Hyppää sisältöön

Pendelöitsijät tyytyväisiä: VR palautti Hämeenlinnaan kaukojunavuoroja

VR on lisännyt vuoroja pandemiaa edeltävälle tasolle ainakin kesän ajaksi. Hämeenlinnalaiset toivovat ruuhkaisimpiin vuoroihin lisävaunuja ja että kaikki kaukojunat pysähtyisivät Hämeenlinnassa.

InterCity saapuu Hämeenlinnan rautatieasemalle.
Yhä useammat kaukojunat pysähtyvät jälleen Hämeenlinnassa. VR on palauttanut vuorot pandemiaa edeltävälle tasolle. Kuva: Dani Branthin / Yle
Harri Oksanen
Avaa Yle-sovelluksessa

VR on kertonut kaukoliikenteen huimista kasvuluvuista. Huhtikuussa on tehty yli miljoona kotimaan kaukoliikenteen matkaa. Tämä on yli puolitoista kertaa enemmän vuoden takaiseen verrattuna ja lähes sama kuin ennen pandemiaa. Eniten matkustajamäärät kasvoivat pääradalla. Helsinki-Tampere-välillä matkustajamäärät yli kolminkertaistuivat maaliskuusta huhtikuuhun.

Kasvun syyksi voitanee lukea rajoitusten poistuminen ja se, että VR on lisännyt kaukoliikenteen vuoroja pandemiaa edeltäneelle tasolle.

– Varmasti yksi asia on vapaa-ajan matkustuksen ja kotimaan matkustuksen kiinnostus. Ihmiset ovat erittäin innoissaan lähteneet tekemään kotimaan matkoja ja hienoa, että on tullut valittua juna näille matkoille, sanoo VR:n kaukoliikenteestä vastaava suunnittelujohtaja Juho Hannukainen.

Kaukoliikenteen junavuoroja jouduttiin rajoittamaan koronan vuoksi kun matkustajamäärät vähenivät. Nyt kaikki junat ovat taas kulussa, ja Hämeenlinnastakin pääsee Hannukaisen mukaan näppärästi kulkemaan.

Ruuhkaisimpiin vuoroihin toivotaan lisävaunuja

Hämeenlinnassa oltiin pitkään tyytymättömiä siihen että kaukojunat eivät pysähtyneet tarpeeksi usein ja aikataulut eivät sopineet työmatkalaisten tarpeisiin.

Hämeenlinnalaiset työmatkalaiset perustivat pendelöintiraadin, joka ryhtyi ajamaan asiaa VR:n suuntaan. Nyt vuoroja saatiin takaisin ainakin kesän ajaksi.

– Pendelöijät ovat varsin tyytyväisiä tähän kokonaistilanteeseen. Toive on tietysti, että kun matkustajamäärät kasvaa niin VR lisäisi ruuhkaisimpiin vuoroihin vaunuja, ja että kaikki kaukoliikenteen junat pysähtyisivät Hämeenlinnassa, listaa pendelöintiraadin puheenjohtaja Kirsi Levä työmatkalaisten toiveita.

Hämeenlinnalaisten työmatkalaisten pendelöintiraadin puheenjohtaja Kirsi Levä seisoo Hämeenlinnan rautatieasemalla aurinkoisessa aamussa, valmiina hyppäämään Helsinkiin menevään junaan.
Hämeenlinnalaisten työmatkalaisten pendelöintiraadin puheenjohtaja Kirsi Levä lähdössä aamujunalla Helsinkiin. Pendelöijien paluu raiteille näkyy selvästi matkustajamäärissä. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Levän mukaan kaikkien kaukojunien pysähtyminen Hämeenlinnassa mahdollistaisi kytkeytymisen Tampereen ja Helsingin työmarkkina-alueeseen. Sujuva liikkuminen Hämeenlinnasta pohjoisen suuntaan on yhtä tärkeä kuin etelään.

VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen sanoo, että VR seuraa matkustajamääriä hyvin tarkkaan koko ajan. InterCity-juniin on mahdollista lisätä vaunuja ja näin on tehtykin lähiviikkojen osalta. Pendelöitsijöiden toiveeseen, että kaikki kaukojunat pysähtyisivät Hämeenlinnassa, hän ei yhdy.

– Kaikki junavuorot ei voi kaikilla asemilla pysähtyä, koska tarve on päästä mahdollisimman nopeasti kauempaakin Helsinkiin. Matkustajankaan kannalta ei olisi järkeä, että kaksi junaa peräkkäin pysähtyisi Hämeenlinnassa. Toinen pysähtyy ja toinen ajaa nopeammin ohi.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme