien ensisijainen tehtävä.

– Nyt on pidettävä huoli, että emme käännä katsettamme pois näistä hyökkäyssodan negatiivisista, maailmanlaajuisista sivuvaikutuksista. Tehokkaalla kehitysyhteistyöllä ja YK-järjestöjen tukemisella on ruokakriisin hoidossa entistä suurempi merkitys, Haavisto sanoi.

Anniina Luotonen

Vihreiden kanta ei muuttunut: Puolue ajaa yhä kannabiksen laillistamista

Vihreiden puoluekokous ei lämmennyt ehdotukselle muuttaa viime syksynä otettua täpärää kantaa ryhtyä ajamaan kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin sallimista.

Vihreät on nyt vahvistamassa viime puoluekokouksen kannan poliittisessa ohjelmassaan. Ohjelmassa on kirjaus, että kannabiksen laillistamisen, markkinoiden sääntelyn ja verotuksen valmistelu aloitetaan.

Puoluekokouksessa äänestettiin asiaa koskevasta muutosesityksestä, mutta se ei mennyt läpi.

Viime syksynä päätös laillistamisesta syntyi äänin 183–181. Linjaus on aiheuttanut arvostelua puolueen riveissä, koska osan mielestä se karkottaa äänestäjiä.

Anniina Luotonen

Sunnuntain tuplapalkan poistaminen jakaa kantoja myös vihreissä

Raivoisaa vastustusta saanut ehdotus sunnuntain tuplapalkan poistamisesta on menossa äänestykseen vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa.

Poliittisen ohjelman luonnoksessa esitetään, että kolmikantaisesti haettaisiin malli, jolla uudistettaisiin sunnuntailisiä “vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta”. Käytännössä ehdotus tarkoittaa sitä, että sunnuntain tuplapalkka poistettaisiin laista ja korvaus jätettäisiin työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavaksi.

Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela sanoi eilen, että sunnuntalisien uudistaminen voisi lisätä kannusteita pitää kahviloita ja ravintoloita auki myös sunnuntaisin.

– Missään nimessä tätä ei voi tehdä niin, että sitä ei korvattaisi työntekijöille vastaavasti korottamalla palkkoja muuten. Tavoitteena olisi, että Suomi olisi auki yhä useammin myös sunnuntaisin, Suomela avasi toimittajille.

Sunnuntailisien kohtalo oli valtakunnan politiikassa pöydällä vuonna 2015 neuvotteluissa kilpailukykysopimuksesta.

Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on arvostellut voimakkaasti taas esiin noussutta ehdotusta.

Suosittelemme sinulle