Hyppää sisältöön

Nouseva ruuan hinta huolettaa etenkin yksinhuoltajaperheissä – tutkimusprofessori penää yhteiskunnalta lisää kohdennettuja tukia

Jo nyt kymmenisen prosenttia kotitalouksista kärsii toimeentulovaikeuksista. Pitkittyessään tilannetta voidaan verrata 90-luvun lamaan.

Ihmisiä kauppakeskuksessa ruokakaupan kassalla.
Joulu on ruokakaupan pääsesonki. Ruuan kallistuminen näkyi kuitenkin jo heti alkuvuonna asiakkaiden kulutuskäyttäytymisessä. Kahvia, kalaa, vihanneksia ja lihaa ostettiin alkuvuonna selvästi vähemmän. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruuan hinnan nousu näkyy lapsiperheissä. Keskimääräinen kotitalouksien ruokalasku voi kallistua jopa 500 eurolla viime vuodesta, ennakoi Luonnonvarakeskus tänään.

– Jo tällä hetkellä lapsiperheissä menee iso osa käytettävissä olevista tuloista arjen hyödykkeisiin eli ruokaan ja asumiseen, sanoohintojen nousun vaikutusta lapsiperheisissä tutkinut tutkimusprofessori Tiina Ristikari, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöstä.

Tutkimusprofessori Tiina Ristikari
Tutkimusprofessori Tiina Ristikari on huolissaan ruuan hinnan nousun vaikutuksista etenkin suuperheisiin ja yhden vanhemman perheisiin. Kuva: Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö

Ruuan hinnan nousu näkyy professorin mukaan konkreettisissa valinnoissa ja kovimmin nopea nousu iskee tutkimusten perusteella monilapsisiin ja yksinhuoltajaperheisiin, eli perheisiin, joissa joustoa on vähiten.

Pitkittyessään hinnan nousulla on todella merkittäviä vaikutuksia lapsiperheiden arkeen ja stressiin, tämän ovat aiemmat tutkimukset osoittaneet, Ristikari muistuttaa.

– Vanhempien hyvinvointi heijastuu lasten hyvinvointiin. Pitkällä aikavälillä nähdään monenlaisia vaikutuksia lasten mielenterveyteen ja koulunkäyntiin.

"Jopa 13 000 lasta lisää putoaa köyhyyteen"

Suomessa jo tällä hetkellä lähes kymmenen prosenttia kotitalouksista kärsii toimeentulovaikeuksista.

– Arvioidemme mukaan jopa 13 000 lasta lisää aiemman noin 100 000 lapsen lisäksi putoaa tämän vuoden aikana köyhyyteen, Ristikari laskee.

Jos tilanne pitkittyy, tätä voidaan Ristikarin mukaan verrata 90-luvun talouskriisiin. Lisäksi takana on vaikea koronavaihe ja Ukrainan kriisi.

Hintojen nousuun ei ole nopeita ratkaisuja. Siksipä Ristikari pitää sosiaaliturvan indeksikorotuksia tärkeinä ja peräänkuuluttaa kohdennettua tukea yhteiskunnalta erityisesti yksinhuoltajaperheille.

– Emme voi jäädä esimerkiksi ruoka-avun varaan.

Lisäksi lahjoitettavan ruuan määrä vähentynyt, kun kauppaketjut tarjoavat laputtamalla edullisemmilla hinnoilla ruokaa, joiden päivämäärä on menossa umpeen, tv-uutisten lähetyksessä vieraillut professori huomauttaa.

Nousupaineita on juuri nyt etenkin lihan sekä vilja- ja maitotuotteiden hinnoissa.

Ruuan hinnan taustalla on tuotantokustannusten, kuten energian ja lannoitteiden hinnan nousu. Luonnonvarakeskuksen mukaan hinnan nousu jatkuu ainakin ensi vuoden alkupuoliskon.

Voit keskustella aiheesta 25.5. kello 23:een saakka.

Juttua muutettu 25.5. klo 14.23: Jutusta on poistettu kuva nelihenkisestä perheestä, jota oli käytetty artikkelissa kuvituskuvana. Kuvan perhe ei liittynyt jutun aiheeseen.

Lisää aiheesta:

Kohta Suomessa voi olla tarjolla entistä enemmän ulkomailta tuotua ruokaa – hintojen nousu ajaa osan ihmisistä ostamaan kaupan halpamerkkejä

Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta lahjoittajista on pulaa – ruokajaosta vastaava: "Jossain vaiheessa joudumme käännyttämään ihmisiä pois"

Suosittelemme