Hyppää sisältöön

Palestiinalaistutkinnan mukaan israelilaisjoukot tappoivat al-Jazeeran toimittajan tahallisesti

Al-Jazeera aikoo viedä toimittajansa surman kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Israel kiistää palestiinalaistutkinnan johtopäätökset.

Taiteilijat tekevät seinämaalausta.
Palestiinalaiset taiteilijat maalasivat seinämaalauksen surmatun Al-Jazeeran toimittajan Shireen Abu Aklehin kunniaksi Gazan kaupungissa 12. toukokuuta 2022. Kuva: Mohammed Abed / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Palestiinalaishallinnon suorittama tutkinta katsoo israelilaissotilaan tappaneen tahallisesti al-Jazeeran toimittajan Shireen Abu Aklehin. Abu Akleh kuoli Jeninissä Länsirannalla 11. toukokuuta, kun hän oli raportoimassa Israelin joukkojen ratsiasta.

Palestiinalaishallinnon oikeusministerin Akram al-Khateebin mukaan kyseessä on sotarikos ja kansainvälisen oikeuden rikkomus.

Al-Jazeera kertoo valmistelevansa tapauksen viemistä kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Tuomioistuimen perussäännön mukaan toimittajaa vastaan hyökkääminen sota-alueella on sotarikos.

Silminnäkijöiden mukaan Abu Aklehilla oli kuollessaan yllään luotiliivit ja kypärä kansainvälisin press-tunnuksin, joista hänet voitiin tunnistaa toimittajaksi. Hänet surmannut luoti osui kypärän reunan alle.

Israelin viranomaiset ovat pitäneet mahdollisena, että Abu Akleh on voinut kuolla myös palestiinalaisen harhalaukauksesta tai israelilaissotilaan surmaamana vahingossa.

Raportti: Luodinreiät puussa osoittavat tahallisuuden

Raportin mukaan luodinreiät läheisessä puussa viittaavat siihen, että ylävartaloon on tähdätty tappamistarkoituksessa. Myös uutiskanava CNN nosti aiemmin tällä viikolla omassa selvityksessään esiin lukuisat puuhun jääneet reiät osoituksena siitä, että sotilaat olisivat tähdänneet toimittajaan tahallisesti.

Lisäksi palestiinalaisraportin mukaan Israelin joukot olivat ainoa tulituksen lähde.

– Kaikki nämä tosiasiat: ammuksen tyyppi, ase, etäisyys, näköesteiden puuttuminen ja se, että hänellä oli päällään lehdistön takki, johtavat meidät päättelemään, että Abu Akleh oli murhan kohteena, al-Khateeb sanoo raportissa.

Israelin viranomaiset kiistävät palestiinalaistutkinnan johtopäätökset. Puolustusministeri Benny Gantz sanoi, ettei Israelin armeija koskaan hyökkäisi tahallisesti toimittajaa vastaan. Gantz syyttää palestiinalaisten kieltäytyneen yhteistyöstä.

Palestiinalaisviranomaiset ovat kieltäytyneet luovuttamasta toimittajan surmannutta luotia Israelin viranomaisille tutkittavaksi. Perusteena on palestiinalaisten mukaan luottamuksen puute.

Aiheesta aiemmin:

Al Jazeeran toimittaja ammuttiin Länsirannalla Israelin armeijan ratsiassa

Suosittelemme