Hyppää sisältöön

Valtion on vietävä jatkossakin Pyhäjoen ydinvoimalahanketta eteenpäin, esittävät Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta

Viikonloppuna julkaistussa kannanotossa hankkeen halutaan jatkuvan muun muassa ilmastoystävällisen perusvoiman tarpeen sekä merkittävien talous- ja työllisyysvaikutusten vuoksi.

Hanhikivi 1 työmaa-alueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.
Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa hiljeni sen jälkeen, kun Fennovoima päätti irtisanoa Rosatomin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Hanna Holopainen

Suomen Yrittäjät tukee ydinvoimalahankkeen uutta alkua Pyhäjoelle. Yhdessä Pyhäjoen kunnan kanssa järjestö toivoo valtiovallan edistävän hanketta ja etsivän uutta läntistä kumppania. Nämä kaksi tahoa julkaisivat yhteisen kannanottonsa viikonloppuna.

– Menneessä kieriskelyn sijaan katseet pitää välittömästi suunnata tulevaisuuteen, pohtii Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen tiedotteessa.

Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalatyömaa ajettiin alas sen jälkeen, kun Fennovoima sanoi irti toimitussopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa toukokuun alussa vedoten muun muassa merkittäviin viivästyksiin.

Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta muistuttavat, että ilmastoystävälliselle sähköntuotannolle on kasvava tarve Suomessa, ja perusvoimaa tarvitaan jatkossakin tuulivoimainvestointien rinnalle.

Hanihikiven alueella on jo olemassa valmis ydinvoimalle kaavoitettu ja luvitettu tontti sekä arvokas infrastruktuuri, yhteisessä kannanotossa muistutetaan.

Hanhikivi-hankkeen vaikutukset ovat olleet alueella jo tähän saakka merkittävät. Esimerkiksi Pyhäjoelle on syntynyt vuodesta 2013 lähtien 60 uutta yritystä tai yrityksen toimipaikkaa.

– Ydinvoimalan rakentaminen ja käyttö tuovat merkittävät talous- ja työllisyysvaikutukset koko Pohjois-Suomeen, summaa Pyhäjoella lauantaina vieraillut Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen.

Aiemmin aiheesta:

Fennovoiman ydinvoimala-alueen alasajon vaikutukset selvitetään – tavoitteena rakennemuutoksen vaikutusten pehmentäminen

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa hiljenee, ja nyt moni yritys joutuu miettimään tulevaisuuden uusiksi – työn ei kuitenkaan uskota valuneen hukkaan

Ydinvoimalan työmaa Pyhäjoella jää "uinuvaan tilaan" – hallituksen puheenjohtaja: Ei tämän näin pitänyt mennä

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle