Hyppää sisältöön

Jyväskylässä Valmetin Rautpohjan suurpalo vaikuttaa yhä tehtaan toimintaan – kokoonpanolle on löydetty tilapäisiä tuotantopaikkoja muualta Suomesta

Miljoonavahingot aiheuttaneen suurpalon syttymissyystä ei ole saatu toistaiseksi uutta tietoa.

Tulipalo aiheutti 7. toukokuuta mittavat vahingot erityisesti Valmetin Rautpohjan tehdashallin katolle. Kuva: Heli Kaski / Yle
Heli Kaski

Jyväskylässä Valmetin Rautpohjan tehtaalle on palannut maanantaina 23. toukokuuta yli sata henkilöä töihin yli kahden viikon takaisen suurpalon jäljiltä, kertoo Valmetin Paperit-liiketoimintalinjan johtaja Jari Vähäpesola.

Palon takia töistä on joutunut olemaan pois kaikkiaan noin 300 työntekijää.

Vahingoittuneiden tuotantotilojen sulkeminen tutkimusten ajaksi vaikuttaa noin 120 työntekijään. Valmetin mukaan henkilöstöä on ollut palkallisesti pois sekä lomilla, ja töitä on myös uudelleenjärjestelty.

Osa tehtaan tuotannosta on ollut palon vuoksi pysähdyksissä. Tulipalo ei vaikuttanut suunnittelu-, valimo-, huoltokeskus- ja koekoneiden toimintaan.

Vähäpesola kertoo, että väkeä on jo palannut ja palaa edelleen vähitellen töihin sellaisiin rakennuksen osiin, jotka eivät vaurioituneet palossa.

Toimintojen palauttamisen normaaliin uskotaan vievän palovaurioilta säästyneissä tehtaan osissa yhdestä kahteen viikkoa.

Myös viranomaistutkimukset jatkuvat osassa tehdasta. Niiden odotetaan valmistuvan tulevien viikkojen aikana.

Miljoonavahingot aiheuttaneen suurpalon syttymissyystä ei ole Vähäpesolan mukaan saatu toistaiseksi uutta tietoa.

Räjähdysmäisesti alkanut tulipalo sai alkunsa ilmeisesti testauksessa olleesta paperikoneen telasta.

– Etenemme toimintojemme käynnistämisessä ja jatkamme yhteistyötä tulipalon juurisyyn selvittämiseksi viranomaisten kanssa. Pyrimme myös minimoimaan vaikutukset liiketoimintaan. Olemme jo voineet toimittaa ensimmäiset tuotteet asiakkaillemme Rautpohjan tehtaalta tapauksen jälkeen, ja alihankkijaverkostomme toimii jälleen normaalisti, kuvailee Jari Vähäpesola.

Vähäpesola toteaa, että lähinnä tehtaan kokoonpanotöille on etsitty ja löytynytkin väliaikaisiksi tarkoitettuja tuotantopaikkoja lähinnä muualta Suomesta.

Pahiten palossa vaurioituneessa tehdashallissa siivous jatkuu. Tehdashallin kattoon tuli palossa iso reikä ja katon korjaus kestänee pitkään, ehkä kuukausia, arvioi Vähäpesola.

Valmetin Rautpohjan tehdas Jyväskylässä valmistaa muun muassa paperi- ja kartonkikoneita. Valmet työllistää Rautpohjan tehdasalueella 1 850 henkilöä.

Lisätty tietoja Valmetin tiedotteesta 24.5.2022 kello 10.34

Lue myös:

Valmetin Rautpohjan tehtaan suurpalon tutkinta jatkuu Jyväskylässä – lähes 300 työntekijää on edelleen pois töistä

Valmetin tehtaalla testattiin paperikoneen telaa, kun suurpalo syttyi – vielä ei tiedetä, milloin työt palopaikalla jatkuvat

Valmetin tehdaspalon taloudelliset seuraukset "miljoonaluokkaa" – 300 työntekijää ei pääse töihin huomenna

Jyväskylän tehdaspalo on saatu hallintaan, kertoo pelastuslaitos – sammutustyöt jatkuvat pitkälle yöhön

Suosittelemme sinulle