Hyppää sisältöön

Vapaana virtaava Vanhankaupunginkoski sai taakseen nyt myös Helsingin kaupunginhallituksen – pitkään kiistelty padon purkaminen etenee

Tavoitteena on, että asian ratkaisuehdotukset ja aikataulu jatkosuunnittelulle olisivat valmiita helmikuussa 2023.

Helsingin Vanhankaupunginkoskella vesi kuohui aurinkoisena kevätpäivänä.
Kaupunginhallitus esittää, että Vanhankaupunginkosken padon purkamisen vaikutukset selvitetään perusteellisesti. Kuva: Sara Salmi / Yle
Maija Mokkila,
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupunki ryhtyy yhä todennäköisemmin valmistelemaan Vanhankaupunginkosken padon purkamista.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa tänään maanantaina valtuutettu Emma Karin (vihr.) aloitteesta.

Virkamiesesityksessä padon purkamista ei olisi ryhdytty suoraan selvittämään, vaan ensin olisi seurattu Itähaaran kunnostuksen vaikutuksia.

Kaupunkiympäristön apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) vastaesitys padon purkamisen valmistelun aloittamisesta hyväksyttiin kuitenkin kaupunginhallituksessa lopulta selvin äänin 10–5.

Kaupunginhallitus esittää seuraavaksi kaupunginvaltuustolle, että Helsinki ryhtyy tarvittaviin toimiin padon purkamiseksi mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

Sinnemäen mukaan asia vaikuttaisi etenevän laajemmalla puolueiden yhteisymmärryksellä kuin koskaan aiemmin.

– Asia vaatii luonnollisesti paljon selvityksiä, jotka on tehtävä huolellisesti monia näkökohtia punniten, mutta uskon, että olemme asettaneet oikean tavoitteen, hän kirjoitti kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen Facebookissa.

Kaupunginhallitus esittää, että padon purkamisesta tehdään tarvittavat selvitykset ja kokonaissuunnitelma, jonka avulla padon purku voidaan toteuttaa hallitusti. Esimerkiksi tekniset, juridiset ja taloudelliset reunaehdot ja padon purun vaikutukset ympäristölle ja vesisitöille tulee arvioida ja ratkaista selvityksen yhteydessä.

Suunnitelmassa arvioidaan myös muun muassa padon purkamisen liittyvät kustannukset ja hyödyt ja ratkaistaan varavedenoton kysymys tilanteessa, jossa pato on purettu. Suunnitelmassa tulee lisäksi arvioida sitä, kannattaako pato purkaa kokonaan vai osittain.

Kaupunginhallitus asettaa tavoitteeksi, että kokonaiskuva asian keskeisistä osa-alueista, ratkaisuehdotukset ja aikataulu jatkosuunnittelulle olisvat valmiita helmikuussa 2023.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.5. kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Hollantilainen patoasiantuntija tuli Suomeen ja vaikuttui – Helsingin tunnetuin koski on esimerkki uudesta kansainvälisestä ilmiöstä

Vanhankaupunginkosken pato aiotaan purkaa Helsingissä – vastakkain ovat vaelluskalat ja juridiset pykälät

Sipoonjoen uhanalaisille taimenille koittavat paremmat ajat – moni muu kala lyö vielä päätään seinään Suomen tuhansilla padoilla

Suosittelemme sinulle