Hyppää sisältöön

Korona sai suomalaiset tungeksimaan jäätelöautoille ja suosio jäi päälle – jätskikesä alkaa kovin myyntiodotuksin

Jätskiauton myyjä Harri Taattola vie jäätelökassia autosta asiakkaille.
Harri Taattola (vas.) ajaa yhtä Joensuun seudun jäätelöautoista. Hänen mukaansa asiakasmäärä on viime vuosina lisääntynyt. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Petri Karvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korona-ajan poikkeusolot toivat merkittävän myyntipiikin jäätelöautoille. Asiasta kertoo alan ainoa valtakunnallinen toimija, Suomen Jätskiauto Oy.

Suurimmassa osassa Manner-Suomea toimivan Jätskiauton myynti kasvoi ensimmäisenä koronavuonna eli vuonna 2020 peräti 60 prosenttia. Viime vuonna trendi jatkui hieman alle kymmenen prosentin kasvulla.

Yhtiön liikevaihto on kivunnut buumin myötä yli viiden miljoonan euron. Se on parisen miljoonaa enemmän kuin ennen koronaa.

– Emme ole levittäytyneet uusiin kuntiin, mutta olemme alkaneet ajaa suosittuja reittejä aiempaa tiheämmin. Moni perhe on selvästi taas tottunut jäätelöautolla käymiseen, toimitusjohtaja Veijo Laitinen kertoo.

Kauniilla säällä kauppa käy

Tältä vuodelta Suomen Jätskiauto odottaa maltillista kasvua. Yhtiön vajaat 60 autoa aloittivat reiteillään kiertämisen maaliskuussa, ja ensimmäiset tiedot myynnistä ovat lupaavia.

Kaupunkien ydinkeskustoissa jäätelöautot eivät kierrä, sillä siellä markkinoita hallitsevat jäätelökioskit. Niistä suurin osa avaa ovensa touko-kesäkuussa.

Ulla Maija Virta, jonka aurinkolaseista heijastuu keltainen jäätelöannos.
Joensuulainen Ulla Maija Virta kävi herkuttelemassa mango-melonijäätelöllä kioskilla alkuviikosta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Kilpailu on kovaa. Kojuja on paljon ja tuntuu, että ne vain lisääntyvät kesä kesältä, joensuulaisen Nikolai Jäätelöt Oy:n yrittäjä Mari Tahvanainen kertoo.

Tahvanainen on ollut jäätelöalalla vajaat kolme vuotta. Hän on huomannut, että sää vaikuttaa olennaisesti jäätelön menekkiin. Samoilla linjoilla on kivenheiton päässä sijaitsevan Ylisoutajan jäätelökioskin yrittäjä Anton Sutinen, joka seuraa keskikesällä säätiedotuksia tunnin välein.

Anton Sutinen seisoo jäätelökioskinsa edessä.
Yrittäjä Anton Sutinen seuraa tarkkaan sään vaikutuksia jäätelökioskinsa myyntiin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Eniten jäätelöä menee, kun on 18–22 astetta lämmintä ja alle kolmen sekuntimetrin tuuli. Myös edellisen päivän ilmanpaineella näyttäisi olevan myyntiin vaikutusta, Sutinen sanoo.

Kaksi isoa hallitsee kojuja

Suomen jäätelökioskimarkkinoita hallitsevat Pingviinin ja Ingmanin kojut. Niiden lisäksi herkuttelijoista kilpailevat yksityiset kioskit ja useat pienet ketjut.

Keltaista jäätelöä kupissa.
Jäätelötehtaat kehittävät joka kesäksi uusia makuja. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Jäätelökioskien löytämiseen on kehitetty Suomessa useita mobiilisovelluksia. Niiden kehittäjät arvioivat Ylelle, että jätskiä myy koko maassa noin 500-1000 kojua.

– Erottautuminen on olennaisen tärkeää. Pitää olla uusia tuotteita, mutta myös palvelulla ja persoonallisuudella on mahdollista lisätä myyntiä, Anton Sutinen näkee.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 27.5. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

Suolainen ja makea toimivat aina, mutta söisitkö pehmistä sipseillä? Jäätelömaailman pellepeloton on kokeillut tätäkin, sillä pelkkä vanilja ei riitä

Korona nosti tutut jäätelöt suosioon, mutta pakastealtaissa tilaa saavat myös vegaanisuus ja hyvinvointi – mihin jätskinsyöjäryhmään kuulut?

"Tididididii, tididididii, tidintti dintti dii!" – Vaaleansiniset jäätelöautot ajoivat 1990-luvun jäätelösotaa

Suosittelemme