Hyppää sisältöön

Senni Salminen tunsi helpotusta, kun sanoi pään pettäneen Tokion olympialaisissa – "Toivon, että olen mentaalisesti parempi urheilija kuin vuosi sitten"

Tokion olympiafinaalista karsiutuminen otti koville. Suomen ennätysnainen odottaa luottavaisena kahden arvokilpailun kesää.

Kolmiloikkaaja Senni Salminen kuvassa.
Senni Salmisen piti aloittaa kilpailukautensa vasta kesäkuun puolivälissä, mutta hän avaakin kautensa jo Lahdessa. Kuva: Lehtikuva
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime kesänä kolmiloikkapaikalla lennokkailla hypyillään ihastuttanut Senni Salminen, 26, aloittaa ulkoratakautensa yleisurheilun GP-sarjassa Lahdessa keskiviikkona.

Salminen jätti maaliskuun alun Belgradin MM-hallikisat väliin nilkkavamman vuoksi. Nyt nilkka on kunnossa ja mieli valoisa kuin tiistainen päivä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Salmisen piti aloittaa kautensa vasta Paavo Nurmen kisoissa (Paavo Nurmi Games) kesäkuun puolivälissä.

– Päätimme valmentajani Matti Monosen kanssa pari viikkoa sitten vähän ex-tempore, että kisattaisiinko sittenkin Lahdessa. Koska kroppa on kunnossa eikä muitakaan esteitä ole, niin miksipäs ei, hyväntuulinen Salminen sanoo.

Viime kesänä upean Suomen ennätyksen 14,63 loikannut Salminen on jo valittu Eugenen MM-kisoihin, jotka alkavat heinäkuun puolivälissä. Kun pomppuihmeen ei nyt tarvitse hyökätä tulosrajojen kimppuun, se vapauttaa energiaa muuhun.

– Totta kai nyt on levollinen mieli. Koska viime vuonna jahtasin tiukasti olympiarajaa, se vei paljon voimia.

Eugenen MM-yleisurheilun lisäksi kesällä kisataan Euroopan mestaruuksista. EM-kilpailut järjestetään elokuussa Münchenissä.

"Otamme alkupalaksi Suomen kisoja"

Ennen MM-kisoja Salmisen kalenteri on jo lähes täynnä.

– Otamme alkupalaksi Suomen kisoja: Lahti, Turku ja Kuortane. Toiveissa olisi ennen Jenkkeihin lähtöä saada yksi kova kilpailu ulkomailla.

Salminen sai kokea viime kesänä urheilun molemmat puolet. Ilonhetkien lisäksi joukkoon mahtui yksi karvas pettymys, kun Tokion olympialaisissa paikka loppukilpailuun jäi sentin päähän. Salminen osoitti todellista rohkeutta myöntäessään suoraan, ettei pää kestänyt karsinnassa.

Senni Salminen Espoon GP 27.6.2020
Senni Salmisen mukaan hänellä on kaikki mahdollisuudet 15 metrin rajan rikkomiseen. Kuva: Tomi Hänninen

– Tuntui helpottavalta sanoa se ääneen. Mietin heti stadionilla, että siitähän se homma kiikasti, että mitä sitä turhia selittelemään. Pitkälle syksyyn asti silti välttelin asian käsittelemistä. Vasta hiljattain on alkanut tuntua siltä, että olen ymmärtänyt, mitä siellä tapahtui, Salminen korostaa.

Henkisiä juttuja on käyty huolellisesti läpi.

– Pohdin asioita sekä itsekseni että Matin kanssa. Mielen hallintaa on harjoiteltu.

Yleensä urheilussa pettymyksen hetket ovat niitä, jotka opettavat eniten. Siihen Salminenkin uskoo.

– Olympiakarsinnan jälkeen iski heti sellainen fiilis, etten halua enää koskaan kokea sitä samaa tunnetta. Kyllä se lujille otti.

"Luova tekeminen on oivaa vastapainoa urheilulle"

Kun Salmisen kehitys oli vauhdikasta, asioita vain tapahtui. Hän antaa konkreettisen esimerkin.

– Ennen viime kesää ajattelin, että vitsi kun olisi joskus siistiä päästä olympialaisiin. Sitten yks kaks boom, olen olympialaisissa ja saman tien muka joku mitalitoivo. Siinä meni sitten pasmat sekaisin.

Tänä kesänä Salminen haluaa rikkoa 15 metrin rajan.

– Kaikki edellytykset siihen ovat olemassa. Kaksi viime vuotta olemme menneet treeneissä nopeus edellä. Se on toiminut.

Salminen kuvailee itseään luovaksi ihmiseksi. Elämässä pitää olla muutakin kuin urheilua.

– Valokuvaus on minulle keino saada aivot narikkaan. Luova tekeminen on oivaa vastapainoa urheilulle. Kavereistanikin suurin osa on taiteilijoita. Siinä pääsee sukeltamaan ihan eri maailmaan.

Kotimainen GP-sarja alkaa keskiviikkona Lahdesta. Kisailtaa voi seurata suorana klo 17.45 Yle Areenasta ja klo 18.30 TV2:sta.

Lue myös:

Senni Salmisen valmentajalta hurja lupaus – Matti Mononen tanssii balettia ja tekee rääkkitreenin, jos Salminen voittaa arvokisamitalin

Senni Salminen jää sivuun MM-hallikisoista – näin valmentaja perustelee ratkaisua

Rajut vastoinkäymiset muokkasivat Matti Monosesta positiivisemman ihmisen – Kaisa Mäkäräinen ja Petra Olli samaistuivat seiväshyppääjän ankaraan itsekritiikkiin

Suosittelemme sinulle