Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen luokkasormus? Opettaja esitteli korun 10 vuotta yhdessä olleelle luokalleen – oppilaat halusivat sellaiset heti

Luokkasormusperinne on hiipunut huippuvuosista, mutta sormuksia tilataan edelleen muistoksi kouluajoista. Päiväkoti-ikäisestä asti yhdessä ollut luokka tilasi sormukset merkikisi hyvästä luokkahengestä.

Katso, kuinka luokkasormus valmistuu koruseppä Netta Herrasen käsissä
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Omakotitalon kellarissa Kouvolan Mielakassa on pieni korupaja. Siellä Netta Herrasen käsissä valmistuu tänä keväänä satoja luokkasormuksia. Herranen päätyi luokkasormusten pariin sattumalta pari vuotta sitten, kun tuttu kultaseppä lopetti oman toimintansa.

– Kollega otti yhteyttä ja kyseli tarvitsisinko työkoneita. Ostin koko laitteiston ja 70-luvulta peräisin olevan sormusmalliston ja lähdin kokeilemaan luokkasormusten valmistusta. Kollega neuvoi kädestä pitäen, miten sormukset valmistuvat, kertoo Studio Pepitan yrittäjä Netta Herranen.

Koruseppä Netta Herranen Studio Pepita -korupajassaan Kouvolassa valmistamassa luokkasormuksia.
Netta Herranen työstää tänä keväänä kymmenien koululuokkien luokkasormukset. Kuva: Antro Valo / Yle

Luokkasormusten kultakausi oli 1970-luvulla, kunnes luokkacolleget syrjäyttivät osin sormuksen 1980-luvulle tultaessa. Esimerkiksi helsinkiläisestä Kultaseppämestari Tarkkanen Oy:stä vastataan, että heillä on valmistettu välillä merkittäviä määriä luokkasormuksia, mutta niiden merkitys on pienentynyt viime vuosina.

Silti sormus on pitänyt pintansa näihin päiviin asti. Herranenkin on saanut kymmeniä tilauksia ympäri Suomen.

Studio Pepitan tekemistä sormuksista suosituin malli oli viime vuonna “Kannustava”, jossa sormusta kiertää rivi kämmenenkuvia. Tänä vuonna eniten on tilattu piikkilankasormusta, joka on ollut suosittu malli jo 1990-luvulla. Sisäpuolelle kaiverretaan nimi, luokka ja mahdollisesti vuosiluku.

Haminan Kannusjärven koulun oppilaan Nikolas Lankasen luokkasormus.
Luokkakokouksen päivämäärää ei ole päätetty. Kaiverrukseksi riittä oma nimi ja luokka. Kuva: Antro Valo / Yle

Aikaisempina vuosikymmeninä sormuksiin oli tapana kaivertaa myös tulevaisuuden luokkakokouksen päivämäärä, mutta enää niitä ei juurikaan toivota.

– Viime vuonna kaiversin muistutuksen kokouksesta yhden luokan sormuksiin, tänä vuonna ei yksiinkään, sanoo koruseppä Netta Herranen.

Yhteenkuuluvuutta ja hyvää luokkahenkeä

Haminalaisen Kannusjärven koulun kuudesluokkalaiset tilasivat luokkasormukset muistoksi opettajan innostamana. Kukaan luokan viidestä oppilaasta ei ollut kuullutkaan luokkasormuksista ennen kuin heidän opettajansa kertoi niistä tänä keväänä.

Kannusjärven koulun oppilaat katselemassa saamiaan luokkasormuksiaan.
Nikolas Lankanen, Väinö Lesonen, Emma ja Topi Suurnäkki sekä Tinja Päärnilä pujottivat sormiinsa uutuuttaan kiiltävät luokkasormukset. Kuva: Antro Valo / Yle

Luokka on kulkenut yhdessä poikkeuksellisen pitkän matkan, sillä he ovat olleet samassa ryhmässä kaksivuotiaista taaperoista saakka.

– Sormuksen ympärille kiteytyvät kaikki ne muistot siitä, kuinka hyvä porukka meillä on ollut päiväkodista asti, tiivistää Tinja Päärnilä Kannusjärven koulun kuudennelta luokalta.

Luokkakaveri Nikolas Lankanen on samoilla linjoilla.

– Sormus merkitsee mulle sitä, että muistan miten hieno luokka meillä oli ja hyvä luokkahenki. Kaikki tulevat toimeen yhdessä eikä täällä ole oikein riitoja, kertoo Nikolas Lankanen.

Haminan Kannusjärven koulun oppilaan Nikolas Lankasen luokkasormus.
Luokkasormus on muisto hienosta luokasta ja hyvästä luokkahengestä. Kuva: Antro Valo / Yle

Oma sormus on edelleen tallessa, mutta ei itsellä

Netta Herranen ei itse ollut kouluaikoinaan mitenkään innostunut luokkasormuksista. Valitussa mallissa oli vapaudenpatsaskuviointi, eikä hän olisi halunnut kyseistä mallia vaan jotain omalle tyylilleen sopivampaa: tyttömäistä ja herkkää.

Sormus tuli kuitenkin tilattua kuudennella luokalla 90-luvulla muun luokan mukana, koska luokkahenki oli niin hyvä.

– Se oli kuitenkin tärkeä muisto siitä omasta luokasta, jonka kanssa olin kulkenut monta vuotta.

Netta Herranen käytti sormusta monta vuotta, kunnes se jäi laatikon uumeniin. Teini-iässä sormus tuli uudelleen käyttöön ja Herranen antoi sen hyvälle ystävälleen, jolla se on tallessa edelleen.

– Hän laittoi muutama vuosi sitten viestiä, haluanko sormuksen takaisin. Sanoin, että jos haluat pitää minusta muiston, niin pidä sormus itselläsi, hymähtää Netta Herranen.

Studio Pepitan koruseppä Netta Herranen päätyi tekemään luokkasormuksia pari vuotta takaperin. Pienestä korupajasta Kouvolan Mielakasta lähtee tänäkin keväänä ympräri Suomea satoja sormuksia. Luokkasormuksia hankitaan edelleen muistoksi kouluajoista. Sillä halutaan osoittaa yhteenkuuluvuutta ja hyvää luokkahenkeä. Koruseppä Netta Herrasta kävi tapaamassa työnsä ääressä Minna Kaipainen.

Lue lisää: Luokkasormus katoaa jälkiä jättämättä

Mitä muistoja sinulla liittyy luokkasormukseen? Voit keskustella aiheesta 24.5.2022 klo 23.00 asti.

Suosittelemme