Hyppää sisältöön

Raportti: Venäjä yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa – "Hyvin vakava uhka"

Yli 30 asiantuntijan yhteistyössä kokoamassa raportissa varoitetaan, että Ukrainassa saatetaan nähdä vastaavia tapahtumia kuin Srebrenicassa 1995. Raportin mukaan Venäjän rikoksista on jo todisteita.

Ihminen suree tuoreiden hautojen äärellä. Haudoille on laskettu kukkia ja niillä on puiset ristit.
22-vuotiaana menehtynyttä Ukrainan armeijan sotilasta surtiin Harkovassa itäisessä Ukrainassa viime viikolla. Kuva: Dimitar Dilkoff / AFP
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä yllyttää kansanmurhaan Ukrainassa ja rikkoo YK:n yleissopimusta kansanmurharikosten estämisestä ja niistä rankaisemisesta, arvioivat pohjoisamerikkalaiset New Lines Institute ja Raoul Wallenberg Centre.

New Lines Instute on riippumaton ajatuspaja, joka käsittelee Yhdysvaltain ulkopoliittisia kysymyksiä. Raoul Wallenberg Centre on Kanadassa toimiva kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö.

Yli 30 asiantuntijan kokoamasta raportista kertoo yhdysvaltalainen CNN.

Raportin mukaan Ukrainassa on välitön ja vakava riski kansanmurhan toteutumiselle. Jo nyt Venäjän syyllistyy hirmutekoihin, joiden päämääränä on ukrainalaisten tuhoaminen.

Raportin mukaan voidaan todistaa, että Venäjä on syyllistynyt siviilien joukkosurmiin muun muassa Butšassa, pakotettuihin karkottamisiin ja ukrainalaisten epäinhimillistämiseen. Esimerkiksi presidentti Vladimir Putin on julkisesti kieltänyt Ukrainan oikeutuksen olemassoloon itsenäisenä valtiona.

– Tämä on erittäin perusteellinen tutkimus, joka perustuu laajaan todistusaineistoon. Olemme todenneet, että sodassa on kansanmurhan piirteitä, kuten vihollisesta käytetyt ilmaisut ja tapa, jolla sotaa käydään, kertoo erityishankkeiden johtaja Azeem Ibrahim New Lines Instutesta.

– Aikaa ei ole. Arvioimme, että kansanmurhan uhka on vakava.

Uhkakuvana laajamittainen verilöyly

Raportissa viitataan suoraan esimerkiksi vuoden 1995 Srebrenican verilöylyyn, jossa yli 7 000 bosnialaista muslimimiestä ja poikaa tapettiin. Tapahtumat kestivät vain päiviä ja paljastuivat kokonaisuudessaan vasta jälkikäteen.

Vastaavan pelätään toistuvan myös Ukrainassa.

– Vuonna 2022 pystymme seuraamaan tapahtumia koko ajan ja toimimaan niiden vaatimalla tavalla, Ibrahim sanoo.

New Lines Institute ja Rauol Wallenberg Centre ovat aiemmin tutkineet muun rohingya-kansan kokemaa sortoa Myanmarissa ja uiguurien kohtelua Kiinan Xinjiangissa.

Yle seuraa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa täällä.

Lue myös:

Venäjän joukot raiskaavat Ukrainassa yleisön edessä – sataa uhria auttava todistaja kertoo Ylelle tapahtumista

Hostomelissa venäläiset sitoivat miesten kädet ja veivät kuulusteltavaksi, perheitä jätettiin lukittuihin kellareihin

Korjaus 27.5.2022: Korjattu Raoul Wallenberg Centren nimi oikein.

Suosittelemme