Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittavat, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelma tehdä paikallinen sopimus suoraan Sote ry:n kanssa on peruuntumassa.
Sairaanhoitopiirin johto vahvistaa tiedon Ylelle.
Tehy ja Super tiedottavat, että sopimus on kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolten vastustukseen.
– Muut järjestöt vaativat samoja korotuksia myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle, vaikka sopimisen tarkoituksena on hoitajapulan ratkaiseminen, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.
Muu kunta-ala on neuvotellut omasta sopimuksesta ilman hoitajia. Nuo neuvottelut kuitenkin päättyivät maanantaina tuloksettomina.
Keskeinen syy oli palkansaajapuolen vaatimus tehdä sopimukseen turvalauseke, joka takaisi muulle kunta-alalle yhtä suuret palkankorotukset kuin yhteisestä neuvottelupöydästä irtautuneet hoitajat myöhemmin saavat.
Kuntatyönantaja: Sopimus olisi ollut laiton
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta vahvistaa Ylelle, että hän esittää neuvotteluista luopumista.
Hänen mukaansa päätökseen johtivat sekä muiden ammattiryhmien painostus että kunta-alan työnantajajärjestön KT:n kielteinen kanta erillissopimukseen.
JHL- ja Jyty-ammattiliittoja edustava Jau antoi perjantaina lakkovaroituksen Kanta-Hämeeseen sairaanhoitopiirin erillissopimushankkeen vuoksi.
Työantajajärjestö KT puolestaan totesi pitävänsä sairaanhoitopiirin hanketta laittomana.
KT:sta on huomautettu, että sillä on yksinomainen oikeus solmia työ- ja virkaehtosopimuksia ja Kanta-Hämeen talokohtainen sopimus vaatisi valtuutuksen työnantajajärjestöltä. Tällaista valtuutusta ei haluttu antaa.
– Emme voi tällaista irtiottoa hyväksyä, vaan asiat pitää ratkaista niin, että ne koskevat kaikkia työnantajia samanaikaisesti, samoilla asiakirjoilla, sanoo KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.
Sairaanhoitopiirin tavoitteena olisi ollut muun muassa suojautua hoitajien joukkoirtisanoutumisilta loppuvuoden ajaksi. Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin mukaan Kanta-Häme olisi tarjonnut hoitajille palkankorotuksia ja palkkaohjelmaa.
Tehy ja Super ovat uhanneet jäsentensä irtisanoutumisella seuraavana työtaistelutoimena. Kaksi viikkoa sitten hoitajat hylkäsivät kunta-alan työehtokiistaan annetun sovintoehdotuksen ja ilmoittivat, että ne voivat odottaa uuden sopimuksen solmimista ensi vuoden alkuun asti.
Tehy ja Super: Muut järjestöt vapaamatkustajia
Hoitajajärjestöt kiittelevät Kanta-Hämettä rohkeasta yrityksestä, vaikka hanke kaatui.
– Kiitämme lämpimästi sairaanhoitopiiriä ja sen johtoa rohkeasta uudesta avauksesta tilanteessa, jossa valtakunnallista hoitajapulaan tarttuvaa neuvotteluratkaisua ei ole saatu aikaan eikä työrauhaa ole näköpiirissä. Olette aidosti oivaltaneet, miten hoitajapula voidaan ratkaista, toteaa tiedotteessa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Hoitajajärjestöt toivovat, että Kanta-Hämeen "innovatiivinen avaus" edistäisi niiden vaatimusta omasta palkkaohjelmasta.
– Toivomme, että Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kuulee Kanta-Hämeen hätähuudon ja ryhtyy aidosti neuvottelemaan kanssamme hoitajapulaa helpottavasta pelastusohjelmasta. Tarvitsemme ratkaisuksi valtakunnallisen sopimuksen ja valtion rahoituksen hoitajien pelastusohjelmalle, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.
Hoitajajärjestöt kertovat paheksuvansa "muiden kunta-alan pääsopijoiden avointa hoitajien tavoitteiden vastaista toimintaa sekä valtakunnan tasolla että Kanta-Hämeessä".
– On alkanut ikävästi näyttää siltä, että muiden kunta-alan järjestöjen edunvalvonta rakentuu ennen kaikkea vapaamatkustamiselle hoitajien siivellä, Tehy ja Super kirjoittavat tiedotteessa.
Juko hoitajien syytteistä: "Järkyttävä väite"
Hoitajia edustavan Sote ry:n lisäksi kunta-alan neuvotteluissa pääsopijoita ovat työantajien KT sekä palkansaajien neuvottelujärjestöt Juko ja Jau.
Julkisen alan korkeasti koulutettuja edustava Juko torjuu Tehyn ja Superin syytökset siitä, että muut toimisivat hoitajien tavoitteita vastaan.
– Tuo on kyllä aika järkyttävä väite. Sen sijaan että tällaisia väitteitä heitellään nyt olisi korkea aika nähdä, että kunta-alalla on paljon matalapalkkaisia, naisvaltaisia tehtäviä ja me kaikki palkansaajat haluamme ne naiset ja miehetkin sieltä palkkakuopasta nostaa ylös, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.
Jukon Löfgren myöntää, että Kanta-Hämeen erillisopimuksen kaatuminen on Jukon mieleen.
– Tämä tilanne on niin kiperä, että tässä ei tarvita yhtään lisää vaikeuskerrointa. Kunta-alan järjestelmä perustuu valtakunnallisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin.
Jukon Löfgrenin mukaan hoitajat vastaan muut -asetelma on keinotekoinen. Hänen mukaansa muu kunta-ala ei pyri käyttämään hoitajien korkeita palkkavaatimuksia omaksi edukseen, vaan valvomaan omien jäsentensä oikeutta riittäviin palkankorotuksiin.
– Hoitajajärjestöt ovat tuoneet esiin, että he haluavat enemmän kuin muut. Kuitenkin me olemme siellä samoissa sopimuksissa. Kyllähän meillä jokaisella on oltava mahdollisuus valvoa oman jäsenkuntamme etuja. Myös Jukossa on paljon hoitajia, emmekä tietenkään halua toimia heitä vastaan, Löfgren sanoo.
Löfgren sanoo toivottavansa Tehyn ja Superin takaisin yhteiseen neuvottelupöytään edistämään yhteisiä tavoitteita.
Juttua muutettu klo 15.10.: Lisätty Jukon kanta ja KT:n neuvottelupäällikön kommentti.
Lue lisäksi: