Hyppää sisältöön

NHL-seuran kapteeni kannusti olutpullot kädessään toisessa joukkueessa pelaavaa veljeään – Teemu Selänne ihmettelee kritiikkiä: "Aina joku marisee"

Tkachukien kuuluisa kiekkoperhe on noussut NHL-kevään hitiksi. Calgaryn Matthew Tkachuk ihastuttaa kaukalossa ja hänen veljensä Brady Tkachuk katsomossa.

Brady Tkachuk istuu katsomossa Calgary- ja Edmonton-fanien keskellä.
Brady Tkachuk Calgary-fanien keskellä. Kuva: Sergei Belski-USA TODAY Sports
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikki alkoi Calgaryn ja Dallasin pudotuspelisarjan seitsemännestä ottelusta. Kamerat poimivat Flamesin päätykatsomosta Ottawa Senatorsin 22-vuotiaan kapteenin Brady Tkachukin perheineen. Tkachuk eläytyi ja juhli näyttävästi isoveljensä Matthew Tkachukin edustaman Calgaryn maaleja ja voittoa.

Ottelun jälkeen Tkachuk muun muassa nosti hartioilleen veljensä fanipaitaa käyttäneen pikkupojan.

Saaga sai lisää kierroksia Calgaryn toisen kierroksen pudotuspelisarjan avausottelussa Edmontonia vastaan. Ajoittain kolmeakin olutpulloa samanaikaisesti hallussaan pitänyt laitahyökkääjä poseerasi kameroille, jakoi nimikirjoituksia, juhli näyttävästi maaleja ja huudatti yleisöä, minkä ehti. Illan kruunasi isoveljen iskemä hattutemppu.

Viimeistään Calgaryn 9–6-voittoon päättyneen ottelun jälkeen otsikot pyörivät Tkachukin perheen ympärillä.

– Luulen, että fanit ovat pitäneet energiasta, jota olen tuonut tänne, Brady Tkachuk nauroi tv-haastattelussa.

Brady Tkachuk kertoi myöhemmin kanadalaiselle Sportsnetille vanhempiensa puhuneen hänet mukaan otteluun. Calgaryn pelipaitaa Ottawan kapteeni ei kuitenkaan suostunut päällensä pukemaan. Veljesten isä on Keith Tkachuk, yksi NHL-historian parhaista amerikkalaispelaajista.

Brady Tkachuk lähikuvassa.
Brady Tkachuk on Ottawa Senatorsin kapteeni. Kuva: Getty Images
Matthew Tkachuk luistelee jäällä.
Matthew Tkachuck on rohmunnut 11 pudotuspelistä tehot 4+6=10. Kuva: NHLI via Getty Images

– Sanoin ensin, että en voi tehdä sitä, pelaan toisessa joukkueessa, mutta he puhuivat minut ympäri. En odottanut tällaista reaktiota. Calgaryn vaatteita en suostunut pukemaan, koska haluan edustaa Senatorsia, Tkachuk totesi.

Laineet lyövät korkealla

Oli alusta asti selvää, että nuorin Tkachuk löytäisi itsensä isoista otsikoista. Etenkin, kun käsillä on legendaarinen Albertan taisto kahden kanadalaisseuran välillä. Vaikka julkisuudessa on enimmäkseen kerrottu hyvän mielen tarinaa liittyen kiekkohulluun perheeseen, jotkut ovat myös kyselleet, voiko toisen joukkueen kapteeni ilakoida kilpailijan fanikatsomossa.

– Jokainen voi esittää mielipiteensä, mutta viime kädessä olen vain normaali jätkä tukemassa veljeäni ja juhlimassa tämän tekemiä maaleja, Tkachuk vastasi.

Samoilla linjoilla on Tkachukin suomalainen joukkuekaveri, Ilves-taustainen Lassi Thomson.

– En usko, että Ottawassa on tästä kukaan mieltään pahoittanut. Jos on, asiat ovat huonosti. Nyt on kesä ja jätkien pitää voida mennä ja nauttia, Thomson sanoo.

Lassi Thomson.
21-vuotias puolustaja Lassi Thomson pelasi päättyneellä kaudella 16 ottelua Ottawan paidassa. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images

Thomson on tunnistanut joukkuetoverikseen televisiossa näkyneen pirskahtelevan iloisen tyypin.

– Kaikki tämä sopii hyvin siihen kuvaan, mikä minulla on hänestä. Brady on hauska tyyppi, joka antaa vain mennä. Ei sitä kiinnosta yhtään, tuleeko jostakin otsikoita. Hän on aivan älytön äijä, ihan huipputyyppi, Thomson nauraa.

"Perhe elää jääkiekolle"

Myös 1 200 NHL-ottelun isä-Keith oli näyttävästi esillä Edmonton-sarjan avauspelissä. Matthew-pojan iskettyä kolmannen osumansa perhe, Brady mukaan lukien, vaati isää heittämään lippiksensä jäälle, kuten hattutemppujen jälkeen tapana on. Perheenpää ei kuitenkaan ollut valmis luopumaan hatustaan.

– En heitä hattuani. Calgary ei ollut hävinnyt peliäkään, kun olin käyttänyt sitä. En kuuntele ketään muuta kuin vaimoani, isä-Tkachuk hymyili.

Keith Tkachuk
Isä-Tkachuk on ylpeä pojistaan. Kuva: NHLI via Getty Images

Bradyyn kohdistettu kritiikki ei isää kiinnostanut.

– Meitä ei kiinnosta, mitä muut ajattelevat. Olemme perhe, joka rakastaa ja tukee toisiaan. Pidän siitä, että hän tukee veljeään, parasta ystäväänsä.

Näin Tkachukien perheessä on aina operoitu, jos näkemystä kysyy Teemu Selänteeltä, joka pelasi aikanaan Keith Tkachukin kanssa useamman vuoden Winnipegissä.

– Tkachukit on oman arvonsa tietävä perhe. He tekevät asioita, joiden uskovat olevan oikein. Eivät he välitä, mitä muut sanovat, Selänne kommentoi.

Selänne sanoo perheen elävän jääkiekosta.

– Tuo perhe on omistanut jääkiekolle kaiken. Kun Brady pelasi Yhdysvaltojen kehitysohjelmassa alle 17-vuotiaissa, he ostivat talon Plymouthista ja isä ja äiti asuivat siellä vuoroviikoin. Kun puhutaan jääkiekosta, tämä perhe on "all in". Ei voi kuin hattua nostaa. Ihmisten, jotka laittavat kaiken peliin, pitää saada vastinetta tavoitteilleen. Olen iloinen heidän puolestaan.

Kaikkien aikojen suomalaista maalitykkiä lähinnä hymyilyttää keskustelu sen ympärillä, voiko Ottawaa edustava pelaaja kannustaa Calgary Flamesissa pelaavaa veljeään.

– Aina joku marisee, teet mitä tahansa. Minusta on vain hienoa, että ihmiset kannustavat perheenjäseniään. Tämä perhe varsinkin elää jääkiekosta, joten koirat haukkuu ja karvaani kulkee.

Teemu Selänne lähikuvassa.
Teemu Selänne tuntee Tkachukin kiekkoperheen hyvin. Kuva: All Over Press

Jatkuuko show perjantaina?

Nyt kuuma kysymys kuuluukin, ilmestyykö Brady Tkachuk Calgaryn fanikatsomoon jälleen perjantaina, kun sarjan viides ottelu pelataan Flamesin kotijäällä. Tunnettu amerikkalainen olutjätti ehti jo tehdä näyttävästi panimon tuotteita nauttineen pelaajan kanssa yhteistyösopimuksenkin.

– Isä varmasti yrittää puhua minua viitospeliin, mutta aion pysyä tiukkana. Olen innoissani pääsystä takaisin kotiin St. Louisiin. Tämä on ollut melkein liiankin hauskaa, nuorempi veljeksistä sanoi.

Eikä isovelikään ole jäänyt sarjassa huomiotta. Iskemänsä hattutempun lisäksi taitavana, sanavalmiina ja provosoivana pelaajana tunnettu Matthew on muun muassa kuittaillut henkilökohtaisen konkurssin tehneelle Edmontonin Evander Kanelle kysellen tältä, tarvitsisiko tämä rahaa.

Pikkuveljen otteisiin katsomossa Matthew on ollut tyytyväinen.

– Hänellä oli taas hauskaa, jätkä dominoi, Matthew Tkachuk naureskeli ensimmäisen Edmonton-ottelun jälkeen.

Edmonton on voittanut kaksi viimeistä ottelua ja johtaa sarjaa nyt voitoin 3–1. Ottelusarjan viides ottelu pelataan Suomen aikaa varhain perjantaina kello 4.30.

Lue myös:

Kolmen maalin johto ei riittänyt Coloradolle, Ville Husso torjui pakkovoiton St. Louisille

Superlahjakas Toni Rajala poseerasi teini-ikäisenä lehden kansikuvassa Mikael Granlundin kanssa – mitä kummaa hänelle sitten tapahtui?

Onko NHL:n venäläinen supervahti jopa maailman paras jääkiekkoilija? Käsittämätön saldo kovissa peleissä loksauttaa leuat: "Aikamoinen monsteri"

Calgary teki upean tasoitusmaalin omalta puolustusalueelta, mutta taipui loppuhetkillä – Carolinalle toinen peräkkäinen tappio Teräväisen maalista huolimatta

Suosittelemme