Hyppää sisältöön

Ministeriö esittää pienpetorautojen käyttöön tiukennuksia – peräti kolme karhua loukkasi itsensä rautaan viime vuonna Itä-Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriön asetusehdotuksen tavoitteena on varmistaa, ettei raudoista aiheudu vaaraa muille kuin pyydystettäville eläimille.

Karhu kävelee syksyisellä suolla.
Itä-Suomessa poliisi antoi lopetusmääräykset rautakarhuille Lieksassa, Enossa ja Sonkajärvellä. Kuvituskuva. Kuva: Sari Ursin / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maa- ja metsätalousministeriö esittää tiukennuksia pienpetorautojen käyttöön. Ministeriön tiedotteen mukaan asetusehdotuksen tavoitteena on varmistaa, ettei rautojen käytöstä aiheudu vaaraa muille kuin pyydystettäville eläimille.

Itä-Suomen poliisi sai viime kesän aikana yhteensä kolme ilmoitusta karhuista, jotka olivat loukanneet itsensä pienpetorautaan. Poliisin mukaan kyse oli erittäin poikkeuksellisesta tilanteesta. Poliisi päätti antaa karhuille lopetusmääräyksen niin Lieksassa, Enossa kuin Sonkajärvelläkin.

Ministeriön ehdotuksen mukaan maalla käytettävät raudat olisi sijoitettava suojarakenteen sisälle niin, että raudat laukeavat suojarakennetta liikutettaessa. Suojarakenteen suuaukon läpimitta saisi olla enintään kuusi senttimetriä.

Vanerilaatikkoon rakennettu pienpetoloukku.
Vanerilaatikkoon rakennettu pienpetoloukku. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Jos raudat ovat yli 150 senttimetrin korkeudessa, suojarakenteen suuaukon läpimitta saisi olla enintään kahdeksan senttimetriä. Rautojen suojaukseen voisi käyttää erilaisia materiaaleja ja rakenteellisia ratkaisuja.

Ministeriöstä muistutetaan, että jalkaraudat ja muut suojaamattomat raudat, joihin karhu tai muu eläin voi astua, ovat jo kiellettyjä. Metsästysasetuksen mukaan raudat eivät saa aiheuttaa vaaraa ihmisille eivätkä muille kuin pyydystettäville eläimille. Ministeriön mukaan sääntelyä on kuitenkin syytä tarkentaa rautojen suojaamisen osalta.

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja asetusmuutoksista. Niitä voi toimittaa 26. kesäkuuta asti.

Lue myös:

Rautakarhukohu muutti poliisin toimintaohjeita – Poliisitarkastaja: “Lopettaminen ei ole ainoa vaihtoehto”

Itä-Suomesta löytyi jo kolmas pienpetoraudasta käpälässään kärsinyt karhu – loukkaantunut eläin ammuttiin tänään poliisin päätöksellä

Pieneläinrautoja vastustavan kansalaisaloitteen laatija uskoo sen läpimenoon – Metsästäjäliiton mielestä kyseessä on väärinkäsitys

Suosittelemme