Hyppää sisältöön

Kunta-alan neuvottelut karilla, kouluja voi uhata lakko elokuussa – työntekijät halusivat takeet, ettei hoitajille makseta muita enemmän

JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen ennakoi, että kunta-alan työriidan ratkaisu siirtyy väistämättä kesän yli.

Sovittalulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen puhui medialle.
JUKO:n puheenjohtaja Olli Luukkainen valtakunnansovittelijan toimistolla 11. toukokuuta, kun työriidan osapuolet kertoivat vastauksensa sovintoesitykseen. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jyrki Hara,
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kunta-alan työntekijä- ja työnantajajärjestöjen neuvottelut erillissopimuksesta ovat kariutuneet.

Hoitajärjestöjä edustava Sote ry hylkäsi sovittelulautakunnan sovintoesityksen aiemmin toukokuussa, kun muut työntekijä- ja työantajajärjestöt olisivat sen hyväksyneet.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä JUKO ja JAU ovat jatkaneet neuvotteluja sovintoesityksen pohjalta, mutta lopulta erillissopimuksesta ei löytynyt yksimielisyyttä.

JUKO edustaa muun muassa opettajia ja kuntien lääkäreitä. JAU esimerkiksi varhaiskasvatuksen hoitajia, kirjastonhoitajia ja koulujen keittiöhenkilöstöä.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoo, että sopu tyssäsi työntekijöiden esittämiin lisäehtoihin, joihin työnantaja ei voinut suostua.

– Nämä lisäehdot toivat sellaisia esteitä, että emme päässeet enää eteenpäin.

Palkansaajat halusivat kytköksen hoitajien korotuksiin

Työnantajien Markku Jalonen ei halua avata yksityiskohtia tai paljasta, liittyivätkö nämä ehdot jotenkin hoitajien mahdolliseen työehtosopimukseen.

Ylen tietojen mukaan sopu kaatui nimenomaan siihen, että palkansaajien JUKO ja JAU halusivat sopimukseen turvalausekkeen siltä varalta, että neuvotteluista irtautuneet hoitajajärjestöt onnistuvat myöhemmin neuvottelemaan itselleen muita kuntapalkansaajia korkeammat palkankorotukset.

Sovintoehdotuksen mukainen sopimus toisi yleisen linjan korotusten päälle viisivuotisen palkkaohjelman, jolla palkkoja nostettaisiin noin prosentti vuodessa. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vaativat omaan palkkaohjelmaansa kuitenkin 3,6 prosentin vuosikorotusta.

Muu kunta-ala ei halua tyytyä vähempää, jos hoitajat onnistuvat neuvottelemaan heitä paremman sopimuksen.

Ne haluaisivat omaan sopimukseensa tältä varalta erillisen ehdon, joka takaisi muulle kunta-alalle samat korotukset kuin hoitajille, jos nämä pääsevät omassa sopimuksessaan sovintoehdotuksen mukaisen palkankorotustason yli.

Tähän työnantaja ei suostunut.

Jalonen korostaa kuitenkin, että osapuolilla oli kova tahtotila löytää sopu.

KT:n Markku Jalonen vastasi median kysymyksiin.
KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen valtakunnansovittelijan toimistolla 11. toukokuuta. KT, JUKO ja JAU hyväksyivät sovintoesityksen, Sote ei. Kuva: Silja Viitala / Yle

JUKO: Haimme ratkaisua, jossa ammattiryhmät eivät ole vastakkain

Neuvottelujärjestö JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren kuvasi Ylelle palkansaajapuolen vaatimusta näin:

– Me haimme sellaista ratkaisua, jossa ammattiryhmät eivät ole keskenään vastakkain. Jatkossakin sitä työtä tehdään samoilla työpaikoilla niin kunnissa kuin hyvinvointialueilla. On tärkeätä, että henkilöstö voi pyrkiä yhteiseen päämäärään niin, että myös työehdot sitä tukevat.

JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen painotti, että kyse oli kokonaisuudesta.

Luukkaisen mukaan mikään ei muuttunut matkan varrella, vaan kaikki oleellinen oli jo sovintoesityksessä.

– Joitakin pieniä tarkennuksia oli ja niistä olisimme löytäneet yksimielisyyden. Kyse oli tästä prosessista. Kun yksi sopija on ulkopuolella, miten edetään muiden sopimusalojen osalta.

Alkavatko koulut elokuussa opettajien lakolla?

Olli Luukkainen arvioi, että kunta-alan riidan selvittely siirtyy todennäköisesti kesän yli.

Kunta-alalla on voimassa tällä hetkellä ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Mitään työtaistelutoimea ei ole Luukkaisen mukaan suljettu pois.

Voivatko esimerkiksi koulut alkaa elokuussa opettajien lakolla?

– Kaikenlaista on mietitty ja tehty valmisteluja. Voi sanoa, että ne valmistelut suuntautuvat elokuulle. Uskallan sanoa, että mitään vaihtoehtoa ei suljeta nyt pois, kun tämä on näin solmussa.

Kunta-ala on siis toistaiseksi sopimuksettomassa tilassa. Työkiistan ratkomisen seuraavat askelmerkit ovat vielä hämärän peitossa.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) asettama ja alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen johtama sovittelulautakunta ei ole työskennellyt sovintoehdotuksen antamisen jälkeen, mutta sen mandaatti pyrkiä ratkomaan kiistaa on edelleen voimassa.

Sekä Jalonen että Luukkainen kääntävät jatkosta katseensa nyt Haataisen puoleen.

Lakko alkoi – Päiväkodin opettaja piti päiväkirjaa arjestaan

Lue lisää:

Kunta-alan palkkakiistan ratkominen pitkittyy lisää – sopua yritetään ensi viikolla

Ylen tiedot: Kunta-ala pyrkii tällä viikolla palkkaratkaisuun, josta hoitajajärjestöt jäävät ulos

Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen, muu kunta-ala hyväksyi – Tehy ja Super valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin

Suosittelemme