Hyppää sisältöön

Koripallolegenda Elena Melto lopettaa maineikkaan uransa: "Koripallo on ollut koko elämäni sataprosenttisesti"

Loisteliaan koripallouran tehnyt Elena Melto teki päätöksen lopettamisestaan muutama päivä sitten. Päätös oli hänelle vaikea.

koripalloilija Elena Melto
Yksi naisten Korisliigan menestyneimmistä pelaajista, Elena Melto lopettaa uransa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Tanja Hannus

Koripalloilija ja Catz-ikoni Elena Melto lopettaa maineikkaan koripallouransa.

Hän kertoo miettineensä jo ennen kauden alkua, että kausi on mahdollisesti hänen viimeisensä pelaajana. Hän loukkaantui syksyllä ennen kauden alkua.

– Vaihtoehtona oli joko leikkaus ja koko kausi ohi saman tien, tai sitten kuntoutus ja mahdollinen paluu kentille. Koin, että pelaajana pystyin auttamaan joukkuetta myös henkisesti paremmin kuin penkiltä. Ajatukseni oli myös, että haluan lopettaa Catzissa, Melto kertoo lopettamispäätöksestään tiedotteessa.

Lopullisen päätöksen lopettamisestaan hän teki pari päivää sitten.

– Päätös oli erittäin vaikea, kun takana oli hyvä henkilökohtainen kausi. Koripallo on ollut koko elämäni sataprosenttisesti ja sen kautta olen saanut ihanan perheen, miehen ja kaksi lasta, Melto kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmista Melto ei osaa sanoa vielä mitään.

− Kaikki on auki. Lopettamispäätös oli vaikea, jonka takia en ole ehtinyt miettiä mitään. Nyt on yksi vaihe elämässä takana ja katson luottavaisena tulevaisuuteen.

Koripallo vasten kirkkaanvihreää lattiaa.
Uran päättävä kausi oli Melton 17. Naisten korisliigassa. Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Yksi Korisliigan menestyneimmistä pelaajista

Vaikka Elena Melto sai koripallon ensiopit Venäjällä, hän on virallisesti Catzin kasvatti. Vuonna 2018 Suomen kansalaisuuden saanut Melto on aiemmin palkittu kahdesti sekä Vuoden ulkomaalaisvahvistuksena (2012, 2016) että finaalien arvokkaimpana pelaajana (2010, 2013).

Viikko sitten Koripalloliiton palkintogaalassa hänet palkittiin vuoden koripalloilijana. Hän on yksi naisten Korisliigan menestyneimmistä pelaajista. Hänen palkintokaapistaan löytyy seitsemän Suomen mestaruutta, kuusi SM-hopeaa, yksi pronssi ja viisi cup-mestaruutta.

Uran päättävä kausi oli Melton 17. naisten Korisliigassa. Kausistaan 15 hän on pelannut Catzissa ja kaksi Peli-Karhuissa. Päättyneellä kaudella hän teki uransa kovimman pistekeskiarvon 20,2 pistettä ottelua kohden. Lisäksi hän nappasi 9,8 levypalloa ja antoi 3,4 koriin johtanutta syöttöä.

Naisten Korisliigassa Elena Melto on pelannut 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7 232 pistettä ja napsinut 3 929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä ja levypallotilastossa neljäntenä Auli Nymanin jälkeen.

Suosittelemme sinulle