Hyppää sisältöön

Yhdysvallat sai Japanista ja Australiasta tukea Venäjää vastaan, Intia pidättyi edelleen tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Tokiossa neuvotelleet maat keskustelivat Ukrainan tilanteen vaikutuksista Tyynenmeren alueella.

 Anthony Albanese, Joe Biden, Fumio Kishida ja Narendra Modi.
Australian vasta valittu pääministeri Anthony Albanese, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Japanin pääministeri Fumio Kishida ja Intian pääministeri Narendra Modi. Kuva: Saul Loeb / AFP
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Niin kutsutun Quad-liittouman maiden johtajien huippukokous on päättynyt Japanissa. Isäntämaan pääministeri Fumio Kishida sanoi tiedotustilaisuudessa, että ryhmän maat jakavat huolensa Ukrainan tilanteesta.

Quad-maiden turvallisuusliittouman muodostavat Australia, Yhdysvallat, Japani ja Intia.

Kishidan mukaan maat keskustelivat Ukrainan tilanteen vaikutuksista Tyynenmeren alueella. Hän kertoi maiden ilmaisevan huolensa Ukrainan traagisesta sodasta. Samalla hän muistutti, että periaatteita, kuten oikeusvaltio, suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus, tulee noudattaa kaikilla alueilla.

Intia on ollut varovainen kommentoidessaan Ukrainan sotaa. Vaikka Intia on viime vuosina kehittänyt läheisiä suhteita Yhdysvaltoihin ja se on olennainen osa Quad-ryhmää, sillä on pitkäaikainen suhde Venäjään. Venäjä on Intialle merkittävä kauppakumppani. Intian on jopa arvioitu hyötyvän Venäjän ahdingosta.

Intian pääministeri Narendra Modi pidättäytyi myös tällä kertaa tuomitsemasta Venäjää sen Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi puolestaan Ukrainan tilannetta suorasanaisesti. Hänen mukaansa Ukrainan tilanne ei ole pelkästään Euroopan asia.

Quad-maiden tapaamisessa keskusteltiin yhdessä, mutta käytiin myös maiden kahdenvälisiä keskusteluja. Intia ja Yhdysvallat neuvottelivat kauppa- ja puolustussuhteidensa vahvistamisesta.

Taiwan-linjauksiin ei ole tulossa muutoksia

Huippukokouksen päättyessä ei enää sivuttu Bidenin aiemmin ehdottamaa Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) -talousjärjestöä. Bidenin näkemyksen mukaan siihen kuuluisivat Yhdysvaltain lisäksi Australia, Brunei, Intia, Indonesia, Japani, Etelä-Korea, Malesia, Uusi-Seelanti, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Presidentti Joe Biden joutui sen sijaan selventämään tiistaina aiempaa lausuntoaan Yhdysvaltain Taiwania koskevasta politiikasta. Biden tarkensi, että Taiwan-linjauksiin ei ole tulossa muutoksia. Quad-maiden yhteisessä julkilausumassa ei mainita Kiinan kasvavaa sotilaallista voimaa alueella.

Kokoukseen osallistui Japanin ja Intian pääministereiden sekä Yhdysvaltain presidentin lisäksi Australian vasta valittu pääministeri Anthony Albanese.

Quad-ryhmä käy säännöllisiä keskusteluja muun muassa turvallisuusyhteistyöstä Tyynenmeren alueella. Ryhmä on perustettu vuonna 2007 Japanin aloitteesta.

Aiheesta aiemmin:

Joe Biden ehdottaa uutta Tyynenmeren talousjärjestöä – mukana olisi Yhdysvallat mukaan lukien 13 maata

Intia hyötyy Venäjän ahdingosta, eikä tuomitse sotaa: öljyä alehintaan ja kenties oma maksujärjestelmä pakotteiden kiertämiseen

Suosittelemme