Hyppää sisältöön

18-vuotias mies iski texasilaiskouluun asein – 19 oppilasta ja kaksi aikuista kuoli, epäilty hyökkääjäkin sai surmansa

Texasin kuvernöörin mukaan epäilty ampuja oli 18-vuotias paikallinen mies. Viranomaisten mukaan mies oli toiminut yksin eikä muita epäiltyjä etsitä.

Ampujan hyökkäys peruskouluun järkyttää Yhdysvalloissa Texasissa
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

22 ihmistä on kuollut peruskoulussa tapahtuneessa joukkoampumisessa Uvalden kaupungissa Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa, kertovat viranomaislähteet.

Texasin julkisen turvallisuuden viraston edustajan mukaan ampumisessa on kuollut 19 lasta. Lisäksi kuoli kolme aikuista, joista yksi on kouluun hyökännyt 18-vuotias mies.

Aikaisemmin Texasin kuvernööri Gregg Abbott vahvisti, että 14 oppilasta sekä yksi opettaja on kuollut. Lisäksi epäilty ampuja on kuollut ilmeisesti poliisin ampumana, Abbott lisäsi.

Uvalden pikkukaupungin asukkaat ja varsinkin koulun oppilaat ja oppilaiden perheet odottivat tietoja tiistaina ammuskelun uhreista.

Myös kaksi poliisia haavoittui epäillyn ampujan luodeista, mutta Abbottin mukaan poliisit eivät haavoittuneet vakavasti.

Abbott kertoo, että epäilty ampuja oli paikallinen 18-vuotias mies, joka oli aseistautunut mahdollisesti kahdella erilaisella aseella. Mies oli kävellyt sisään Robb-peruskouluun puolenpäivän aikaan ja alkanut ampumaan.

Viranomaisten mukaan mies oli toiminut yksin eikä muita epäiltyjä etsitä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan epäilty ampui ensin isoäitiään, ennen saapumistaan koululle. Isoäiti on viety sairaalahoitoon.

Aikaisemmin sairaalalähteet kertoivat, että 14 ammuskelussa haavoittunutta ihmistä on viety paikallisiin sairaaloihin hoidettavaksi.

San Antonion yliopistollisessa sairaalassa on hoidossa 66-vuotias nainen ja 10-vuotias tyttö, jotka molemmat ovat sairaalan mukaan kriittisessä tilassa.

Viranomaisten mukaan paikallista monitoimitaloa on tarkoitus käytätä kokoontumispaikkana, josta vanhemmat voivat myöhemmin hakea lapsensa kotiin, kunhan kaikki oppilaat on saatu laskettua ja koottua yhteen.

Noin 16 000 asukkaan Uvalde sijaitsee reilut 130 kilometriä länteen San Antonion kaupungista.

Ylen kirjeenvaihtaja Juri von Bonsdorffin mukaan tapahtuma on järkyttänyt Yhdysvalloissa, mutta samalla kouluampuminen ei ole valitettavasti tullut yllätyksenä.

– Tästä on tullut tavallaan arkipäivää Yhdysvalloissa, vaikka eiliset tapahtumat ovat mittakaavaltaan ja uhrien iän suhteen epätavallisia, von Bonsdorff sanoi Ylen aamun haastattelussa.

CNN:n laskujen mukaan Uvalden tapaus on kolmaskymmenes tänä vuonna tapahtunut ampuminen peruskoulussa tai lukiossa. CNN:n mukaan Uvalden tapaus on uhriluvultaan mittavin kouluampuminen Yhdysvalloissa sitten vuoden 2018, jolloin 17 ihmistä surmattiin Floridan osavaltiossa.

Ihmisiä istuu jalkakäytävällä Robb Elementary School -koulun edessä kouluampumisen jälkeen Uvaldessa.
Ihmisiä istuu reunakivetyksellä Robb Elementary -koulun edustalla kouluampumisen jälkeen tiistaina Uvaldessa, Texasissa. Kuva: Allison Dinner / AFP

Presidentti Biden: "Milloin me asetumme aselobbareita vastaan?"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti paikallista aikaa tiistai-iltana tunteikkaan puheen Valkoisessa talossa kouluampumiseen liittyen.

Puheessaan Biden otti kantaa Yhdysvaltain aselainsäädäntöön ja sanoi, että maan on aika asettua aselobbaajia vastaan. Hän myös peräänkuulutti aselakien tiukentamisen puolesta.

– On väärin, että 18-vuotias voi ostaa rynnäkkökiväärejä, Biden sanoi.

– Jumalan nimeen, milloin me asetumme aselobbareita vastaan?

Biden sanoi myös, että kohtuullisten aselakien säätämistä vaikeuttavat ja lykkäävät tahot pidetään mielessä.

– On aika toimia ja kääntää tuska toimiksi. Voimme tehdä paljon enemmän, Biden sanoi.

Von Bonsdorff suhtautuu epäilevästi siihen, että mikään tulisi muuttumaan Bidenin kongressille suunnatuista vetoomuksista huolimatta.

– Tällaisia vetoomuksia on kuultu vaikka kuinka paljon vuosien varrella, eivätkä ne yleensä johda mihinkään. Todennäköisesti eivät johda nytkään.

Hänen mukaansa Biden ja muut demokraatit haluaisivat tiukentaa aselakeja, mutta republikaanit eivät tähän suostu.

– Heille tämä on mielenterveysongelma enemmän kuin aseongelma, Von Bonsdorff sanoo.

Päivitetty 25.5. kello 7.46: Lisätty Ylen kirjeenvaihtaja Juri von Bonsdorffin kommentit.

Korjattu 25.5. kello 7.56: Texasin kuvernööri on Greg Abbott, ei Greg Abbot.

Korjattu 25.5. klo 9.37: Epäillyn aseet "käsiase sekä mahdollisesti kivääri" muotoon "oli aseistautunut mahdollisesti kahdella aseella". Kiväärikin on käsiase.

Suosittelemme