Hyppää sisältöön

Vladislav Lambert, 30, on yksi tuhansista, joihin luottotietolain muutos vaikuttaa: "Voi jatkaa normielämää, niin se on huippu juttu"

Maksuhäiriömerkintöjen poistoa koskevat pykälät astuvat voimaan joulukuun alussa. Silloin luottotietorekisteristä poistuvat ne maksuhäiriömerkinnät, joissa lukee maksusta kertova lisämerkintä eli ref-merkintä.

mies, linja-autonkuljettaja
– Samojen asioiden kanssa kamppaileville haluan sanoa, että jaksa vielä hetken. Kun joku päivä aukaisee ulosottosivun ja näkee siellä nollan, niin siitä tulee hymy suuhun. On iso voitto, kun velkaa on nolla euroa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Tanja Kröger

Pikavipin suuruus oli ensin 200 euroa, sitten nopeasti 250 euroa ja seuraavaksi jo 600 euroa. Vuosia sitten Vladislav Lambert, 30, eli yli varojensa. Rahaa oli pakko saada jostain.

– Olin silloin parisuhteessa, jossa yritin rahalla korvata tekemisiäni.

Alkuun Lambert ajatteli, että pikavipit olivat pieni pelastus työttömän arjessa.

– Se vaan sitten karkasi käsistä. Siinä alussa koin, että kyllä minä pystyn ne pikavipit maksamaan. Minulle mainostettiin, että kuukausierä on pieni. Vaikka otin paljon rahaa, minun ei tarvitse maksaa takaisin kuin viisikymppiä kuussa. Todellisuus on vähän erilainen.

Lambert huomasi, että paperilaskuja tuli postissa viikossa parikymmentä. Oli esimerkiksi terveydenhuollon laskua, vuokrasaatavia, liikennevakuutusmaksuja ja verkkokauppalaskua. Rahat eivät riittäneet laskujen maksuun.

– Alussa avasin kirjeet, mutta sitten loppupelissä ne menivät melkein suoraan roskiin, koska tiesin, mitä siellä on ja että minulla ei ole varaa maksaa niitä.

Suomen Asiakastiedon mukaan huhtikuun alussa oli 388 600 henkilöä (siirryt toiseen palveluun), jolla on maksuhäiriömerkintä.

Lambert on yksi heistä. Hän menetti luottotietonsa vuonna 2015. Laskut alkoivat mennä ulosottoon.

– Minä luulen, että monet samaistuvat tähän. Ykkösasiana on oma tyhmyys. Olen ymmärtänyt tämän vasta jälkikäteen.

Lambertin elämäntilanne on nyt vakaa, hänellä on työpaikka ja velat on maksettu. Kuitenkin luottotietojen menetyksellä on ollut hyvin kokonaisvaltainen vaikutus hänen arkeensa.

– Se tuntuu siltä kuin otettaisiin kädet pois käytöstä. Vaikka ulosottovelat ovat nollissa, en silti pysty vaihtamaan tai kilpailuttamaan puhelinliittymää eli saan sen vain omalta puhelinoperaattorilta.

Lambertin haave on jo vuosien ajan ostaa asunto. Lainan saaminen ei onnistu, vaikka hän kovasti palkasta säästääkin.

Suomen Asiakastiedon mukaan (siirryt toiseen palveluun)maksuhäiriömerkintöjen poistoa koskevat pykälät astuvat voimaan 1. joulukuuta. Silloin luottotietorekisteristä poistuvat ne maksuhäiriömerkinnät, joissa lukee maksusta kertova lisämerkintä eli ref-merkintä.

Suomen Asiakastiedon mukaan 10 800 henkilöllä on kaikkien maksuhäiriömerkintöjen yhteydessä maksusta kertova lisämerkintä. He siis ovat maksaneet velkansa ja heidän maksuhäiriömerkintänsä poistuvat, kun lakimuutos astuu voimaan. Osan merkinnöistään saa puolestaan pois 13 400 henkilöä.

Lambertin mukaan hänen luottotietonsa palautuvat 19. joulukuuta, joten lakimuutos voi ehtiä vaikuttaa hänenkin arkeensa. Hän kertoo pyytäneensä ref-merkintää ja kuuluu joukkoon, joka saa osan merkinnöistään pois.

Uutta lakimuutosta Lambert pitää myönteisenä asiana ihmisille, jotka ovat maksaneet velkansa.

– Ihminen, joka on tehnyt työtä sen eteen, että maksaa kaikki jo pois, ja hänellä sitten palautuvat luottotiedot ja hän voi jatkaa normielämää, niin kyllä se on huippu juttu.

Takuusäätiö: Asiakkaat kysyvät, voiko muutos olla totta

Takuusäätiö auttaa ihmisiä arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa.

Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman kertoo, että noin 20 prosenttia Velkalinjalle yhteyttä ottaneista asiakkaista ottaa esiin nimenomaan luottotietojen menettämistä koskevat asiat.

Backmanin mukaan joulukuun alussa voimaan astuva lakimuutos on hyvin Takuusäätiön asiakkaiden tiedossa.

– Ihmiset tuntevat aika hyvin sen, että muutosta on tulossa. Sitten myös varmistellaan, onko tämä oikeasti näin, että kun minä maksan velat ja toimitan siitä näytön, maksuhäiriömerkintä oikeasti poistuu. Voiko tämä oikeasti olla totta -tyyppistä kommenttia on tullut. Tämä on kuitenkin todella iso muutos.

Käännekohta vuonna 2018

Vladislav Lambert on tehnyt ison työn siihen pisteeseen, missä hän on nyt.

Käännekohta elämänmuutokselle tapahtui vuonna 2018. Lambertilla oli kaksi vaihtoehtoa.

– Erosin ja mieleni oli maassa. Mietin, että joko rupean ryyppäämään tai alan pelastautumaan tästä. Rupesin miettimään tarkemmin raha-asioita ja aloitin säästämisen.

Velkaa oli 22 000 euroa.

– Yllättävän nopeasti velkaa kertyi. Alussa tuntuu, että kun olin maksanut noin 700 euroa kuussa, että velka ei pienene, mutta kyllä se jossain vaiheessa alkoi sulamaan.

mies, linja-autonkuljettaja
– Minulle on tullut rahaviisautta. Tämä on ollut hidasta touhua, kun pitää alkuun säästää ja sitten vasta voi ostaa tarvittavat asiat. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Vaikeina hetkinä Lambert on sanonut itselleen, että suunnitelmassa on pysyttävä, koska se toimii.

– Menin vain eteenpäin. Kyllä se toimii hitaasti mutta varmasti.

Lambertilla on jo suunnitelma sen päivän varalle, kun hänen luottotietonsa palautuvat.

– Emännän kanssa vihdoin lähdemme pankista kyselemään asuntolainaa. Se on ollut haave, eikä se ole vuosien aikana poistunut mihinkään.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 28.5. klo 23:een asti.

Lue myös:

Maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa kuukauden kuluttua velan maksamisesta – pitkään valmisteltu lakiuudistus sai lopullisen hyväksynnän

Jani Halmeen kolumni: Menetin luottotietoni huonoon aikaan, mutta ihanassa elämänvaiheessa

Maksuhäiriöisten määrä väheni ensimmäistä kertaa 13 vuoteen

Suosittelemme sinulle