Hyppää sisältöön

Hoitotakuu ei toteudu Varsinais-Suomessa – potilaille ei löydy jatkohoitopaikkoja

Henkilöstövaje on kevään aikana pahentunut. Kesäsijaisista puuttuu kolmannes.

Potilas makaa sairaalasängyssä TYKSin teho-osastolla.
Arkistokuva TYKSin teho-osastolta. Kuva: Arash Matin / Yle
Tarja Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hoitoon pääsy uhkaa Varsinais-Suomessa heiketä merkittävästi, eikä hoitotakuu toteudu, ennakoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

– Olemme valitettavasti tilanteessa, että hoitotakuu ei kaikin osin enää toteudu. Koronapandemia, heti sen jälkeen ajoittuneet työtaistelutoimet sekä alan pitkän jatkuneen henkilöstöpulan yhteisvaikutuksena hoitoon pääsy on heikentynyt poikkeuksellisen vaikeaksi. Suurin syy ongelmiin on siinä, että potilaille ei löydy jatkohoitopaikkoja, sanoo sairaanhoitopiirin vt. johtaja Petri Virolainen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Virolaisen mukaan useita kymmeniä potilaita odottaa päivittäin jatkohoitopaikkaa. Tilanne on erilainen TYKSin eri toimialueilla ja eri yksiköissä.

Erikoissairaanhoidon palveluita ei ole pystytty hoitajalakon jäjiltä täysin palauttamaan.

Henkilöstövaje pahentunut kevään aikana

Hoitoalan kevään työtaistelun aikana sairaanhoitopiirissä on peruttu kaikkiaan noin 900 toimenpidettä. Peruuntuneista toimenpiteistä osalle on sairaanhoitopiirin mukaan jo pystytty löytämään uusi aika. Eniten peruutuksia tehtiin silmäkirurgiassa, gastroenterologiassa sekä ortopediassa ja traumatologiassa. Polikliinisessä hoidossa suurimmat ongelmat ovat psykiatriassa.

– Huolimatta vallitsevasta tilanteesta haluan korostaa sitä, että henkilökuntamme tekee erinomaista työtä. Teemme päivittäin lukuisia vaativia erikoissairaanhoidon toimenpiteitä ja potilaittemme antama palaute Tyksissä saamastaan hoidosta on pääosin positiivista, kiittelee Virolainen tiedotteessa.

Sairaanhoitopiiri kertoi jo aiemmin, että kolmannes kesäkauden sijaisista puuttuu. Virolaisen mukaan henkilöstön poissaolot ja irtisanoutuneiden määrä ovat kevään aikana lisääntyneet.

Henkilöstövaje heijastuu erikoissairaanhoidon toimintaan myös niin, että potilaita hakeutuu hoitoon tavallista vähemmän.

– Meillä näkyy samaa ilmiötä kuin koronan ensimmäisinä kuukausina: erikoissairaanhoitoa tarvitsevat eivät hakeudu hoitoon, vaikka tarve olisi. Esimerkiksi monia syöpätutkimuksia on tehty normaalia vähemmän. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että monet potilaat sairastavat vakavaa sairautta tietämättä sitä. Sovittuja tutkimuksia ja käyntejä ei saisi jättää käyttämättä, Petri Virolainen muistuttaa.

Lue lisää:

Hoitajapula piinaa sairaaloita kesällä – "Yhtään hoitajaa ei olisi varaa menettää", sanoo sairaanhoitopiirin johtaja

Suosittelemme sinulle