Hyppää sisältöön

Äänekoskella puristetaan sellusta muovin korviketta – Metsä Groupin ja Valmetin uusi koetehdas on käynnistynyt

Testausvaiheessa oleva laitos valmistaa puukuituun perustuvia pakkauksia, joilla voidaan korvata esimerkiksi muovipakkauksia.

Äänekosken biotuotetehdas
Uusi koetehdas sijoittuu Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueelle. Kuva: Isto Janhunen /Yle
Aino Ässämäki

Äänekoskella on käynnistetty uusi 3D-kuitutuotteita valmistava koetehdas. Metsä Group ja Valmet kertoivat vuoden 2020 lopulla investoivansa koetehtaaseen yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.

Tehtaalla tuotetaan valmiita pakkauksia suoraan märästä sellusta ilman välivaiheita. Muotoon puristetuilla kuitupakkauksilla voidaan korvata muovia esimerkiksi ruuan pakkaamisessa. Koetehdas työllistää tällä hetkellä noin kymmenen henkilöä.

Koetehtaalla alkoi nyt muutaman vuoden mittainen testaus- ja kehitysvaihe. Jos testausvaihe onnistuu, Metsä Group harkitsee suuremman tuotantolaitoksen rakentamista.

– Kuitupakkauksemme on merkittävä uusi avaus maailman pakkausmarkkinoilla. Tuotteissamme uutta on esimerkiksi kerrosrakenne, joka mahdollistaa raaka-aineita ja energiaa säästävän valmistuksen pitkälle automatisoidussa tuotantoprosessissa. Kerrosrakenteen avulla tuotteet ovat myös helposti muokattavissa eri käyttötarkoituksiin, sanoo projektijohtaja Jarkko Tuominen Metsä Groupin tiedotteessa.

Myös Valmet on tyytyväinen yhteistyöhön.

– Näemme muottivalosteknologian mahdollisuudet erinomaisina tulevaisuuden pakkausratkaisuna. Tämä on hyvä esimerkki Valmetin uuden teknologian kehityskyvystä, ja olen erityisen ylpeä miten olemme kyenneet hyödyntämään laajaa prosessiosaamistamme hankkeessa, sanoo Valmetin kartonki- ja paperikoneliiketoimintayksikön johtaja Petri Rasinmäki.

3D-kuitu on uusiutuva, kierrätettävä ja biohajoava. Äänekosken tehdasintegraatissa testataan parhaillaan myös puupohjaisen tekstiilikuidun valmistusta.

Lue lisää

Metsäjätit tahkoavat kovaa tulosta sellulla ja kartongilla – jatkossa puun pitäisi taipua kankaaksi, pullomuoviksi ja akkumateriaaliksi

Puukuitupakkauksia valmistava koetehdas kohosi harjakorkeuteen Äänekoskella

Metsä Spring ja Valmet rakentavat kuitutuotteen koelaitoksen Äänekoskelle

Suosittelemme sinulle