Hyppää sisältöön

Yle seurasi Naton harjoitusta Yhdysvaltain lentotukialuksella – "Tarkkailemme Venäjän sukellusveneiden liikkeitä"

Ydinkäyttöinen Harry S. Truman lentotukialus työllistää 5 000 ihmistä ja toimii hermokeskuksena Naton Välimerellä järjestettävässä valmiusharjoituksessa. Toimittajamme pääsi seuraamaan harjoitusta paikan päälle.

Ylen Rikhard Husu raportoi Naton Neptune Shield -harjoituksesta lentotukialuksen kannelta.
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

VÄLIMERI Ääni lentotukialus USS Harry S. Trumanin kannella on korvia huumaava. Meneillään on Naton lipun alla suoritettava Neptune Shield -harjoitus, jossa hiotaan liittolaisten kykyä toimia yhdessä haastavissa olosuhteissa.

Itämerellä ja Välimerellä pidettäviin harjoituksiin osallistuu Yhdysvaltain ohella parisenkymmentä Nato-maata. Liittolaiset harjoittelevat muun muassa lähitulituen antamista ilmasta ja sukellusveneiden torjuntaa.

– Jokainen osallistuva maa tuo mukanaan omat kykynsä ja näkökulmansa, laivaston lentoupseeri Jeannette Lazzaro kuvailee Ylelle.

Hävittäjälentäjä Jeannette Lazzaro.
Hävittäjälentäjä Jeannette Lazzaro kehuu yhteistyötä liittolaisten kanssa. Kuva: Rikhard Husu / Yle

Yhdysvaltalaiset lentäjät ovat muun muassa harjoitelleet Espanjan Harrier-hävittäjien kanssa. Harry S. Trumanin miehistö on myös harjoitellut yhteistyötä Ranskan ja Italian lentotukialusten kanssa.

Ranskalaiset Rafale-hävittäjät ovat esimerkiksi harjoitelleet laskeutumista Harry S. Trumanille. Yhdysvaltalaiset hävittäjät ovat puolestaan harjoitelleet laskeutumista Ranskan lentotukialukselle.

Kelluva kaupunki keskellä Välimerta

Naton Neptune Shield -valmiusharjoituksen keskiössä on ydinkäyttöinen Harry S. Truman lentotukialus. Truman on yksi Yhdysvaltain yhteensä yhdestätoista lentotukialuksesta.

Lentotukialuksia on myös muun muassa Britannialla, Kiinalla, Ranskalla, Italialla ja Espanjalla. Kymmenien hävittäjien tukikohtana toimivat alukset ovat miljardi-investointeja, ja siksi niitä on vain isoilla mailla.

Lentotukialus USS Harry S. Trumanin kansi.
Työ lentotukialuksen kannella on intensiivistä. Kuva: Jeroen Mortier / Yle

Lähes 5 000 hengen miehistöllään Truman-alus on kuin kelluva kaupunki. Kuukausien pituisiin operaatioihin sisältyy niin työtä kuin vapaa-ajanviettoa. Millaista on siis arki jättimäisellä aluksella?

– Elämä täällä ei poikkea kummemmin tavallisesta päivätyöstä. Kun vuoro on valmis, voi palata omien harrastusten pariin, lentokoneasentaja Robert Rubano kertoo.

– Katsomme elokuvia ja pelaamme tietokonepelejä. Monet käyvät kuntosalilla tai harrastavat eri urheilulajeja. Aluksella on myös tarjolla tanssin opetusta, hän jatkaa.

Ukrainan sota varjostaa harjoitusta

Toukokuun loppuun kestävä Neptune Shield -valmiusharjoitus on osa Naton Neptune-harjoitusten sarjaa. Harjoitusten aikana USS Harry S. Truman on poikkeuksellisesti ollut Naton komennossa.

Neptune-harjoituksia suunniteltiin jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Huoli Venäjän toiminnasta varjostaa kuitenkin harjoitusta.

– Vertaamme Venäjän kyvykkyyksiä omiimme ja pyrimme vastaamaan siihen, mitä he mahdollisesti tekevät, aluksen komentaja Curt Renshaw toteaa.

Kontra-amiraali Curt Renshaw.
Kontra-amiraali Curt Renshaw kehuu Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyötä. Kuva: Rikhard Husu / Yle

Kontra-amiraali Renshawn mukaan liittolaiset pitävät muun muassa tarkasti silmällä, missä Venäjän sukellusveneet liikkuvat. Harjoituksilla halutaan myös ehkäistä liittolaisiin kohdistuvia uhkia.

– Katsokaa ympärillenne. Olisi hyvin harkitsematonta hyökätä kimppuumme tai kohdistaa aggressioita liittolaisiamme kohtaan, Renshaw sanoo.

Suomen puolustusta arvostetaan

Suomessa keskustelu Natosta on käynyt kuumana viime kuukausina. Prosessi Suomen ja Ruotsin hyväksymisestä puolustusliiton jäseniksi käynnistyi virallisesti viime viikolla, kun Suomi jätti Ruotsin kanssa hakemuksen puolustusliittoon liittymisestä.

Kontra-amiraali Renshaw ei ota kantaa meneillään oleviin neuvotteluihin, mutta toteaa yleisesti Suomen olevan Yhdysvaltain näkökulmasta arvostettu kumppani, jolla on kyvykäs puolustus.

– Suomen asevoimien kyvyt ja kokemukset tulevat vain vahvistamaan meitä, Renshaw sanoo Ylelle.

Hävittäjälentäjä Jeannette Lazzaro on myös seurannut Suomen ja Ruotsin tietä kohti Natoa.

– Olisi mahtavaa saada heidän osaamisensa osaksi kumppanuuttamme, hän sanoo.

Lue lisää:

Suomalaiset Naton suurharjoituksessa Pohjois-Norjassa – prikaatikenraali Manu Tuominen: "Harjoitusolot haastavat"

Naton miinantorjunta-alusosasto harjoittelee Turussa Merivoimien kanssa

Merivoimat käynnistää tänään useita harjoituksia Itämerellä – mukaan liittyy myös joukkoja Ruotsin ja Yhdysvaltojen merivoimista

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 26.5 klo 23:een asti.

Suosittelemme