Hyppää sisältöön

Vaativa käsittely tekee korvasienestä vähän käytetyn – Arktisten Aromien toiminnanjohtajan mukaan kaupallinen käyttö voisi olla parempaakin

Eteläisesä Suomessa korvasieniä on kerätty jo jonkun aikaa, mutta Kainuussa sesonki on vielä tulossa, vaikka monet poimijat ovat jo korvasienisaaliiden kuvia someen jakaneetkin.

Huonokuntoinen korvasieni.
Korvasienikauden kesto vaihtelee viikosta muutamaan viikkoon. Kuva: Matti Myller / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korvasienten kaupallinen käyttö voisi olla parempaakin, mutta sienen käyttöön vaikuttaa myrkyllisyys ja keruukauden kesto.

– Korvasientä kyllä kerätään jonkin verran kaupallisesti, mutta se ei ole käytetyimpiä sieniämme. Sitä menee ravintoloihin, mutta se ei ole vahvimpia kaupallisia sieniä, koska se vaatii käsittelyn, sanoo Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Suomen 500:ta syötävästä sienilajista korvasieni on esikäsittelemättömänä erittäin myrkyllinen. Myrkyllinen gyromitriini haihtuu korvasienestä keittämisen aikana.

Jokaista sienilitraa kohden tulee kuumentaa kolme litraa vettä. Korvasieniä pitää keittää viisi minuuttia ja huuhdella huolella keittämisen jälkeen.

Keittoprosessi pitää tehdä kaksi kertaa, jotta kaikki myrkky saadaan turvallisesti poistettua.

– Sitä vähän pelätäänkin sen myrkyllisyyden vuoksi. Pitää ottaa huomioon, että kun korvasieniä keitetään, niin se höyrykin on myrkyllistä.

Eteläisessä Suomessa korvasieniä on kerätty jo jonkun aikaa, mutta Kainuussa sesonki on vielä tulossa, vaikka monet poimijat ovat jo korvasienisaaliiden kuvia someen jakaneetkin.

– Nyt on ollut ihan mukavasti kosteutta maaperässä, vielä tarvitaan lämmintä,

Korvasienikauden kesto vaihtelee viikosta muutamaan viikkoon ja se voi mennä nopeastikin ohi, jos on kuivaa ja kuumaa.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme