Hyppää sisältöön

Saariston Rengastielle Saaristomeripalkinto – pitkäjänteinen kehitystyö on tehnyt reitistä suositun matkailukohteen

Saariston Rengastietä kiersi viime vuonna lähes 60 000 matkailijaa.

Saariston rengastien kyltti.
Saariston Rengastie avautui toukokuussa viikkoa totutusta aiemmin. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tarja Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saariston Rengastie on saanut tämänvuotisen Saaristomeripalkinnon. Palkinto luovutettiin Naantalin venemessuilla perjantaina.

Perusteluissa kiiteltiin tunnetun matkailukohteen pitkäaikaista kehittämistyötä ja markkinointia. Palkinnon vastaanottanut Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donner sanoo, että Rengastie on Paraisille ja muille reitin kunnille tärkeä matkailutuote.

– Tärkeää on kasvattaa rengastiematkailua kestävällä tavalla, muun muassa pidentämällä sesonkia ja siten tasoittamalla kävijämääriä. Tänä vuonna rengastiereitit ovat kokonaisuudessaan avoinna viikon pidempään touko- ja syyskuussa verrattuna edellisiin vuosiin.

Donnerin mukaan toinen saaristolle erittäin tärkeä tavoite on edelleen parantaa rengasteiden turvallisuutta ja saavutettavuutta.

– Etenkin pyöräteiden rakentamisessa ja laivayhteyksien parantamisessa tarvitsemme kipeästi valtion ja politiikkojen tukea. Nämä investoinnit maksavat, mutta ovat ehdottoman tärkeitä, jotta nämä rengasteiden kunnille erittäin tärkeät reitit toimisivat myös tulevaisuudessa ja loisivat tarvittua elinvoimaa.

Rengastien kävijämäärä moninkertaistunut muutamassa vuodessa

Saariston Rengastie syntyi vuonna 1996 kolmivuotisena yhteistyöhankkeena, jonka tarkoituksena oli edistää saaristoalueen matkailua sekä parantaa saariston sisäisiä ja mantereen välisiä yhteyksiä ja saavutettavuutta.

– Tässä olemme hyvässä yhteistyössä ely-keskuksen ja reitin kuntien kanssa viime vuosina onnistuneet erittäin hyvin. Saariston rengastien pyöräilijämäärä on enemmän kuin tuplaantunut neljässä vuodessa ja Pienen Rengastien pyöräilijämäärä samana aikajaksona melkein kolmikertaistunut, sanoo Benjamin Donner.

Rengasteiden kokonaiskävijämäärä vuonna 2021 oli 58 700. Ensimmäisinä vuosina reitin kiersi noin 5 000 kävijää vuosittain, Donner kertoo.

Saaristomeripalkinto myönnetään vuosittain taholle, joka omalla toiminnallaan on edesauttanut saariston olosuhteiden kehittymistä.

Aikaisemmin palkinto on myönnetty muun muassa Venepoliisille, Pidä Saaristo Siistinä ry:lle, Baltic Sea Action Groupille, Metsähallitukselle ja Facebookin Saariston Satamat -ryhmän ylläpidolle, kertoo Visit Naantali tiedotteessaan.

Suosittelemme sinulle