Hyppää sisältöön

Kun Nikolai Alho teki sopimuksen Kreikkaan, Tim Sparvilta tuli salamana pitkä viesti – "Jos tarviit joskus jeesiä, niin tässä on muutama tyyppi"

Huuhkajien Nikolai Alho teki viime tammikuussa sopimuksen Kreikan Superliigassa pelaavan Volos FC:n kanssa. Hän on saanut Kreikassa hyvin peliaikaa.

Nikolai Alho Huuhkajien paidassa.
Nikolai Alho MM-karsintaottelussa Ukrainaa vastaan viime lokakuussa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press
Petri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajien laitapuolustaja Nikolai Alho on pelannut alkuvuoden Kreikan Superliigassa. Se on suomalaispelaajille hieman harvinaisempi valinta, mutta Alho on ollut tyytyväinen.

– Tammikuussa tuli sopimus sinne ja olen päässyt pelaamaan paljon. Joukkuekaverit, koutsit ja kaikki ovat ottaneet tosi hyvin vastaan. On tullut paljon luottoa ja esitykset ovat olleet hyviä, Alho kertoo.

Myös Alhon perhe on mukana Kreikassa. Alho on hieman alle kolmevuotiaan tytön isä.

– Kentän ulkopuolella myös perhe ja pikkuinen viihtyy. Sekin on ollut tärkeää faijana totta kai. Eikö se niin ole, että kun himassa kaikki on hyvin, niin sitten kaikki on hyvin, naurahtaa Alho.

Kreikkalainen futiskulttuuri on välillä hurjaa: "Siellä oli joku puukotus"

Lieneekö syynä maineeltaan hurjan futiskulttuurin maa, mutta kovinkaan moni suomalaispelaaja ei ensimmäiseksi lähde etsimään itselleen pelipaikkaa Kreikasta. Toki siellä on suomalaisiakin pelannut: muun muassa molemmat Hetemaj'n veljekset, Joonas Kolkka, Robin Lod ja Tim Sparv.

– Minulla ei ole oikeastaan vielä mitään hulluja tarinoita, mutta olen kyllä kuullut niitä. Muistan, kun kirjoitin sopimuksen sinne, niin samana päivänä Tim Sparv laittoi onnittelut ja sitten sieltä tuli pitkä viesti, että jos tarviit joskus jeesiä, niin tässä on muutama tyyppi.

– Fanikulttuuri Kreikassa on ihan ennennäkemätöntä. Siellä on isoissa matseissa aika hullu meininki. Tänä vuonna oli tosi huono sattuma, että siellä oli joku puukotus. Se ei ole kovin mukavaa. Itsellä on mennyt kaikki melko rauhallisesti tähän asti.

Alho on saanut uudessa seurassaan hyvin peliaikaa. Hän pitää sitä ehkä tärkeimpänä asiana. Myös pelirytmi on erilainen kuin Suomessa.

– Suomessa kun pelejä on viikonloppuna ja keskellä viikkoa, niin siinä ei kauheasti kerennyt treenaamaan. Mutta Kreikassa matsi on kerran viikossa, aina lauantaina tai sunnuntaina, niin siellä saattaa alkuviikosta olla pari treeniä per päivä ja sitten aletaan vähentää.

Huuhkajapuolustus tuntee toisensa

Maajoukkueessa Huuhkajien puolustuksessa on ollut menossa sukupolvenvaihdos. Osa pelaajista on tuttuja toisilleen jo nuorten maajoukkueista.

– Tässä on tullut muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana, mutta mielestäni olemme aika hyvin hitsautuneet yhteen. Toki taas on uusia pelaajia mukana, kertoo Alho joka viime kaudella pelasi Unkarin liigassa.

– Olen aina sanonut, että suomalaisilla on sellainen nöyrä mentaliteetti. Se jotenkin yhdistää meitä kaikkia, että kaikki haluaa pelata joukkueen eteen ja kaikista tärkeintä on viedä tätä Suomi-futista eteenpäin. Sitä me ollaan tässä tehty ja on siistiä olla tässä mukana.

29-vuotias Alho on pelannut Huuhkajissa 18 maaottelua. Hän oli mukana viime kesän EM-joukkueessa.

– Olemme menneet pelillisesti eteenpäin. Jos verrataan viiden vuoden takaista siihen, mihin me pystymme nyt.

Heti perään Alho sanoo, että kehitettävääkin riittää.

– Olen paljon puhunut sellaisesta pelirohkeudesta, yksilön rohkeudesta tuoda omia asioita siihen joukkuepelaamiseen. Se varmasti jatkossa auttaa, että pelaajat tuovat rohkeutta ja positiivista energiaa sinne kentälle. Se tarttuu myös muihin.

Suomi pelaa Kansojen liigan ensimmäisen pelinsä 4. kesäkuuta Helsingin olympiastadionilla Bosnia-Hertzegovinaa vastaan. Yle näyttää Huuhkajien ottelut suorana.

Lue myös:

Huuhkajissa vuosi sitten debytoinut Jasin Assehnoun pohtii, edustaako jatkossa Suomea vai Marokkoa – "Hän haluaa vähän miettiä kesän yli"

Joel Pohjanpalo päätyi yllättävällä tavalla Turkkiin ja palkka tuplaantui – "Viime viikolla fanit vihasivat minua, nyt kaikki rakastavat"

Anssi Suhoselle, HSV:lle ja Pikkuhuuhkajille valtava takaisku – komean läpimurron tehneen suomalaispelaajan pohjeluu murtunut

Anssi Suhonen muutti 16-vuotiaana Saksaan ilman kielitaitoa – kurinalaiset vuodet suurseurassa koulivat hänestä Huuhkajille tulevaa supertähteä

Suosittelemme