Hyppää sisältöön

Tampereella nyhdetään taas lupiinia talkoovoimin

Lupiinitalkoot kutsuvat alkukesästä Peltolammille, Epilään ja Niemenrantaan.

Komealupiini
Kauniisti kukkiva lupiini valtaa herkästi alaa monelta alkuperäiseltä niittykasvilta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Mikko Hirvonen

Kesän alkajaisiksi Tampereella pidetään kaikkiaan kolmet lupiinitalkoot.

Peltolammilla Rukkamäenpuistossa talkoillaan maanantaina 30.5. ja Epilänharjun arvoniityllä torstaina 2.6. Niemenrannassa Sahanvainionpuistossa lupiineja kitketään maanantaina 6.6.2022. Kaikissa kohteissa talkoot pidetään kello 17–19.

Rukkamäenpuiston perinnemaisemaa hoidetaan tänäkin kesänä perinteisin keinoin: arvoniityllä laiduntaa jälleen lammaslauma. Laidunnuksen ohella kitketään lupiinia, jotta alkuperäislajisto saisi kasvualaa eikä tukahtuisi.

Epilänharju on luontainen paahderinne. Tavoitteena on säilyttää rinteen avoimuus, sillä lupiini on vallannut alaa ympäristön alkuperäislajistolta kuten tummatulikukalta.

Niemenrannan Sahavainionpuistossa sijaitsee viljelty maisemapelto. Lajistoon kuuluvat metsäkurjenpolvi, nurmitädyke, ojakellukka, koiranputki, puna-ailakki ja päivänkakkara. Hoidon tavoitteena on pitää alue avoimena ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

Talkoolaisille tarjotaan työvälineet ja kevyet eväät. Mukaan kannattaa ottaa omat hanskat ja tilanteen niin salliessa myös oma lapio.Talkoot järjestää ProAgria ja Tampereen kaupunki.

Juttua korjattu 27.5.2022. Epilänharjun talkoopäivä on torstai 2.6. Jutussa oli ensin merkitty päiväksi tiistai.

Suosittelemme sinulle