Hyppää sisältöön

Utsjoki toivoo valtiolta tukea Tenojokivarren pyöräilyreitille – lohenkalastuskielto vei miljoonien matkailutulot

Utsjoelle on tulossa jo toinen lohestuksen täyskieltokausi, mikä tarkoittaa miljoonien tulonmenetystä alueelle. Nyt kunnassa mietitään, voisiko pyöräily Tenon kauniilla reitillä houkutella matkailijoita.

Teno kalastuskauden alussa 1.6.2020
Lohenkalastuskielto on hiljentänyt Tenojokilaakson. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Utsjoki ajautui äkillisen rakennemuutoksen kunnaksi viime keväänä Tenon lohestuskiellon seurauksena. Nyt luvassa on jo toinen lohestuskieltokesä.

Utsjoen kunta vetoaa valtioneuvostoon, jotta se aloittaisi pikaisten tukitoimien valmistelun Utsjoelle lohestuskiellosta aiheutuvien merkittävien taloudellisten menetysten korvaamiseksi.

– Utsjoen talousalueelle Teno on tuonut viiden miljoonan euron tulot vuodessa. Tästä voi nopeasti laskea, että nyt on jo kymmenen miljoonan euron vaje ja se näkyy ihmisten elämässä suoraan ja vakavasti, sanoo kunnanjohtaja Taina Pieski.

Pieskin mukaan Utsjoen tärkein kehittämiskohde on nyt Suomen kauneimmaksi tieksi äänestetyn Tenontien, seututie 970 parantaminen. Tyrehtyneen lohimatkailun tilalle on kehitettävä uutta toimintaa.

– Meillä on suunnitelma, että tehdään tästä kansainvälisen tason pyöräreitti. Maisemat ovat omasta takaa, lisäksi huolehditaan, että siellä on palveluita pyöräilijöille. Ja Utsjoelta kun ajaa Nuorgamiin, sieltä voivat innokkaimmat jatkaa Norjaan ja Jäämerelle asti.

Synkkyyteen ei ole kuitenkaan vaivuttu

Utsjoella virittäydytään kesään kuitenkin toiveikkaissa tunnelmissa.

Kunnassa vietetään parhaillaan Hyvän mielen viikkoa. Tapahtuman järjestää Utsjoen kunnan ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Käsityö- ja matkailuyrittäjyyden yhteiset mahdollisuudet -hanke.

Luvassa on monenlaista ohjelmaa, muun muassa näyttelyitä, työpajoja, liikuntaa, elokuvia sekä markkinat. Tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.

Lue myös:

Utsjoen kunta pyytää valtiota apuun lohenkalastuksen kieltämisen vuoksi – kunnanjohtaja: "Teno on meidän lakkautettu tehdas"

Saamelaiskäräjät pitää kyttyrälohta "totaalisena ekokatastrofina" ja haluaa sen haitallisten vieraslajien listalle

Utsjoen ennätyksellinen matkailukesä vaihtui huoleen tulevasta: miten selvitä ilman matkailun koronabuustia ja lohenkalastusta?

Suosittelemme