Hyppää sisältöön

Yksi valinta muutti nuoren pojan elämän – tullessaan Venäjältä Suomeen Erkka Mikkonen itki bussissa: "Pään tyhjentäminen Venäjästä tekee varmasti hyvää"

Ylen entinen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen suuntaa seuraavaksi Yhdysvaltoihin Kaliforniaan opiskelemaan journalismia. Hänen intohimonsa Venäjään syttyi yläkouluikäisenä Kouvolassa.

Erkka Mikkosen kirjeenvaihtajapesti Venäjällä päättyi – mieli on helpottunut, mutta haikea
Kirsi Lönnblad,
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kun Erkka Mikkonen oli kahdeksannella luokalla, hän päätti valita toisin.

– Valitsin venäjän valinnaiseksi kieleksi. Silloin fanitettiin paljon Amerikkaa ja halusin tehdä jotain päinvastaista. Se oli pientä kapinointia, Mikkonen kertoo.

Lukiossa opiskellessaan kouvolalainen Mikkonen innostui venäjän kielestä ja kulttuurista niin paljon, että suuntasi lukion jälkeen Tampereen yliopistoon opiskelemaan venäjän kieltä ja kulttuuria. Vuonna 2012 hän aloitti työt Ylen avustajana Moskovassa.

– Se oli unelmien täyttymys.

Mikkonen valittiin Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajaksi vuonna 2019. Mikkosen kausi päättyi muutama viikko stten ja hän palasi takaisin Suomeen.

Ylen Moskovan kirjeenvaihtapestin päättänyt Erkka Mikkonen valitsi venäjän valinnaisaineeksi, koska halusi oppia jotain muuta kuin kaikki muut. Kirsi Lönnblad tapasi toukokuussa Moskovasta kotiutuneen Erkka Mikkosen lapsuusmaisemissaan Kouvolassa.

Zaharovan tikunnokassa

Kolmivuotiskautensa aikana Mikkonen teki monipuolisesti juttuja ja raportteja Venäjältä.

Aikoinaan kansainvälistä huomiota herätti esimerkiksi Mikkosen ja Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan sanailu. Zaharova hermostui tiedotustilaisuudessa, kun Mikkonen kysyi homojen tilanteesta Tšetšeniassa.

Mikkosen viimeiset ajat Moskovassa täytyivät Venäjän aloittaman hyökkäyssodan selittämisestä. Mikkonen on halunnut kertoa sodan suurien linjojen ja politiikan lisäksi myös tavallisista ihmisistä.

– Myös isoista maailmanpoliittisista tilanteista voi kertoa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Kerroin esimerkiksi nuoresta miehestä, joka riitaantui vanhempiensa kanssa, koska he kannattivat hyökkäyssotaa, Mikkonen kertoo.

Mikkonen on kertonut myös esimerkiksi venäläisestä äidistä, joka pelkää armeijassa olevansa poikansa kuolleen Ukrainassa.

Lue lisää: Andrei, 33, menetti äitinsä Venäjän sotapropagandalle – "Meille opetettiin jo Neuvostoliitossa, että kaikki ovat meitä vastaan", äiti sanoo

Siirtolaiset Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, Valko-Venäjän puolella rajaa maanantaina
Erkka Mikkonen kuvasi marraskuussa 2021 siirtolaisia, jotka olivat leiriytyneet Bruzgin rajanylityspaikalle Valko-Venäjällä. Pikkilankaesteen takana näkyy puolalaisia sotilaita. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Lämpimiä kohtaamisia

Mikkosen mukaan venäläisiä ihmisiä on ollut helppo lähestyä, etenkin koska hän puhuu venäjää ja tuntee maan kulttuuria.

– Kohtaamiset ovat usein olleet todella lämpimiä, myös silloin, jos olemme olleet asioista eri mieltä.

Propagandan takia moni venäläinen ajattelee Ukrainan sodasta eri tavalla kuin länsimaissa ajatellaan.

– Moni venäläinen ei tiedä kokonaiskuvaa. Ja vaikka tietäisivätkin, niin harva haluaa uskoa, että se on totta. Totuuden kohtaaminen olisi iso ja vakava paikka.

Mikkonen kertoo, että joskus hänen olisi tehnyt mieli herätellä kadulla esimerkiksi gallupia tehdessään kohtaamiaan ihmisiä.

– Mutta se ei ole minun tehtäväni. Minun tehtävänäni oli kertoa asioista suomalaisille eikä käännyttää venäläisiä pois propagandasta.

Venäjä oli koti

Venäjä on ollut Mikkoselle koti. Hän on viettänyt siellä miltei 15 vuotta, eli liki puolet aikuisiästään.

– On tärkeää muistaa, että katsomme Venäjää melkein aina Putinin hallinnon kautta. Oikeasti siellä on paljon eri tavoilla ajattelevia ihmisiä. Venäjä ei ole yhtenäiskulttuuri, Mikkonen sanoo.

Hänelle venäläisessä kulttuurissa parasta on sosiaalisuus ja välittömyys.

– Venäjä on opettanut minut olemaan spontaanimpi. Kaikkea ei tarvitse suunnitella niin tarkkaan, vaan asiat loksahtavat aika usein paikoilleen ilman hirveää suunnitteluakin.

Sotilaita paraatissa Punaisella torilla
Erkka Mikkonen oli paikalla Moskovan Punaisella torilla 9. toukokuuta, kun siellä vietettiin Venäjän voitonpäivän juhlaa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Yhden aikakauden loppu

Mikkosen kausi kirjeenvaihtajana päättyi 9. toukokuuta Moskovan Punaiselle torilla järjestettyihin Venäjän voitonpäiväjuhliin. Juhlaparatiissa Venäjä perinteisesti marssittaa esiin tuhansia sotilaita, raskasta sotakalustoa ja jopa ydinaseiden laukaisemiseen tarvittavaa kalustoa.

Vaikka ennakkoon pelätty juhla presidentti Vladimir Putinin puheineen jäi tänä vuonna ennakoitua vaisummaksi, kertoo Mikkonen, että päivä oli pitkä ja raskas.

– Kun sen päätteeksi hyppäsin yöjunaan, tunsin, että olin antanut kaikkeni.

Erkka Mikkosen kirjeenvaihtajakausi päättyi Venäjän juhliman voitonpäivän iltana. Sen jälkeen hän pakkasi laukkunsa ja hyppäsi Pietariin vievään yöjunaan. Ennen unta Mikkonen soitti hytistään Uutispodcastin Heikki Valkamalle ja summasi ajatuksiaan Venäjän muutoksesta.

Itku tuli vasta myöhemmin, linja-autossa matkalla Pietarista Suomeen. Mikkonen istui bussissa omassa maailmassaan muiden ihmisten keskellä ja katsoi ikkunasta, kun Pietari jäi taakse.

– Mietin, että tämä on yhden aikakauden loppu, enkä tiedä, koska pääsen palaamaan Venäjälle.

Seuraavaksi Mikkosen suuntana on Yhdysvallat. Mikkonen lähtee vuodeksi Kaliforniaan opiskelemaan journalismia Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamalla stipendillä.

– Pään tyhjentäminen Venäjästä joksikin aikaa tekee varmasti hyvää. Uskon, että Kaliforniassa vietetyn vuoden jälkeen tulen tavalla tai toisella palaamaan Venäjän pariin, Mikkonen sanoo.

Lue lisää:

Venäjän ulkoministeriö jatkaa Ylen toimittajan arvostelua Facebookissa – "Venäjäksi sitä kutsutaan jänistämiseksi"

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtajana kesällä aloittava Heikki Heiskanen: On vaikea ennustaa, millainen tilanne silloin vallitsee

Suosittelemme