Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili torstaina Kiovassa ja tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Marinin mukaan Zelenskyin kanssa keskusteltiin muun muassa aseavusta jo kolme kuukautta jatkuneessa Venäjän hyökkäyssodassa. Suomi on sitoutunut lisäämään asetoimituksia Ukrainaan.
Itäisessä Ukrainassa käydään sodan rajuimpia taisteluja. Ukrainan mukaan Venäjällä on tällä hetkellä yliote Luhanskin alueella.
– Sota on koko ajan käynnissä ja materiaalia myös hupenee. Sen vuoksi tukea tarvitaan niin kauan kuin sota jatkuu, ja sen jälkeen tarvitaan apua jälleenrakentamiseen, Marin kertoi Ylen haastattelussa Kiovassa.
Ylen toimittaja Jenny Matikainen ja kuvaaja Janne Körkkö haastattelivat torstai-iltapäivällä pääministeri Marinia Kiovassa Suomen Ukrainan suurlähettilään virka-asunnossa.
– Viesti on selvästi, että älkää unohtako meitä, olemme yhä täällä ja tulemme tarvitsemaan apua vastedeskin. Suomi on valmis omalta osaltaan auttamaan.
Irpinin ja Butšan jälleenrakennus jo käynnissä
Marin vieraili torstain aikana myös sodasta rajusti kärsineissä Irpinin ja Butšan kaupungeissa Kiovan lähistöllä.
– Olemme käyneet joukkohautojen paikoilla ja tutustuneet muutenkin siihen, millaista kamaluutta täällä on tapahtunut, Marin kertasi.
– Lohdullinen ja toiveikas viesti oli, että kaupungeissa, joissa on tapahtunut järkyttäviä tekoja, on aloitettu jo jälleenrakennus. Ihmiset katsovat tulevaan. He haluavat uskoa siihen, että huomenna asiat ovat paremmin.
Marin avoin Ukrainan asemalle EU:n ehdokasmaana
Marinin ja Zelenskyin keskusteluissa esille nousi myös EU:n kuudes pakotepaketti, josta jäsenmaat eivät ole päässeet yksimielisyyteen. Tavoitteena on katkaista venäläisen öljyn tuonti unionin maihin, vaikka itäisten EU-maiden kanssa onkin neuvoteltu siirtymäajoista.
Energian myynti Eurooppaan on ollut tuonut Venäjälle satoja miljoonia päivittäin. Energiajärjestö IEA kertoi toukokuun puolivälissä, että Venäjän öljytulot ovat nousseet kuluvana vuotena 50 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Maa tienasi raakaöljyllä ja jalosteilla noin 20 miljardia euroa kuussa alkuvuoden aikana.
Eurooppa-neuvosto eli jäsenmaiden johtajat kokoontuu tulevana maanantaina ja tiistaina, jolloin myös pakotekeskusteluja jatketaan. Marinin mukaan Suomi on sitoutunut kuudenteen pakettiin ja edelleen vahvempiin pakotteisiin.
– Toinen iso keskustelu, joka meillä on edessämme, on Ukrainan hakemus EU:n jäseneksi. Itse näen, että on hyvin tärkeää antaa Ukrainalle toivon viestiä: selkeät askelmerkit siihen, miten maasta tulevaisuudessa tulee EU:n jäsen, Marin totesi.
Oikoreittiä Euroopan unionin jäsenyyteen ei pääministeri kuitenkaan ole tarjoamassa.
– En näe, että voitaisiin tehdä poikkeusta siinä mielessä, etteikö kriteereitä pitäisi täyttää. Siihen suhtaudun avoimesti, että Ukrainalle annettaisiin ehdokasmaan status, Marin ehdottaa.
– Se, että maa saisi ehdokasmaan statuksen ei tarkoita, että siitä tulisi EU:n jäsen huomenna. Jäsenyys vaatii tietenkin paljon työtä. Keskustelimme, millä tavalla Ukraina voi jälleenrakentaa ja samaan aikaan tehdä töitä kohti EU-jäsenyyttä.
Yle seuraa Venäjän hyökkäyssotaa täällä.
26.5.2022 klo 20.15: Juttuun päivitetty pääministeri Marinin kommentit ja video.