Hyppää sisältöön

Kommentti: Marko Anttilan ele yleisölle kertoi kaiken – Mörkö oli päättänyt yksin pilata nuorison juhlat

Kotikisojen kirous leijaili Leijonien yläpuolella, kunnes yksi mies päätti huitoa sen pitkillä käsillään pois, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Marko Anttila firar mål.
Marko Anttila sytytti jännityksestä lamaantuneen Tampereen areenan yleisön ja sitä kautta myös Leijonien joukkueen. Kuva: Petri Saarelainen / AOP
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Huudetaan katto irti kotiareenasta!

Tampereen areenan seremoniamestari yritti herätellä uinuvia Leijonien faneja.

Ketään ei kiinnostanut. Katsojat olivat hiirenhiljaa. Äänimaisema oli kutakuinkin samanlainen kuin vuoden 2003 kotikisojen puolivälierässä. Katsojat jännittivät itsensä hiljaisiksi. Kaksi sanaa hiipi takuuvarmasti pidempään jääkiekkoa seuranneiden mieliin. Kotikisojen kirous.

Hiljaisuus oli areenassa korviahuumaavaa. Slovakia oli lyönyt kahdesti kiekon Suomen verkkoon. Ensin Adam Sykora, sitten Pavol Regenda. Sykora ja Regenda ovat iso palanen Slovakian jääkiekon tulevaisuutta, kuten NHL:n kärkivarauksiksi povatut Juraj Slafkovsky ja Simon Nemec.

Nelikosta Regenda, 22, on suoranainen ikäpresidentti. Muut kolme ovat vuosikertaa 2004.

Slovakian nuoriso juhli. Hallissa raikasi Slovensko.

Juraj Slafkovsky luistelee, kun Harri Pesonen on kaatuneena jäähän.
Alussa pelin kuva oli tämä. Slovakia ja Juraj Slafkovsky veivät, kun Suomi ja Harri Pesonen vikisivät. Kuva: Tomi Hänninen
Marko Anttila vastasi Suomen kahdesta ensimmäisestä maalista MM-puolivälierässä.
Sitten tuli Mörkö, joka sytytti Leijonat. Kuva: Tomi Hänninen

– Maaleja s****na!

Yksinäisen katsojan vaatimus taisi kuulua Suomen vaihtoaitioon.

Esiin astui Mörkö. Mörkö on syntynyt vuonna 1985. Samana vuonna, jolloin Ilves on edellisen kerran voittanut Suomen mestaruuden. Eli erittäin kauan sitten.

Kansainvälisessä jääkiekossa kaiken kokenut ja voittanut kansallissankari oli päättänyt pilata Slovakian nuorison juhlat. Yksin.

Tampereen MM-kisoissa Marko Anttila ei ennen puolivälierää ollut kertaakaan onnistunut maalinteossa. Alkusarjan viimeisessä pelissä Mörkö oli jo lähellä, kun Tshekki haki kavennusta ilman maalivahtia. Mutta ei, ei edes tyhjään maaliin.

Kannattaa muistaa, että Anttilan työnkuvaan ei lähtökohtaisesti kuulu maalinteko. Hänen tehtävänsä on sammuttaa vastustajan tähtiä. Sitä hän tekee Leijonissa yhdessa Saku Mäenalasen ja Hannes Björnisen kanssa.

Ilveksen paitaan Jokereista tämän kauden lopulla siirtynyt Anttila ei SM-liigassa saanut peliään kulkemaan toivotulla tavalla. Häntä yritettiin välillä väkisin istuttaa tupsukorvien ykkösketjuun, mutta siitä ei tullut yhtään mitään. Alemmissakin ketjuissa Anttilan pelaaminen oli yllättävän vaisua.

Mutta jotain ihmeellistä tapahtuu, kun Mörkö pukeutuu maajoukkuepaitaan. Ja silloinkin vasta sitten, kun panokset kasvavat. Anttilalle kaava on tuttu. Hän teki saman kolme vuotta sitten Slovakiassa. Säästeli maalit tärkeisiin peleihin. Loppu on historiaa.

Kun Mörkö löi pitkästä aikaa sisään, kuoriutui yli kaksimetrisestä yleisön suosikista seremoniamestari. Anttila luisteli maalinsa jälkeen kohti vaihtoaitiota. Keskellä kaukaloa hän alkoi viittelöidä vimmaisesti yleisön suuntaan. Pitkät kädet heiluivat, kun Mörkö viestitti faneille: olen täällä, ei hätää.

Ja kun Anttila löi pelin tasoihin, alkoi katsomossa tuntua hetkittäin samanlaista Mörkö-maniaa kuin vuonna 2019.

Näin villisti tuulettaa toista maaliaan Marko "Mörkö" Anttila.
Marko Anttila otti Tampereen areenan haltuun. Kuva: Tomi Hänninen

Yleisö odotti kuumeisesti Anttilan kolmatta maalia, mutta Sakari Manninen oli se, joka pääsi iskemään voittomaalin.

Slovakia haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia. Ja mitä sitten tapahtui! Suomi riisti kiekon. Björninen syötti täysin vapaan paikan Anttilalle. Ja mitä teki Anttila! Kieltäytyi hattutempusta. Mörkö syötti Mäenalaselle, joka viimeisteli loppunumerot.

Anttila järjesti melkoisen show'n. Ja kun Mörkö syötti tyhjästä paikasta Mäenalaselle, hän alleviivasi: minä olen ennen kaikkea joukkuepelaaja.

Marko Anttila ja Saku Mäenalanen tuulettavat.
Marko Anttila tuuletti Saku Mäenalasen maalia yhtä raivokkaasti kuin omaansa. Kuva: Tomi Hänninen

Isäntämaalle jääkiekon MM-kisat ovat likipitäen aina olleet vaikea paikka menestyä. Neuvostoliitto voitti Moskovassa 1986, Ruotsi Tukholmassa 2013. Suomi ei ole saanut kotikisoista koskaan edes mitalia.

Nyt näyttää siltä, että Mörkö on päättänyt pitää huolen kirouksen päättymisestä.

Marko Anttila ja Jere Sallinen kiittävät maalivahti Jussi Olkinuoraa voiton jälkeen.
Ottelun jälkeen Marko Anttila kiitti Suomen maalivahtia Jussi Olkinuoraa yhdessä Jere Sallisen kanssa. Kuva: Tomi Hänninen
Marko Anttila moikkaa tuttuja katsomossa pelin jälkeen.
Sitten tuli hetki sanoa moikat katsomossa olleille tutuille. Kuva: Tomi Hänninen
Marko Anttilan vaimo Heidi Anttila ottaa katsomosta selfietä, johon Marko osallistuu kaukalon puolelta.
Ilta päättyi selfieen vaimo Heidi Anttilan kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Lue myös:

"Mörkö" teki sen taas! Leijonat nousi pahasta pinteestä voittoon ja eteni MM-välieriin

Leijonat kohtaa MM-kisojen välierissä Yhdysvallat – ottelu pelataan lauantaina kello 14.20

"Jättiromahdus" – Ruotsissa järkytyttiin MM-kisojen shokkitappiosta, NHL-tähti ihmetteli ratkaisuhetkien jäähyään

MM-kisojen hengenluoja joutui syksyllä elvyttämään katsomossa ja sai Tampereella elämänsä kehut: "Se pisti kirkasta pisaraa silmäkulmaan"

Leijonien hehkutus on mennyt jo överiksi, sanoo asiantuntija – pelkää suomalaisyleisön reaktiota MM-kotikisojen huipennuksessa

Suosittelemme