Itä-Suomen teiltä löytyi runsaasti huonokuntoisia mopoja toukokuun 13. ja 15. päivän välillä tehdyssä tehovalvonnassa. Valtaosassa liikenteen mopoista oli vikaa, muun muassa mopojen jarruissa, valoissa ja renkaissa. Se saa kysymään, miksi niin monen nuoren mopo on huonokuntoinen.
Iisalmen keskustassa näkyy kesäisenä iltapäivänä vain yksittäisiä mopoja, mutta ABC:n parkkipaikalle kurvaa musta traktorimönkijä ja kolme nuorta. Kuskina toimii 15-vuotias Esko Lehtonen.Hän kertoo vaihtaneensa hiljattain mopon traktorimönkijään, koska harrastaa motocrossia.
– Motocrosspyörissä on niin paljon enemmän tehoja kuin mopoissa, niin mopo tuntui tylsältä. Traktorimönkijään mahtuvat kaveritkin kyytiin ja hytti on lämmin talvellakin, Lehtonen perustelee.
Lehtosen mielestä mopojen huonon kunnon taustalla on osaamisen puutetta ja ehkä piittaamattomuutta.
– Ehkä ei jakseta pitää hyvää huolta mopoista, tai ei osata pitää niistä hyvää huolta, arvelee Lehtonen.
Lehtonen on itse saanut apua mopon huoltoon kotoa eli ongelmia mopon huoltojen kanssa ei ole ollut.
Poliisi: mopojen huoltoja laiminlyödään, eivätkä huollot voi olla yksin nuorten vastuulla
Poliisin mukaan mopojen huonokuntoisuuden syynä on tekemättä jääneet huollot ja kunnon tarkastukset. Itä-Suomi ei ole mopojen huonokuntoisuudessa poikkeus: samankaltaisia huomioita on ollut mopoista muuallakin päin Suomea.
– Valitettavasti on käynyt niin, ettei mopoja ole tarkastettu yhdessä vanhempien kanssa ennen ajoa nyt kauden alussa. Siten mopot ovat viallisina päätyneet tuonne tieliikenteeseen, komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisilaitokselta pohtii.
Porokan mukaan mopo ostetaan usein yhdeksi kesäksi ja huollot jäävät tekemättä. Varsinaista katsastusta mopot eivät vuosittain vaadi.
Monelle nuorelle ja vanhemmalle tulee yllätyksenä, että mopoissakin on uusittava kuluvia osia. Vanhemmilla ei ole välttämättä tietotaitoa skoottereiden ja mopojen korjaamiseen.
– Jos korjaamiseen vaadittavaa taitoa ei vanhemmilla ole, mopokin tulisi viedä huoltoon ammattilaiselle kuten autokin viedään. Esimerkiksi jarruviat ovat todella vaarallisia, eikä niitä toivoisi näkevän, Porokka sanoo.
Samoilla linjoilla mopojen korjaustaitojen puuttumisesta on mopoilijoiden valtakunnallisesti toimivan edunjärjestön Mopoilevat nuoret ry:n puheenjohtaja Roni Suorela.
– Oman kokemukseni mukaan aiemmin osatut kädentaidot ovat katoamassa, eli korjaamistaidot eivät enää siirry vanhemmilta lapselle. Mopojen kunto on päässyt sitä kautta laskemaan, Suorela pohtii.
Mopojen korjauspajat ovat paikkoja, joissa mopoa pääsee korjaamaan ohjattuna
Mopoilevat nuoret ry:n Roni Suorelan mukaan poliisilta saatu sakko ei ole välttämättä paras tapa puuttua mopojen huonokuntoisuuteen. Sen sijaan mopojen ohjatut korjauspajat ovat ennaltaehkäisevää ja toimivampaa ruohonjuuritason työtä.
Korjauspajoja on ympäri Suomea, mutta ei vieläkään välttämättä riittävän kattavasti.
Ylä-Savossa mopokerhotoimintaa ja mopojen moottoripaja-kerhoja järjestää muun muassa Iisalmen Nuorison Tuki ry eli Intry. Koronatauon jälkeen nuoria on käynyt kerhossa paikoin harvakseltaan. Moni kerhossa käyvä nuori on vielä mopokortiton ja alle 15-vuotias.
Myös moottoripajan ohjaajalla Jari Hartikaisella on näkemys siitä, miksi Itä-Suomen liikenteen mopoista on löytynyt poliisin tehovalvonnassa vikoja.
– Mopoihin jää vikoja, kun niiden rakennetta lähdetään muuttamaan, vaikka taidot eivät riitä kasaamisvaiheessa, Hartikainen summaa.
Moottoripajassa voi opetella ohjaajan neuvomana mopojen huolto- ja korjaustaitoja.
– Monen meidän kerhossa käyvän nuoren mopo on enemmän pitkäaikainen projekti. Useimmat kerhossa korjattavat mopot eivät ole liikenteessä, sanoo Hartikainen.
Voit keskustella aiheesta 28.5.2022 kello 23:een saakka.
Lue myös: