Hyppää sisältöön

Matkustajien määrä laivoilla kasvaa, mutta uusi ilmiö sumentaa kesän ennustamista: matka varataan jopa vasta samana päivänä

Esimerkiksi Eckerö Linen mukaan huhtikuussa oli matkustajia jo lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa keväällä 2019.

Ett röd-vitt kryssningsfartyg ute på havet nära en hamn.
Viking Linen 1. maaliskuuta 2022 käyttöön otetulla uudella M/S Glory-aluksella on matkustanut jo yli 200 000 ihmistä. Kuva: Gib Oil
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingistä Tallinnaan ja Tukholmaan suuntautuva laivamatkustus on pandemian aiheuttaman pitkän hiljaisen ajan jälkeen selvästi piristymässä, kertovat varustamot.

Eckerö Linen mukaan matkustajia oli viime kuussa jo lähes saman verran kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Matkustajamäärän kasvu alkoi maaliskuussa.

– Vaikuttaa siltä, että kotimaiset matkailijat sekä ihmiset muualta Euroopasta ovat kiinnostuneita pohjoismaista ja Virosta. Suomi on ollut esillä mediassa ympäri maailman, kirjoittaa sähköpostivastauksessaan Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka Everi.

Laivoilta puuttuvat lähes kokonaan venäläiset ja aasialaiset matkustajat, mutta matkailu Baltian maista Suomeen on Eckerö Linen mukaan vilkastunut.

Myös Tallink Siljan laivoilla on ollut viime kuukausina selkeää kasvua matkustajamäärissä.

– Varsinkin Tukholmaan suuntaan viikonloppuina ja loma-aikana on ollut hyvin matkustajia, muun muassa paljon lapsiperheitä. Nyt Tallinnan suuntaankin matkustus kiihtyy, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Matkustusinnon syynä on rajoitusten purkaminen

Viking Linen mukaan Turku–Tukholma-yhteys kiinnostaa matkustajia tällä hetkellä uuden laivan myötä suuresti.

M/S Glory-niminen alus aloitti liikennöinnin 1. maaliskuuta. Laivalla on matkustanut kevään aikana jo yli 200 000 ihmistä. Varauksia on sisällä lähes saman verran, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sähköpostilla.

Yleisesti ottaen matkustamisen lisääntymisen arvioidaan laivayhtiöissä johtuvan erityisesti rajoitusten purkamisesta. Tallink Siljan viestintäjohtaja Nöjd arvelee, että matkustusinto johtuu osittain siitä, että ihmisille on nyt selkeä käsitys siitä, minne saa mennä ja mitkä ovat käytännöt.

– Monille varmasti vaikuttaa se, että maissa ei ole esimerkiksi maskipakkoa ja ravintoloihin, tapahtumiin sekä museoihin pääsee normaalisti. Korona saattaa olla myös nyt sairastettu ja sen vuoksi uskalletaan lähteä rohkeammin liikkeelle, pohtii Nöjd.

Ihmiset ostavat matkoja paljon viime hetkellä

Viking Linen mukaan kesän varaustilanne on kahteen edelliseen vuoteen verrattuna todella hyvä. Kaikista kolmesta laivayhtiöistä kuitenkin todetaan, että kesän arviointi on tällä hetkellä vaikeaa, sillä ihmiset tekevät varauksia viime hetkellä.

– Toivotaan, että laivat ovat heinäkuussa yhtä täysiä kuin normaalina kesänä, mutta vielä ei voi varaustilanteesta sanoa oikeastaan mitään, koska satoja varauksia voi tulla edellisenä tai jopa samana päivänä, kertoo viestintäjohtaja Nöjd Tallink Siljalta.

Lue lisää:

Viking Glorylla matkustanut jo vajaa 200 000 matkustajaa – Viking Linen haasteena ravintolahenkilökunnan löytäminen

Risteilymatkustus elpyy koronarajoitusten lievennyttyä – Ukrainan sota ei ole vähentänyt varauksia

Suosittelemme