Hyppää sisältöön

40 000 askelta on tavallinen päivälukema, kun Tarja Anttila ja Jani Antila vaeltavat Suomen soilla – heidän tavoitteensa on suoluonnon pelastaminen

Metsäalan asiantuntijat jalkautuvat kymmenille suojelusoille tänä kesänä. Aineiston pohjalta Metsähallituksen Luontopalvelut suunnittelee vesienpalautuksen yhteistyössä maanomistajien kanssa. Suot kärsivät metsäojitusten aiheuttamasta kuivuudesta.

Tutustu videolla suoluonnon kartoittajien työhön Halsuan Taskunevalla. Taskunevan huikeat aapasuot saivat suojelustatuksen 1. toukokuuta 2022. Yle Kokkolan toimittaja Juha Kemppainen vietti päivän suolla asiantuntijoiden mukana.
Juha Kemppainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tarja Anttila ja Jani Antila nousevat metsäautotien laitaan pysäköidystä autosta, laittavat kumisaappaat jalkaan ja suuntaavat mittalaitteiston kanssa muutaman sadan metrin päässä avautuvalle Halsuan Taskunevalle Keski-Pohjanmaalla.

Toukokuussa 2022 suojeltu Halsuan Taskuneva.
Halsuan Taskuneva sai suojelusuon statuksen 1. toukokuuta 2022. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Täältä metsäalan asiantuntijaorganisaatio Tapion asiantuntijat keräävät tietoa muun muassa alueen vesien käyttäytymisestä.

On keskiviikko. Alkuviikko työparilla on kulunut Kainuun soilla Puolangalla ja Kajaanissa. Ennen Taskunevaa kasassa on jo vajaat 40 000 askelta suomalaisen suoluonnon hyväksi.

Tänä kesänä Tapio kartoittaa 45 suota. Aineiston pohjalta Metsähallitus suunnittelee, miten vesi palautetaan soille.

Metsähallituksen suunnittelija Jari Vähäsalo.
Metsähallituksen suunnittelija Jari Vähäsalo ottaa kopin Tapion keräämästä aineistosta ja suunnittelee sen pohjalta Taskunevan vesien palauttamisen. yhteistyössä maanomistajan kanssa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Taskunevalla on mukana myös Metsähallituksen suunnittelija Jari Vähäsalo. Hänen arvionsa on, että Halsualla käytännön toimet toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana.

Vuonna 2030 vesien palautus pitäisi olla toteutettuna noin 400 kohteessa eri puolilla Suomea. Vesien palauttaminen suojelusoille on osa Helmi-hanketta.

Lisää aiheesta: Luontoa kunnostetaan miljoonilla euroilla tulevina vuosina – Tähtäimessä auttaa satoja uhanalaisia lajeja ja elinympäristöjä

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun maanantaihin 30.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme